Prinsesse Benedikte av Danmark:

Refser kongekollegene: - Er ikke det spor godt

Den danske prinsessa retter hard kritikk mot utviklingen i eget kongehus.

KRITISERER DE KONGELIGE: Prinsesse Benedikte (t.h) kritiserer utviklingen hos den yngre generasjonen kongelige i sin nye bok. Blant annet mener hun de i dag har en alt for stor garderobe. Foto: NTB Scanpix
KRITISERER DE KONGELIGE: Prinsesse Benedikte (t.h) kritiserer utviklingen hos den yngre generasjonen kongelige i sin nye bok. Blant annet mener hun de i dag har en alt for stor garderobe. Foto: NTB ScanpixVis mer

Når kongehusenes egne medlemmer uttaler seg om hverandre, forbigår det sjelden i stillhet. Forfatter Andrew Mortons bok «Diana: Her True Story - in her Own Words» fra 1992, skapte eksempelvis store reaksjoner da det ble kjent at Diana hadde bidratt til boka gjennom timelange opptak, som blant annet inneholdt detaljer om ekteskapet med prins Charles (70).

Denne gangen er det det danske kongehuset som kritiseres av sine egne.

Prinsesse Benedikte av Danmark, en av dronning Margrethe (79) sine to lillesøstre, fyller neste uke 75 år og i den anledningen utgir hun nå boka «Benedikte - En kongelig prinsesse».

I boka retter prinsessa blant annet hard kritikk mot kongeliges ekstravagante livsstil, en kritikk den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen mener er direkte rettet mot kronprinsesse Mary (47).

Etterlyser måtehold

Det er i kapittelet som har fått navnet «prinsesse Benedikte om jetsettet» at hun retter hard kritikk mot utviklingen i kongehusene, skriver Ekstra Bladet.

Blant annet mener hun de kongeliges garderober har blitt stadig dyrere, noe hun synes er en uheldig utvikling.

- Når vi er ute på et arrangement, er vi der for å fremme en sak. Vi er der for å gi omtale i den gode saks tjeneste, og for å støtte den aktuelle organisasjonen. Derfor bør vi ikke kle oss i et veldig dyrt og ekstravagant tøy. Det tror jeg ikke er det spor godt, skriver hun i boka.

Videre skriver hun at hennes egen mor, dronning Ingrid, var dyktig på å vise måtehold, både ved å kle seg elegant uten at plaggene var dyre, og ved å bruke plaggene gjentatte ganger.

VISTE MÅTEHOLD: Prinsesse Benedikte skriver at hun og hennes to søste, dronning Margrethe og Anne-Marie av Hellas ble lært opp til måtehold av dronning Ingrid. Her er de sammen under dronningens 90-årsdag i 2000. Foto: NTB Scanpix
VISTE MÅTEHOLD: Prinsesse Benedikte skriver at hun og hennes to søste, dronning Margrethe og Anne-Marie av Hellas ble lært opp til måtehold av dronning Ingrid. Her er de sammen under dronningens 90-årsdag i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette måteholdet mener hun at dronning Ingrid forsøkte å videreføre til seg selv og hennes to søstre, dronning Margrethe og Anne Marie av Hellas (72), men skriver i boka at den yngre generasjonen kongelige med fordel kunne lære mer av nettopp dette.

I boka skriver hun at hun mener de kongelige bør fokusere mer på god kvalitet, slik at de kan bruke plaggene over flere år. På denne måten vil ikke fokuset på de kongelige falle på deres hyppige oppgraderinger av en stadig mer eksklusiv garderobe.

Selv bruker hun ofte ei veske hun har hatt i hele 40 år, heter det i boka.

- Kongehuset skal ikke være en del av jetsetlivet og må aldri bli det.

Hun retter også kritikk mot pressen, som hun opplever at bidrar til å framstille de kongelige som om de var filmskuespillere og andre celebriteter.

- Rettet mot Mary

Selv om prinsessen aldri nevner noen ved navn i boka, er den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen ikke i tvil om at kritikken er rettet mot kronprinsesse Mary - spesielt delen om en ekstravagant garderobe.

Han mener prinsessen har et klart budskap om at det danske kongehuset er på vei i samme retning som det britiske kongehuset, og poengterer at hertuginne Meghan har hatt en garderobe på svimlende 800 000-900 000 kroner bare i løpet av graviditeten.

SVIMLENDE SUM: Ifølge kongehuseksperten har Meghan hatt en garderobe til en svimlende sum under graviditeten. Foto: NTB Scanpix
SVIMLENDE SUM: Ifølge kongehuseksperten har Meghan hatt en garderobe til en svimlende sum under graviditeten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Noe liknende ser man med Mary. Hun har en omfattende garderobe med dyre ting. Det blir hyppig skiftet ut og kjøpt inn nytt. Hun bærer dyre, unike designersmykker og det er dette prinsesse Benedikte adresserer. Hun mener at det ikke bør bli et moteshow, og taler for at vi skal bli bedre på gjenbruk, uttaler han til det danske ukebladet Her & Nu, ifølge Ekstra Bladet.

Han mener det er det motsatte som skjer nå som kronprinsparet har overtatt stadig flere offisielle oppdrag.

OMFATTENDE GARDEROBER: Prinsesse Benedikte skriver mye om å vise måtehold hva gjelder garderobene hos den yngre generasjonen kongelige. Foto: NTB Scanpix.
OMFATTENDE GARDEROBER: Prinsesse Benedikte skriver mye om å vise måtehold hva gjelder garderobene hos den yngre generasjonen kongelige. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Både med prins Henrik og med kronprinsen er forbruket skrudd opp, sier Jacobsen.

- Uvanlig kritikk

Prinsesse Benedikte har levd store deler av livet i Tyskland, da hun som 23-åring giftet seg med den tyske prinsen Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Han døde brått, 82 år gammel, på deres slott i Bad Berleburg for drøye to år siden.

Selv om kritikken kommer i en avdempet form, sier den erfarne kongehuseksperten at kritikken er ulikt prinsessen, som til vanlig har vært vant til å holde seg litt i bakgrunnen og er kjent for å være både pliktoppfyllende og tilbakeholden.

- Kritikken er skarp og egentlig også veldig giftig. Jeg har aldri hørt henne komme med en eneste kritisk bemerkning om familien sin før.

- KRITISERER MARY: Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen er ikke i tvil om at prinsesse Benediktes kritikk i stor grad er rettet mot kronprinsesse Mary. Foto: NTB Scanpix
- KRITISERER MARY: Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen er ikke i tvil om at prinsesse Benediktes kritikk i stor grad er rettet mot kronprinsesse Mary. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han tror likevel ikke kritikken kommer til å føre til noen endringer i det danske kongehuset, da han mener kronprinsparet kjører sitt eget løp.

- Men jeg synes hun har et poeng, og hun gjør det på en pen måte som man godt kan ta opp på neste familietreff, avslutter han.

Kongehuset har selv ikke kommentert kritikken eller besvart den danske avisas henvendelser vedrørende kritikken fra prinsesse Benedikte.