Reidar Fredrik Frydenlund i «Unge Fleksnes»:

- Reddet meg

Tolv år seinere får han fortsatt oppmerksomhet for rollen.

I DAG: Mye har skjedd i livet til Reidar Fredrik Frydenlund siden han kapret rollen som Marve Fleksnes i den populære julekalenderen. Foto: Hanna Taugbøl / Se og Hør
I DAG: Mye har skjedd i livet til Reidar Fredrik Frydenlund siden han kapret rollen som Marve Fleksnes i den populære julekalenderen. Foto: Hanna Taugbøl / Se og Hør Vis mer
Publisert

For tolv år siden fikk hele Norge med seg Reidar Fredrik Frydenlund (27) sin skuespillerdebut. Han fikk nemlig hovedrollen som 13 år gamle Marve Fleksnes i julekalenderen «Unge Fleksnes».

Det ble imidlertid med den ene rollen, og i voksen alder har arbeidslivet tatt en annen retning. Frydenlund har kapret det han selv omtaler som drømmejobben, som førstestyrmann og navigasjonsoffiser i Hurtigruten.

- Det var et mål i lang tid å kapre den jobben, og jeg stortrives!, kan 27-åringen fortelle Dagbladet.

Med en jobb på Hurtigruta medfører det noen uker borte, etterfulgt av noen uker hjemme, og Frydenlund kan fortelle at han er åpen for å finne noen han kan dele tida med.

- Jeg leter etter den peneste jenta i verden, sier han og ler litt.

MÅPER: Katrine Moholt kommer med sjokkavsløring rundt «Tre nøtter til Askepott» på «24-stjerners julekalender». Video: NRK / Rød Løper. Klipp & manus: Klaus Fjellro Vis mer

Et vendepunkt

Tilbake i 2009 kom det castingansvarlige til skolen Frydenlund gikk på for å se etter en potensiell ung Marve Fleksnes.

Frydenlund selv var 14 år da han ble plukket ut til å delta på audition, noe han beskriver som et vendepunkt i livet.

- Jeg fant ikke min plass på skolen. Jeg var veldig glad i humor, men det var ikke alle som skjønte humoren. Så jeg havnet litt utenfor og ble fort «han rare» i den alderen man gjør alt for å finne ut hvem man er og hva man vil, forklarer han, og henviser til at rollen ga han mulighet til å komme seg litt vekk fra skolen og kunne gjøre noe som passet han.

- Fleksnes reddet meg litt, tror jeg.

STYRMANN: Nå jobber Frydenlund på Hurtigruten. Foto: Hutigruten
STYRMANN: Nå jobber Frydenlund på Hurtigruten. Foto: Hutigruten Vis mer

Hovedrollen i «Unge Fleksnes» var Frydenlunds første rolle. Han beskriver innspillingsperioden som en god og lærerik tid i livet, som han er veldig takknemlig for at han fikk være med på.

- Det var flere profesjonelle skuespillere der, men alt ble bygget rundt meg, og det husker jeg at jeg syntes var spesielt, men stas. Og jeg er veldig stolt over at jeg fikk jobbe med Rolv Wesenlund, forteller han.

Rolv Wesenlund er for de fleste kjent som «selveste» Fleksnes, en serie 27-åringen forteller at han var stor fan av også før han fikk rollen i julekalenderen. Wesenlund gikk bort i 2013, 76 år gammel.

NAKENKJOLE: Kjolevalget til Øyunn Krogh fikk oppmerksomhet på premierefesten til NRKs «24-stjerners julekalender». Video: Rød Løper. Vis mer

Slapp unna kommentarfelt

Det var imidlertid ikke bare enkelt å gå fra å være en ungdomsskoleelev til å bli kjendis over natta. Det fikk Frydenlund erfare 1. desember 2010, da første episode av julekalenderen ble sluppet på TV Norge.

- Plutselig ville alle kjenne meg, eller skrøt av at de kjente meg, og jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg var ikke vant til å få sånn oppmerksomhet, forteller 27-åringen.

DEN GANG DA: Reidar Fredrik Frydenlund som Marve Fleksnes. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
DEN GANG DA: Reidar Fredrik Frydenlund som Marve Fleksnes. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer

Han trekker fram eksempler som at han plutselig ble kontaktet av flere medier, eller var til stede på TV Norges lanseringsfest - uten å ha noe medieerfaring.

Sett i ettertid tror han at det påvirket han mer enn han forsto i øyeblikket.

- Jeg er veldig glad julekalenderen gikk før sosiale medier ble stort. Jeg har sluppet unna kommentarfelt og sånn. Det ville nok vært vanskeligere å stå i.

Blir fortsatt gjenkjent

Det er mange nordmenn som har et forhold til Marve Fleksnes, og da naturligvis også til den unge versjonen av han.

GRUER SEG: Emil Gukild forteller hva han gruer seg til å se på skjermen i «24 stjerners julekalender». Reporter: Sofie Losen. Video: NRK/ Nora Skavhaug. Vis mer

Frydenlund forteller at han i mange situasjoner har følt at han er ansiktet til unge Marve, og ikke sitt eget.

- Det er mange som har kommet bort for å snakke med Fleksnes. Men jeg er Reidar Fredrik. Når jeg ser det i perspektiv tror jeg at jeg mistet noen muligheter til å finne ut hvem jeg var i oppveksten, fordi det var så mange situasjoner hvor folk trodde de kjente meg.

Det er fortsatt øyeblikk hvor han blir gjenkjent, selv om det er tolv år siden julekalenderen gikk på skjermen.

- Ja, det skjer ofte. Hvis jeg er ute og tar en øl med noen kompiser for eksempel, kommer det folk bort til meg. Det er jo på godt og vondt, for det føles som at andre har et ekstra øye på meg. Samtidig er det jo hyggelig at folk husker, og liker serien.

«NISSENE I BINGEN»: Julekalenderen, som er en parodi på reality-TV, har basert noen av karakterene sine på stjerner fra blant annet «Paradise Hotel». Video: Discovery + / Viapaly / Steffen Pettersen, Rød Løper. Reporter/klipp: Celina Morken Vis mer

Fortsatt humor-interessert

Selv om Frydenlund har landet drømmejobben kan han fortelle at han gjerne kommer tilbake på tv-skjermen dersom muligheten byr seg.

Han har imidlertid ikke lagt humor og skuespill helt på hylla. 27-åringen er nemlig også aktiv på TikTok, hvor han har nesten 42 000 følgere.

Til Dagbladet forteller 27-åringen at han fortsatt har en stor interesse for humor, og at han trives godt med å dele det på plattformen.

- Det er litt vanskelig, for noe funker veldig godt og noe funker ikke. Men jeg ser at folk elsker Fleksnes-innhold, så den interessen finnes fortsatt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer