Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rihanna og prins Harry testet seg for hiv sammen

Vil bli kvitt stigmaet. 

ENGASJERT: Rihanna og prins Harry gjennomførte begge en hiv-test denne uka. Målet er vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg. Foto: NTB Scanpix
ENGASJERT: Rihanna og prins Harry gjennomførte begge en hiv-test denne uka. Målet er vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Torsdag var det duket for 50-årsjubileet for selvstendigheten på Barbados, der ingen ringere enn Rihanna avholdt konsert i Bridgetown.

I forbindelse med feiringa var også prins Harry på plass i hovedstaden.

I sommer skapte han overskrifter da han testet seg for hiv på direkten, og i forbindelse med verdens aids-dag 1. desember, benyttet prinsen nok en gang anledningen til å teste seg for hiv, ifølge The Guardian.

I motsetning til tidligere, var ikke prins Harry alene, da han denne gang overtalte Rihanna om å teste seg sammen med ham.

Havnet i sex-prat

Målet med initiativet er å hjelpe å bli kvitt stigmaet rundt diagnosen, og for å vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg.

Ifølge The Telegraph ble situasjonen lattermildt da prins Harry skulle gjennomføre testen, og kom i prat med den lokale hiv-rådgiveren Fabian Sargeant.

- En av mytene jeg har hørt er at kongelige ikke har sex, sa Sargeant, hvorpå prins Harry ga dette svaret i håp om å bytte tema:

- Og at kongelige har blått blod, da eller?

Dette stoppet imidlertid ikke Sageant, som fortsatte å presse en noe ukomfortabel prins:

- En annen myte er at kongelige ikke driver med oralsex.

- Dette vil jeg ikke svare på, sa prins Harry til latter fra dem rundt ham.

Når testen avleses betyr to blå prikker at man er hiv-positiv, mens en blå prikk er negativ. For ordens skyld kom begge testene tilbake som negative.

Stort engasjement

Da prinsen tok HIV-testen foran kameraene i sommer var dette for å vise verden og dem som kanskje er smittet uten å vite det, hvor lett det er å gjennomføre på bare et par minutter.

Han har siden den gang fortsatt sin HIV-kampanje ved å delta blant annet på den internasjonale AIDS-konferansen i Durban i Sør-Afrika.

ECDC beregner ifølge HivNorge at nærmere 30 prosent av dem med hiv i Nord- og Mellom-Europa ikke vet at de er smittet. Det vil si at mørketallene er store.

I fjor ble 211 mennesker i Norge diagnostisert med hiv. Det er en nedgang fra året før, spesielt i gruppen menn som har sex med andre menn. Andre grupper, som heterofile menn som smittes i utlandet, har økt.

Likevel er antall personer med hiv i fjor det laveste på ti år. Ifølge Folkehelseinstituttet er det nå i overkant av 5800 mennesker i Norge som lever med hiv. De kommer fra ulike samfunnslag, har ulike legninger, og forskjellige kjønnsidentiteter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling