Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Regisserte de siste bildene

Bildene som NRK i går sendte ut til norske redaksjoner, var tatt på initiativ av Knut Olsen selv.

DE SISTE BILDENE: Knut Olsen holdt sykdommen hemmelig, og fikk en venn av datteren til å ta dette og en serie andre bilder seint i fjor høst. Foto: Daniel Tengs
DE SISTE BILDENE: Knut Olsen holdt sykdommen hemmelig, og fikk en venn av datteren til å ta dette og en serie andre bilder seint i fjor høst. Foto: Daniel Tengs Vis mer

(Dagbladet): NRK-profilen Knut Olsen døde i går av kreft, etter kort tids sykdom. Han etterlater seg kone og fem barn, og NRK-kolleger i sjokk og sorg.

- Han fikk diagnosen i oktober og har vært til behandling siden. Det hjalp dessverre ikke, sier NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegaard til Dagbladet.

Olsen valgte å holde sykdommen unna offentligheten, og ingen i norske medier hadde før dødsbudskapet ble kjent omtalt Dagsrevyankerets kreftsykdom.

Seint i fjor høst tok Knut Olsen selv kontakt med fotograf Daniel Tengs (23), som er venn av datteren til Knut Olsen og kona Guro Eriksen.

- Det var Knuts ønske at det skulle tas noen bilder av ham før behandlingen, forteller Tengs til Dagbladet.

- Ydmyk
I går sendte NRK ut bildene hans til norske redaksjoner. Bildene ble tatt i Bærum, hvor familien bor.

- Han likte bildene, og det betyr mye for meg at familien også likte dem så godt at de valgte å bruke disse bildene nå, sier Tengs.

Han tok også bilder av Knut Olsen og kona sammen. Bildene var i utgangspunktet ment å være til dem privat.

- Det var en veldig spesiell opplevelse å ta bildene, av to mennesker som du setter så stor pris på. Det var sterkt å ta dem, og sterkt å redigere dem etterpå, sier Tengs og fortsetter:

- Vi ville at bildene skulle være ærlige, ikke triste. Men hvis man var litt trist, var det greit at det syntes. Å få den tilliten å skulle forevige et øyeblikk som er så sterkt, er jeg utrolig ydmyk overfor. Det er det sterkeste jeg har vært med på som fotograf.

DØDE I GÅR: Knut Olsen fikk diagnosen i oktober. I går tapte han kampen mot kreften. Foto: Daniel Tengs
DØDE I GÅR: Knut Olsen fikk diagnosen i oktober. I går tapte han kampen mot kreften. Foto: Daniel Tengs Vis mer

Etter det Dagbladet forstår, er det familien selv som har valgt å gjøre bildene tilgjengelige for NRK.

Foreldrene fikk kreft I tenårene opplevde Olsen at begge foreldrene ble kreftsyke samtidig. Faren døde etter tre års sykdom. I et portrettintervju med Dagbladet Magasinet i 2007 snakker Olsen åpent ut om hvordan han taklet sorgen etter at faren døde:

- Jeg føler at vi i familien har kjempet så hardt med ryggen mot veggen i noen perioder at jeg ikke kan kokettere med det. Kanskje jeg nesten er for hard andre veien av og til.

- Men det er farlig å bli sittende fast i sorgen. Sorgen over far har lært meg å blokkere når det trengs. Redselen for å miste ble nok større når døden ble nærværende så tidlig i livet. Det er sjokkerende når noen blir syke på den måten. I tillegg sammenfalt det med mitt eget opprør, sa han til Dagbladets reporter i 2007

Siden var han en mann av øyeblikket.

- Jeg synes ikke jeg har god nok tid. Jeg synes øyeblikkene forsvinner før du egentlig får gjort det du ville med dem, sa han i intervjuet.

Personlig, politisk oppgjør Portrettintervjuet skildrer hvordan opplevelsen også førte til et personlig, politisk oppgjør.

Som tjueåring så han Ingmar Bergmans «Hviskninger og rop» på Folkets kino i Tromsø i 1973, mens moren fremdeles var alvorlig syk. Bergmans historie om jenta som venter på døden, blir for sterk. Den unge marxistleninisten mister kontrollen, gråter. Han har ingen mulighet til å stenge følelsene ute, farens død er altfor nær, hans egen sorg altfor stor.

Da filmen er over, sier en av de ledende ml-erne i samme følge:

«For noe borgerlig piss!»

Der og da bestemte Knut Olsen seg for å sette strek for sin samhørighet med ml.

Tente lys i redaksjonen
I nyhetsredaksjonen i NRK på Marienlyst satte kolleger i går opp bilde av Knut Olsen og lys til minne om en svært godt likt venn og medarbeider.

ÅPEN: I et portrettintervju i Magasinet i 2007 snakket Olsen åpent ut om kreft i familien. Foto: Daniel Tengs
ÅPEN: I et portrettintervju i Magasinet i 2007 snakket Olsen åpent ut om kreft i familien. Foto: Daniel Tengs Vis mer

- Jeg har kjent Knut Olsen helt siden jeg var 20 år, og han gikk sammen med søsteren min Herborg på journalisthøgskolen i Volda. Vi har jobbet sammen i NRK i over 25 år, og selv om de aller nærmeste her i NRK har visst hvilken vei det bar i noen uker nå, er dette en forferdelig trist dag, sier anker i Dagsrevyen, Ingvild Bryn, til Dagbladet.

- Knut var en ener fra første stund. Energisk, uredd - og full av humør. Med hånda på hjertet, jeg har aldri opplevd at Knut har vært i dårlig humør. Han var lyttende, engasjert, og alltid opptatt av å få fram de beste sakene - og lage de beste sendingene. Han mistet aldri gløden, og er en dypt respektert medarbeider som vil etterlate seg et stort tomrom, sier hun videre.

Ole Torp forteller at han ble veldig imponert da han kom hjem fra jobben som Kina-korrespondent, og skulle starte som programleder:

- Knut var blant de aller fremste som kom med oppmuntring, gode innspill og ideer — mens han selv nettopp hadde fått en alvorlig diagnose. Jeg har forstått seinere at han allerede da visste hvor alvorlig det var. At han likevel hadde han overskudd til å oppmuntre andre samtidig har gjort at han bare har vokst ytterligere som menneske i mine øyne.

STERKT: Fotograf Daniel Tengs sier til Dagbladet at det var en sterk opplevelse å ta bildene av Knut Olsen. Foto: Daniel Tengs
STERKT: Fotograf Daniel Tengs sier til Dagbladet at det var en sterk opplevelse å ta bildene av Knut Olsen. Foto: Daniel Tengs Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media