«Luksusfellen»:

Rekordhøy gjeld i «Luksusfellen»: - Jeg ble helt svett

Aldri før har noen hatt så høy gjeld i programmet.

REKORDHØYE TALL: Gjelden til Tin og Tun er den høyeste i Luksusfellens historie, noe som byr på mange utfordringer når det kommer til håndteringen av problemet. Video. TV3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I denne ukas epsiode av «Luksusfellen» på TV3, får vi møte ekteparet Tin Moe Hlaing (35) og Tun Aung Kyaw (37).

Paret kom til Norge som flyktninger, og har bodd i Bergen i elleve år.

Mens den typiske «Lukusfellen»-deltakeren ofte sliter med sløsing og overforbruk, er ekteparet fra Bergen et helt annet tilfelle.

De to deltakerne har rett og slett rotet seg inn i en smørje de ikke klarer å ro seg ut av, som følge av et dårlig valg noen år tilbake da de startet en butikk.

«Luksusfellen»s mest erfarne eksperter, Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen, ble kalt inn for å hjelpe til med det unike tilfellet.

VANSKELIG: Tin Moe Hlaing og Tun Aung Kyaw har en høy inntekt, men sliter med å få endene til å møtes med en rekordstor gjeld. Foto: TV3
VANSKELIG: Tin Moe Hlaing og Tun Aung Kyaw har en høy inntekt, men sliter med å få endene til å møtes med en rekordstor gjeld. Foto: TV3 Vis mer

Investerte i bygård

Det var i 2013 at Hlaing og Kyaw investerte i den koselige bygården ikke langt fra Bergen sentrum. De bor selv i en av leilighetene, mens resten leies ut.

Formålet med å kjøpe bygården var at deres to barn skulle få en enklere start på livet enn hva de selv hadde hatt.

Mens to av leilighetene leies ut fast, blir den siste leid ut på Airbnb. I gode tider har paret en inntekt på hele 45 000 kroner for de tre leilighetene i bygården.

Men det er ikke bygårdsinvesteringen som har ødelagt økonomisk for dem. Problemene dukket opp da Tun Aung Kyaw startet en butikk som gikk konkurs.

BYGÅRD: Denne bygården, ikke langt unna Bergen sentrum, kjøpte paret i 2013. De bor selv i en av leilighetene, og leier ut de resterende tre. I framtiden ønsker de at barna kan få hver sin leilighet når de flytter hjemmefra. Foto: TV3
BYGÅRD: Denne bygården, ikke langt unna Bergen sentrum, kjøpte paret i 2013. De bor selv i en av leilighetene, og leier ut de resterende tre. I framtiden ønsker de at barna kan få hver sin leilighet når de flytter hjemmefra. Foto: TV3 Vis mer

Enkeltmannsforetak

Butikken ble startet opp under finanskrisen da det ble dårlige tider på jobben hans. Kyaw var redd for å miste inntekten sin, og ønsket et sted de begge kunne jobbe hvis det ble nødvendig i det lange løp.

- Tanken var å sikre jobb og inntekt for familien. Men jeg hadde ikke gjort nok analyser på forhånd, og det var flere faktorer jeg skulle tatt hensyn til før jeg realiserte butikkdrømmen. Det var et stort tap og jeg angrer på den avgjørelsen, forteller han til Dagbladet.

Ikke lenge etter butikkåpningen ble økonomien bedre igjen, og det ble mye å gjøre for Kyaw på den opprinnelige jobben. Derfor gikk omsetningen i butikken ned, og til slutt ble de nødt til å stenge.

Det er ingen tvil om at det er butikken som har ødelagt for familien.

- Hvis du pådrar deg gjeld som et enkeltmannsforetak, så går alt på deg personlig hvis man ender opp med å gå konkurs. Det er en stor risiko å ta med mindre du kan være hundre prosent investert, og det kunne jo ikke Tun som hadde en annen jobb i tillegg, forteller Hallgeir til Se og Hør.

Feilen Kyaw gjorde, var at han startet butikken som et enkeltmannsforetak, og ikke et AS. Dermed ble all gjelden fra konkursen ført over til ham personlig, noe som har ført til en gjeld som i ettertid har vært umulig å håndtere. ​

STARTET BUTIKK: Tun Aung Kyaw startet butikk da det så mørkt ut på inntektsfronten, men ser nå i ettertid at butikken har ødelagt mye. Foto: TV3
STARTET BUTIKK: Tun Aung Kyaw startet butikk da det så mørkt ut på inntektsfronten, men ser nå i ettertid at butikken har ødelagt mye. Foto: TV3 Vis mer

Rekordhøy gjeld

Med et boliglån på fire og en halv million, et billån på cirka 94 000 kroner og et studielån på nesten 400 000, kunne ekteparet klart seg fint selv uten eksperthjelp.

Men det store problemet ligger i inkassogjelden etter butikken, som er på nesten to millioner kroner.

Totalt har familien dermed så godt som 6,9 millioner i gjeld. Det er det høyeste tallet i «Luksusfellen»-historien så langt.

- Jeg ble helt svett av det enorme beløpet. Det er ekstremt mye penger. Mye av det er jo boliglån, men de millionene fra butikken med høy rente gjorde absolutt et inntrykk på meg, forteller Hallgeir til Se og Hør.

De to deltakerne hadde på forhånd estimert at de hadde en gjeld på omtrent 1,3 millioner, og ble svært sjokkert da de innså hvor høyt tallet faktisk var.

- Vi tenkte at det var slutten på drømmen, og vi så ingen lys framtid for oss, forteller Kyaw til Dagbladet.

ENORM GJELD: Ekteparets gjeld er den høyeste i «Luksusfellens» historie. Dette sjokkerte ekspertene Hallgeir Kvadsheim (t.v) og Magne Gundersen. Foto: TV3
ENORM GJELD: Ekteparets gjeld er den høyeste i «Luksusfellens» historie. Dette sjokkerte ekspertene Hallgeir Kvadsheim (t.v) og Magne Gundersen. Foto: TV3 Vis mer

Følelsesmessig involvert

Hlaing og Kyaw er langt ifra de typiske «Luksusfellen»-deltakerne. Mens mange kjøper luksusbiler og drar på ferie på kreditt, er Bergensfamilien mer sparsomme enn de aller fleste. Dette gjorde inntrykk på ekspertene.

- De har fulgt boka om privatøkonomi til punkt og prikke. Men så gjør de denne ene feilen med butikken, og det ødelegger mye, forteller Hallgeir.

Det kommer tydelig frem i episoden at både Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen vil gjøre alt de kan for familien, spesielt i og med at paret har gjort alt de kan for å skape et slags sikkerhetsnett for familien.

TYDELIG PÅVIRKET: Tin Moe Hlaing blir raskt følsom når det snakkes om familiens økonomiske situasjon. Foto: TV3
TYDELIG PÅVIRKET: Tin Moe Hlaing blir raskt følsom når det snakkes om familiens økonomiske situasjon. Foto: TV3 Vis mer

- Det ene feilskjæret ødelegger mye. Men når man vet at Tun startet butikken for å gjøre noe med situasjonen de var i på tidspunktet, er det lett å sette seg inn i deres situasjon og virkelig ville hjelpe. Han tok rett og slett en for stor risiko. Å se en som er så flink ikke bli behandlet rett, er vanskelig, sier Hallgeir.

Det er ingen tvil om at familien på fire setter stor pris på hjelpen de har fått gjennom deltakelsen i programmet.

- For å være ærlig så hadde vi ikke forventet at ekspertene skulle klare å komme frem til en avtale med samtlige kreditorer. Det var en stor glede og vi ble veldig lykkelige, forteller Kyaw. ​

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdag klokken 20.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer