Rihanna og prins Harry testet seg for hiv sammen

Vil bli kvitt stigmaet. 

ENGASJERT: Rihanna og prins Harry gjennomførte begge en hiv-test denne uka. Målet er vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg. Foto: NTB Scanpix
ENGASJERT: Rihanna og prins Harry gjennomførte begge en hiv-test denne uka. Målet er vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag var det duket for 50-årsjubileet for selvstendigheten på Barbados, der ingen ringere enn Rihanna avholdt konsert i Bridgetown.

I forbindelse med feiringa var også prins Harry på plass i hovedstaden.

I sommer skapte han overskrifter da han testet seg for hiv på direkten, og i forbindelse med verdens aids-dag 1. desember, benyttet prinsen nok en gang anledningen til å teste seg for hiv, ifølge The Guardian.

I motsetning til tidligere, var ikke prins Harry alene, da han denne gang overtalte Rihanna om å teste seg sammen med ham.

Havnet i sex-prat

Målet med initiativet er å hjelpe å bli kvitt stigmaet rundt diagnosen, og for å vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg.

Ifølge The Telegraph ble situasjonen lattermildt da prins Harry skulle gjennomføre testen, og kom i prat med den lokale hiv-rådgiveren Fabian Sargeant.

- En av mytene jeg har hørt er at kongelige ikke har sex, sa Sargeant, hvorpå prins Harry ga dette svaret i håp om å bytte tema:

- Og at kongelige har blått blod, da eller?

Dette stoppet imidlertid ikke Sageant, som fortsatte å presse en noe ukomfortabel prins:

- En annen myte er at kongelige ikke driver med oralsex.

- Dette vil jeg ikke svare på, sa prins Harry til latter fra dem rundt ham.

Når testen avleses betyr to blå prikker at man er hiv-positiv, mens en blå prikk er negativ. For ordens skyld kom begge testene tilbake som negative.

Stort engasjement

Da prinsen tok HIV-testen foran kameraene i sommer var dette for å vise verden og dem som kanskje er smittet uten å vite det, hvor lett det er å gjennomføre på bare et par minutter.

Han har siden den gang fortsatt sin HIV-kampanje ved å delta blant annet på den internasjonale AIDS-konferansen i Durban i Sør-Afrika.

ECDC beregner ifølge HivNorge at nærmere 30 prosent av dem med hiv i Nord- og Mellom-Europa ikke vet at de er smittet. Det vil si at mørketallene er store.

I fjor ble 211 mennesker i Norge diagnostisert med hiv. Det er en nedgang fra året før, spesielt i gruppen menn som har sex med andre menn. Andre grupper, som heterofile menn som smittes i utlandet, har økt.

Likevel er antall personer med hiv i fjor det laveste på ti år. Ifølge Folkehelseinstituttet er det nå i overkant av 5800 mennesker i Norge som lever med hiv. De kommer fra ulike samfunnslag, har ulike legninger, og forskjellige kjønnsidentiteter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer