«Farmen kjendis» 2019:

Refser dyrestunt: - Håper flest mulig tar avstand fra «Farmen»

Dyreaktivister retter kritikk mot TV 2.

BISARR KANINSPØK: Runar Søgaard gjorde seg upopulær på gården allerede i første episode av «Farmen Kjendis», da han hisset på seg både Donna Ionna og Svein Østvik. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er selvsagt ikke greit å spekulere i reaksjoner på respektløs behandling av dyr. Det har «Farmen» dessverre tradisjon for å gjøre - på tross av at også Mattilsynet har reagert på tidligere hendelser, forteller Siri Martinsen, veterinær og leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, til Dagbladet.

Det var i mandagens program av «Farmen kjendis» - årets første episode - at den tidligere kjendispredikanten Runar Søgaard (50) måtte krype til korset etter å ha gjennomført en noe bisarr spøk.

Søgaard satte sinnene i kok hos enkelte etter å ha viftet rundt med en død kanin, som hang på kjøkkenet da deltakerne ankom tv-gården. Seinere skar han hodet av kaninen og la det på puta til Svein «Charter-Svein» Østvik (57).

- Spekulativt

Både Østvik og modellagenten Donna Ioanna (49), især sistnevnte, reagerte med avsky på Søgaards kaninspøk (se klipp øverst i saken). Etter press fra gruppa, så Søgaard seg etter hvert nødt til å be om unnskyldning.

Siri Martinsen i NOAH er kritisk til at TV 2 i det hele tatt har valgt å inkludere sekvensen i programmet.

DE FØRSTE BILDENE: Flere av de mannlige deltakerne i Farmen Kjendis, deriblant Charter-Svein og Runar Søgaard, støter på problemer når de får i oppdrag å montere en brygge. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Det er å håpe at flest mulig ser hvordan dyr brukes spekulativt i dette programmet, og tar avstand fra det, sier hun.

Dagbladet har også vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind, som opplyser at saken omgår dyrevelferdslovens bestemmelse om forbud mot avliving til underholdningsformål.

Hun ønsker derfor ikke å bidra med ytterligere uttalelser, men legger likevel til at «dette viser respektløs og unødvendig bruk av dyr i underholdning, med det formål å skape oppmerksomhet rundt tv-serien».

Ikke første gang

Pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, forsikrer om at kanalen som oppdragsgiver, og produksjonsselskapet Strix, tar dyrevelferden alvorlig.

- Det er fint at NOAH har fokus på dyras velferd. Vi kan forsikre dem om at «Farmen»-dyra har det bra, og at produksjonen tar ansvar for at dyra blir behandlet på en forsvarlig måte. Dyra på «Farmen-»gården blir fulgt tett opp av både dyreansvarlig i produksjonen, og en fast veterinær, sier han.

Dette er langt fra første gang TV 2 og «Farmen» får dyreaktivister på nakken. I 2013 krevde eksempelvis Dyrevernalliansen en gjennomgang av TV 2s rutiner, etter at en kalv og ei ku måtte avlives.

- Det er ekstra ille at dyr har dødd på grunn av dårlig stell. Jeg mener TV 2 må skjerpe seg og ta grep. Det er tydelig at dyra ikke blir tatt nok vare på, og at TV 2 bruker dyra på en kritikkverdig måte, sa informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til Dagbladet den gang.

Året etter kom NOAH på banen da deltakeren Frank Tore Aniksdal tok livet av et lam med et pistolskudd, avfyrt på kloss hold.

Den gang forklarte TV 2 at de hadde vært i kontakt med Mattilsynet for å få bekreftet at slaktingen som ble vist var innenfor gjeldende lover og regler.

Saken fortsetter under videoen.

LURINGER: Kjendisene avslører hva de prøvde å smugle med seg inn på «Farmen»-gården. Video: Lars Eivind Bones, Miriam Bakkejord / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Bekymringsmeldinger

NOAH ga seg imidlertid ikke, og valgte like greit å politianmelde TV 2 da deltakeren Olav Harald Ulstein kastet to kattunger ut av en dør i samme sesong.

- Vi har fått flere ulike tips om «Farmen», som gjør at vi nå velger å gå til anmeldelse. Den inneholder flere punkter. Det handler om håndtering av sau i et par tilfeller, en avlivning av en hane, og episoden med kattungene, fortalte Siri Martinsen til Dagbladet den gang.

Anmeldelsen ble riktignok henlagt.

Året i forveien skrev for øvrig Hamar Arbeiderblad at Mattilsynet hadde sendt et brev til produksjonsselskapet Strix, om at tilsynet hadde fått tre uavhengige bekymringsmeldinger om dyreholdet på «Farmen»-gården.

Den gang svarte TV 2, ved pressekontakt Alex Iversen, blant annet følgende:

- Produksjonsselskapet Strix, og TV 2 som oppdragsgiver, tar dyrevelferden svært alvorlig. Vi mener at dyrevelferden er blitt ivaretatt på en forsvarlig måte også denne sesongen, og at det er gode rutiner på plass. I år har det vært noe mer problemer enn vanlig, men årsaken var ikke produksjonen, eller deltakerne, men plager dyra hadde fra før, forsikret han.

AUNE GJØR COMEBACK: Mandag 28. januar startet den tredje utgaven av «Farmen Kjendis», med det tilhørende programmet «Torpet», på TV 2. Sjekk ut de første bildene fra årets sesong! Vis mer Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer