BLE ANGREPET: Bildet fra oktober i 2014 viser Reshma Qurashi i hennes hjem i Mumbai. Syreangrepet påførte henne store skader. Ifølge AFP hadde tenåringen regnet med å få 100 000 rupier fra den indiske staten som kompensasjon for angrepet. De fikk hun ikke. Nå skal hun til New York Fashion Week. Foto: AFP PHOTO/ INDRANIL MUKHERJEE, NTB scanpix 
BLE ANGREPET: Bildet fra oktober i 2014 viser Reshma Qurashi i hennes hjem i Mumbai. Syreangrepet påførte henne store skader. Ifølge AFP hadde tenåringen regnet med å få 100 000 rupier fra den indiske staten som kompensasjon for angrepet. De fikk hun ikke. Nå skal hun til New York Fashion Week. Foto: AFP PHOTO/ INDRANIL MUKHERJEE, NTB scanpix Vis mer

Reshmas ansikt ble ødelagt av syreangrep - nå skal hun gå på catwalken i New York

Den indiske tenåringen blir stjerne på New York Fashion Week.

(Dagbladet): Hvert år skaper motevisningen til moteproduksjonselskapet FTL Moda overskrifter under New York Fashion Week.

I september i fjor sendte de 18-åringen Madeline Stuart ned catwalken. Stuart har Downs syndrom, og har tidligere uttalt at hennes største drøm var å bli modell. Visningen ble omtalt av samtlige internasjonale medier.

Under visningen i september i år har selskapet valgt å gjøre noe like oppsiktsvekkende.

Går i to visninger

I 2014 ble livet til den indiske tenåringsjenta Reshma Qurashi (19) forandret for alltid, da svoger hennes og kompisene hans kastet syre i ansiktet hennes.

AFP melder at Qurashi, som allerede har fått oppmerksomhet for sin kamp mot en stopp av syresalg, blir New York Fashion Weeks neste stjerne. Hun har også vært aktiv på Youtube, deriblant med sminkevideoer.

Det var den veldedige organisasjonen Make Love Not Scars som først kom med nyheten. I en video på deres Youtube-kanal blir 19-åringen fortalt at hun skal få reise til New York for å gå i moteshowet. Hun har aldri vært utenfor India før.

Gledestårene begynner straks å renne, og det er tydelig at det å bli spurt er rørende.

- Nå føler jeg meg bra. Jeg gleder meg veldig, forteller hun i videoen.

Det er den 8. september at 19-åringen skal gå i ikke bare én, men to visninger under moteuka, som arrangeres to ganger i året. Denne høsten skal designerne vise fram sine kommende sommerkolleksjoner.

STERK APPELL: 18 år gamle Reshma ble angrepet med syre i fjor. I håp om å få slutt på syreangrepene i India har hun gått sammen med veldedighetsorganisasjonen Make Love Not Scars og laget en gripende sminkevideo. Video: Make Love Not Scars Vis mer

Make Love Not Scars antar at det skjer rundt 500 til 1000 syreangrep i India årlig. Slike angrep er et problem i både Asia og Afrika, skriver AFP. Ofrene er som oftest kvinner og barn.

Skjedd før

Dette er ikke første gang en syreangrep-overlevende blir brukt i motesammenheng. I januar skrev Dagbladet om indiske Laxmi Saa, som frontet en kampanje for et indisk klesmerke.

Modellens ansikt ble ødelagt da en mann hun nektet å gifte seg med kastet syre i ansiktet hennes. Hun beskrev angrepet som at «det først var kaldt, men så begynte det å brenne intenst. Så smeltet væsken huden min».

Saa fortalte seinere at hun hadde en klar intensjon da hun tok modelloppdraget.

- Jeg ville sende en klar beskjed til de kriminelle at kvinner ikke vil miste motet, til og med etter å ha blitt angrepet av syre som ødelegger utseendet, sa 32-åringen.

Katie Piper er et annet kjent eksempel på kvinner som har overlevd noe av det verste en kan tenke seg.

I 2008 ødela ekskjæresten ansiktet hennes ved å orkestrere et syreangrep. Etter over 40 operasjoner, har hun vært tydelig i media som et ansikt for saken.

SYRESKADD: Nurbanu skilte seg fra mannen da hun oppdaget at han var utro. Noen dager senere angrep kastet han syre på henne. Video: Green TV Vis mer