Dronning Margrethe:

Refses etter norgesferie

Ble hastet hjem.

SENDTE REGINGEN VIDERE: Dronning Margrethe befant seg på vinterferie i Norge i mars - da både Norge og Danmark innførte strenge coronatiltak. Hun måtte hastes hjem, men betalte ikke for det selv. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
SENDTE REGINGEN VIDERE: Dronning Margrethe befant seg på vinterferie i Norge i mars - da både Norge og Danmark innførte strenge coronatiltak. Hun måtte hastes hjem, men betalte ikke for det selv. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at danske dronning Margrethe (80) er en norgesvenn. Hun er ofte på besøk, og har et tett forhold til det norske kongeparet - som også er noen av hennes nærmeste venner. Derfor var det heller ikke så merkelig at hun tidligere i år tok turen, for å nyte alt Norge har å tilby av natur og fasiliteter.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Grensene mellom Danmark og Norge har i sommer vært åpne, men begge land er nå kategorisert som røde. Dermed kan man ikke reise uten å sitte i lovpålagt karantene. Det problemet slapp for øvrig dronninga, fordi hun var på vinterferie her i mars.

Den måneden endret imidlertid alt seg, som de fleste trolig husker. Den 12. mars ble de strengeste tiltakene noensinne i fredstid iverksatt for å få bukt med pandemien. Samtidig var dronning Margrethe på besøk i Norge, og måtte hjem.

Tar regninga

Ekstra Bladet skriver at det slett ikke var det danske kongehuset som betalte for at hun skulle flys hjem såpass fort. Regningen landet nemlig hos Forsvaret, noe dronninga nå mottar skarp kritikk for.

Den 9. mars anmodet dronning Margrethes adjunktstab Forsvaret å hente henne hjem fra Norge. Det skulle skje den 12. mars, dagen Norge ble «stengt ned».

NORGESVENN: Dronning Margrethe har feriert masse i Norge, og er en kløpper på ski. Her fotografert med daværende kronprinsesse Sonja i 1990. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
NORGESVENN: Dronning Margrethe har feriert masse i Norge, og er en kløpper på ski. Her fotografert med daværende kronprinsesse Sonja i 1990. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Forsvaret måtte leie et fly for å få henne hjem, fordi det normale Challenger-flyet hun normalt reiser med var opptatt. Hele regningen gikk til Forsvaret, noe som kan ha vært i strid med reglene.

Kongelige kan nemlig bare be Forsvaret om å betale når reisen er i forbindelse med et offisielt arrangement, heter det i den danske finansloven. Frederik Waage, ekspert i statsrett ved Syddansk Universitet, mener at dronningas reise ikke var av slik karakter.

- De må komme med en forklaring, og det har de foreløpig ikke gjort. Hvis det ikke var et offisielt arrangement, har jeg vanskelig for å forstå at utgiften kan stå over finansloven, sier han til avisa, og fortsetter:

DYRT: Dronning Margrethe kommer utvilsomt tilbake til Norge når anledningen byr seg. Hvorvidt reisen skal betales av kongehuset eller Forsvaret, gjenstår å se. Her fotografert i 2011 i Holmenkollen med dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB
DYRT: Dronning Margrethe kommer utvilsomt tilbake til Norge når anledningen byr seg. Hvorvidt reisen skal betales av kongehuset eller Forsvaret, gjenstår å se. Her fotografert i 2011 i Holmenkollen med dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det er ikke noe problem at statskassa tar denne regningen, men man burde ha forelagt saken for Finanstilsynet. Der må de godkjenne at Forsvaret betaler, sier han videre.

Skjedd før

Svaret på hvordan dette har skjedd, har foreløpig ikke kommet. Verken Statsministerens kontor, forsvarsdepartementet eller kongehuset har besvart Ekstra Bladets henvendelser om hvorfor Forsvaret har tatt regningen.

Dronning Margrethe har tidligere fått kritikk for noe liknende. I februar i fjor benyttet hun seg hele tre ganger av Forsvarets helikoptre, noe som ble en svært kostbar affære.

Alt i alt kostet Margrethes helikopterturer godt over en halv million danske kroner, noe som tilsvarer rundt 700 000 norske kroner.

Den ene helikopterturen fra Fredensborg slott til Sønderborg og tilbake igjen samme dag, den 5. februar, kostet alene over 200 000 danske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer