«Norges tøffeste»-Eline:

Refses: - Ber meg oppsøke psykolog

Siden søndagens finale i «Norges tøffeste» har Eline de Leeuw (26) fått flere ufine meldinger i innboksen. Nå får hun støtte av andre deltakere.

VENNER: Eline de Leeuw og Hanna Martinsson ble nære venner under innspillingen. Her avbildet under finalefesten. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
VENNER: Eline de Leeuw og Hanna Martinsson ble nære venner under innspillingen. Her avbildet under finalefesten. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 20. november var det duket for sesongfinale i «Norges tøffeste» på NRK, og det var til slutt Sondre Lernes (28) som stakk av med den gjeve seieren.

I finalen møtte han Eline de Leeuw (26) som til slutt måtte se seg slått etter en intens finale med både klatring og sleggehamring. Før de Leeuw sto i finalen måtte hun imidlertid gjennom en semifinale - mot bestevenninna Hanna Martinsson (22).

De to jentene skulle sitte på ei blåse - den som satt lengst sikra seg en plass i finalen. Etter litt tid bestemmer de Leeuw seg for å prøve å rive Martinsson av blåsa - noe hun angret på nesten umiddelbart.

Får hets

Martinsson ble tydelig overrasket under finalen, og var ærlig om at hun ikke var forberedt på de Leeuws handling. Venninnene skværet likevel opp igjen ganske kjapt, og er i dag like gode venner som før.

Det til tross har de Leeuw mottatt en rekke hatefulle meldinger på sosiale medier i dagene etter finalen.

Nå får hun støtte fra meddeltakere, og fjorårets vinner, Isak Dreyer (28).

DRAMATIKK: Det blir dramatisk når bestevenninnene Eline de Leeuw og Hanna Martinsson må kjempe mot hverandre for en finaleplass i «Norges tøffeste». Reporter: Kine Falch. Video: Madeleine Liereng / NRK Vis mer

- Når man konkurrerer så konkurrerer man. Øvelsen, sånn som jeg ser den, er lagt opp til tolkning. Om det ikke er nevnt at man ikke kan røre den andre motstanderen så ligger det litt i korta at det kanskje er det de vil ha fram, sier han til Dagbladet.

- Kunne du ha funnet på å gjøre det samme selv?

- Det var det første jeg tenkte da jeg så øvelsen.

Dreyer har ikke forståelse for at de Leeuw får så mye hets for hendelsen i semifinalen. Han sier at engasjement som går utover å engasjere seg hjemme i sofaen er unødvendig.

- Det er ikke noe jeg kunne gjort.

Til de som sender stygge meldinger har han en klar og tydelig beskjed:

- De må prøve å finne andre ting i hverdagen som kan engasjere dem.

Flere tv-seere har skrevet på sosiale medier at de Leeuw burde blitt diskvalifisert for det hun gjorde. Overfor Dagbladet kan imidlertid redaksjonssjef for TV i NRK Trøndelag, Njord Røv, avkrefte at hun brøt noen regler.

- Eline brøt ikke reglene. I denne øvelsen hadde deltakerne anledning til å være i fysisk kontakt. I de fleste øvelsene er det ikke lov å aktivt hindre andre, men i noen av dem, blant annet denne, er reglene utformet slik at deltakerne har rom til selv å tolke og improvisere.

GJEV SEIER: Etter en nervepirrende finale, er vinneren av «Norges tøffeste» kåret. Reporter: Kine Falch. Video: Madeleine Liereng / NRK Vis mer

- Parasitter

Også årets vinner, Sondre Lernes, er negativ til hetsen de Leeuw blir utsatt for. Han forklarer at det er en del av programmet, og at det virker som befolkningen ikke helt forstår det.

- Det er ti vinnerskaller som gjør alt i sin makt for å vinne som er med. Det er ikke alle i Norge som skjønner hvordan vi deltakere har det oppi alt, og hvor lyst man har til å vinne, sier han.

Han ser heller ikke bort fra at han kunne gjort det samme som de Leeuw.

- Jeg kunne gjort det samme selv. Man vil vinne og må bruke de midlene man har.

- Hva tenker du om folk går så hardt ut mot Eline?

- Folk som kommenterer så stygge ting er folk som sitter hjemme i sofaen og har livets harde skole som utdanning. Det er sånne parasitter som aldri skulle hatt tilgang til sosiale medier. Det er dårlig oppførsel at både voksne og unge folk spyr ut sånn galle på Internett.

Brage Gåsvær (23), som også var med i årets sesong av «Norges tøffeste», syns det er leit med de negative kommentarene.

- Det er utrolig hvor mye folk slenger ut og lirer av seg på nettet. Det overrasker meg ikke at det kommer kommentarer, men at folk skal hate så sinnssykt og ha meninger om det ene og det andre … og at de skriver så mye stygge ting, det er helt unødvendig. Det skjønner jeg at ikke er noe kult.

«NORGES TØFFESTE»: NRK valgte å klippe bort dette kysset. Video: «Norges tøffeste»/NRK Vis mer

Han er likevel tydelig på at han ikke ville gjort det samme som de Leeuw om det var han som satt på blåsa i semifinalen.

- Ber meg oppsøke psykolog

Dagbladet ringer til de Leeuw for å høre hvordan hun har det nå. Hun forteller at hun var forberedt på kommentarer, men at det har vært hakket mer intenst enn hun så for seg.

- Folk er ganske brutale. Jeg ble ringt på jobbtelefonen i dag av en nordlending som var veldig sinna på meg. Det er ganske spesielt hva folk finner på å si og gjøre. Men jeg var forberedt på det. Det var noe jeg måtte forvente.

Hun forteller at produksjonen hos NRK har tatt vare på henne både i forkant og etterkant av finalen. Det setter hun pris på når hun får så mange hatmeldinger.

- Jeg hadde 52 uleste meldinger på Instagram da jeg skulle fly på mandag. Og det var nesten bare hat. Folk sier at jeg har sykdommer, kaller meg manipulerende og ber meg oppsøke psykolog. De har aldri møtt meg, så det er ganske sykt å si. Men jeg svarer dem ikke, jeg gir ingen oppmerksomhet tilbake, sier de Leeuw til Dagbladet.

KOMMER MED STIKK: Under fredagens konkurranse på «Norges tøffeste» var det forskjellig ferdighetsnivå, noe som resulterte i at Jørgine Massa Vasstrand ikke klarte å holde tilbake stikkene. Video: Rød Løper/Jenny Emilie Aas. Vis mer

Hun forteller også at dette er aller tyngst for de som står henne nære.

Det er også viktig å påpeke at de Leeuw og Martinsson har skværet opp for lenge siden. Da Dagbladet traff semifinalistene under finalefesten til «Norges tøffeste» var det to blide og glade venninner som fortalte om semifinalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer