1945-2010: Revyartist Dag Frøland døde i sitt hjem i dag tidlig, 64 år gammel. Foto: Rune Myhre / Dagbladet
1945-2010: Revyartist Dag Frøland døde i sitt hjem i dag tidlig, 64 år gammel. Foto: Rune Myhre / DagbladetVis mer

Revykongen Dag Frøland er død

64 år gammel.

|||(Dagbladet): Revyartist, forfatter og tidligere teatersjef Dag Frøland døde hjemme hos seg selv i dag tidlig, 64 år gammel, bekrefter bror Stig Frøland overfor Dagbladet.

• Send din siste hilsen til Frøland i Dagbladets kondolanseprotokoll.

Volda-fødte Frøland debuterte på radio som sjuåring i 1952, og sto ti år senere på scenen for første gang. Han sluttet etter førsteavdeling medisin for å satse på revy, og ble i 1971 iscenesetter på Chat Noir. Han holdt selv årlige revyer der fra 1979-89.

Han slo gjennom for alvor med NRK-radioprogrammet «Har du lyst, har du lov» med Tore Ryen, og karakteriseres særlig ved sitt mangesidige paroditalent. Han har blant annet imitert Åge Aleksandersen, Kjell Magne Bondevik og Per Aabel med stor suksess.

 Frøland, Herborg Kråkevik, Otto Jespersen og Linn Skåber hyllet avdøde komiker Arve Opsahl på Oslo Nye Teater i 2008.  
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Frøland, Herborg Kråkevik, Otto Jespersen og Linn Skåber hyllet avdøde komiker Arve Opsahl på Oslo Nye Teater i 2008. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Jeg husker best blod, svette, tårer og mye ansvar. Men det ser likevel så festlig ut når jeg ser videopptak av tidligere opptredener, sa Frøland om sin lange karriere til Dagbladet i 2005.

Frøland ble blant annet hedret med revyprisen Leonardstatuetten og Leif Justers revypris, men sa i 2005 nei til Kongens fortjenestemedalje i gull. Begrunnelsen var at han mente det var galt å rangere mennesker.

- Jeg vil ikke slå meg for mitt bryst, smykket med en gullmedalje, i et rikt land hvor vi har flere hundre tusen fattige. Jeg er imot å rangere mennesker, min trossetning har alltid vært og vil alltid være at det ikke er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker, skrev Frøland i sitt brev til kong Harald, meldte NTB i 2005.

Frøland levde de siste årene tilbaketrukket fra offentlighetens og scenens lys. Han var gift med teaterprodusent Jorunn Ragnhild Bye i åra 1968 til 1984, og etterlater seg ingen barn.

Dagbladet kommer med mer.

SANG VISER: Frøland på Chat Noir i 1964 - 19 år gammel og allerede beskrevet som et multitalent. Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix
SANG VISER: Frøland på Chat Noir i 1964 - 19 år gammel og allerede beskrevet som et multitalent. Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix Vis mer
REVYKONGENE: Frøland og Leif Juster (t.h.). Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
REVYKONGENE: Frøland og Leif Juster (t.h.). Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX Vis mer