Kronprins Frederik:

Refses: - Toppen av hykleri

Kronprins Frederik skulle diskutere klimaendringer. Til konferansen tok han fly og sendte samtidig en bil.

I HARDT VÆR: Kronprins Frederik får kritikk etter å ha vært æresgjest under en klimakonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB
I HARDT VÆR: Kronprins Frederik får kritikk etter å ha vært æresgjest under en klimakonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Som en del av et kongehus mener trolig mange at man bør gå fram som et godt eksempel for landets borgere.

Nylig var danske kronprins Frederik (55) æresgjest på klimakonferansen CCUS Forum i Aalborg, hvor temaet var CO2-fangst, anvendelse og lagring. Det er i forbindelse med denne konferansen at 55-åringen nå høster kritikk.

Her kunne frammøtt presse se en kongelig bil kjøre inn til konferansens lokale, men kronprinsen selv satt ikke på, melder danske BT

VIL IKKE SVARE: Kronprins Frederik av Danmark vil ikke svare på spørsmål om samarbeidet med skoprodusenten Ecco. Video: B.T Vis mer

55-åringen valgte nemlig et annet framkomstmiddel til klimakonferansen, og tok fly til Aalborg.

Dermed kjørte kongehusets bil - ifølge danske medier - 417 kilometer fram til Aalborg og i retur til Amalienborg slott igjen, for å transportere kronprinsen til og fra flyplassen.

- Skandaløst

Det får Ivan Lund Pedersen, konsultent i den danske miljøorganisasjonen NOAH, til å reagere.

- Det er helt vanvittig å få sendt bilen sin til en klimakonferanse og selv ankomme med fly. Det sender virkelig et dårlig signal. Spesielt i ei tid da vi alle må ta mer hensyn til klimaet, sier han til BT.

Lund Pedersen mener det burde være mulig for kronprinsen å finne en mer klimavennlig metode å komme seg til nettopp en klimakonferanse, der han er æresgjest.

UENIGHET: I TV 2-serien «Kronprinsparet - vårt Norge» er Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit uenige om hvordan de møtte hverandre. Video: Rød Løper/ TV 2 Vis mer

Lund Pedersen synes det er irrelevant at kongehusets bil er en hybridbil. Han mener at det ikke har en betydning når det er snakk om lengre distanser.

- Det er toppen av hykleri. Det er skandaløst at vi ser dette i forbindelse med et slikt arrangement. Det lover ikke særlig godt for framtida, men dessverre er det de rikeste som belaster klimaet mest.

- Behov for en holdningsendring

Også seniorrådgiver i den uavhengige miljøorganisasjonen Rådet for Grøn Omstilling, Kåre Press-Kristiansen, er enig i at kronprinsen burde ha tenkt seg om.

Han mener det er «absurd» å ta fly og samtidig sende en bil.

Kronprins Haakon svarer på spørsmål om sin søster prinsesse Märtha Louise. Video: Caroline Vagle. Vis mer

- Folk flest skal bli inspirert av de kongelige, som nettopp ofte snakker om hva vi alle kan gjøre for klimaet. Denne hendelsen er et eksempel på at det er behov for en holdningsendring også i kongehuset.