Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Adnan Khashoggi:

Rikmannen ble omtalt som horebukk og jetsetter. Slik var våpenhandlerens ville liv

Adnan Khashoggi var en av verdens rikeste våpenhandlere. Det skjulte han ikke, heller. 

VILL LIVSHISTORIE: Adnan Khashoggi ble betraktet som en av verdens rikeste menn. Han gjorde det stort innenfor våpenhandel, og viste gjerne fram rikdommen så ofte han kunne. Foto: NTB scanpix
VILL LIVSHISTORIE: Adnan Khashoggi ble betraktet som en av verdens rikeste menn. Han gjorde det stort innenfor våpenhandel, og viste gjerne fram rikdommen så ofte han kunne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 6. juni i år døde en av verdens rikeste menn. Adnan Khashoggi ble 81 år gammel, og gjorde seg på 1960-tallet kjent som våpenhandler i store deler av verden. Saudiaraberen, født på midten av 1930-tallet i den hellige byen Mecca, hadde en livsstil som sto til økonomien.

Han hang med store stjerner, var glad i damer og kunne i sin storhetstid ifølge Fortune bruke nærmere to millioner kroner hver dag. Han hadde eiendommer verden over, var kjent for å holde ville fester og har blant andre handlet med Donald Trump.

Når Khashoggi ikke lagde avtaler verdt milliarder av kroner med rike forretningspartnere, noe han ofte gjorde i kombinasjon med fest, var han på en av sine mange yachter - med kongelige, dop og prostituerte.

Slik var det ville livet til mannen som Vanity Fair i 1989 beskrev som en av verdens største horebukker.

VELSTAND: Adnan Khashoggi var på et tidspunkt ansett som den rikeste mannen i verden, og viste det gjerne fram. Foto: NTB scanpix
VELSTAND: Adnan Khashoggi var på et tidspunkt ansett som den rikeste mannen i verden, og viste det gjerne fram. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tjente milliarder

Dollarmilliardæren var sønnen til Muhammed Khashoggi, som var kongens personlige lege. Han utdannet seg først i Egypt, før ferden gikk videre til USA og Colorado. Der fant han imidlertid ut at det var litt for kaldt, og han endte derfor i California. Det ble starten på en økonomisk eventyrferd uten like.

Som 21-åring tjente han ifølge The Independent en god slump med penger, etter å ha bistått i et millionsalg av lastebiler til Egypt.

Han fikk blod på tann av pengene, og fullførte aldri utdannelsen i USA. Han begynte sakte, men sikkert, å introdusere sine nye amerikanske og britiske kontakter til dem han allerede kjente i Saudi-Arabia.

GLAMOUR: Khashoggi holdt seg utenfor rampelyset, men stilte en gang i ny og ne opp på rød løper. Her er han i 2008. Foto: NTB scanpix
GLAMOUR: Khashoggi holdt seg utenfor rampelyset, men stilte en gang i ny og ne opp på rød løper. Her er han i 2008. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var våpen han i all hovedsak solgte, og som han tjente store penger innenfor. Da formuen hans var på topp ble den estimert til å være verdt nærmere 2,4 milliarder pund, som i norske valutakurs er nærmere 26 milliarder kroner. Med det fulgte en viss livsstil.

- Han byttet yachter like ofte som folk flest bytter biler, har Ronald Kessler fortalt.

Kessler har skrevet en biografi om Khashoggi, og vet mye om luksusvanene. De fikk saudiaraberen inn i en viss menneskekrets, bestående av Hollywood-skuespillere, Bollywood-stjerner og presidenter.

Luksusfeiring

Han skal ha vært venn med Richard Nixon på 1960-tallet, og delfinansierte blant annet presidentkampanjen hans. I 1987 kjøpte Donald Trump yachten hans, som den gang kostet 30 millioner dollar.

Den var hele 281 fot lang, og var den største privateide yachten i verden den gang da. Khashoggi lånte bort en av sine andre yachter til innspillingen av James Bond-filmen «Never Say Never Again» i 1983.

The Independent hevder at han ofte hadde fester på båtene sine. Det sies at han en gang hadde tre konger og fire statsledere med på sjøen samtidig. Skulle han gjøre business, gikk han ofte fra lugar til lugar - og skal på et punkt ha forsøkt å ro i land 16 forskjellige handelsavtaler samtidig.

PÅ FEST: Khashoggi var kjent for å ha store fester, gjerne med viktige klienter og prostituerte. Han var dessuten glad i damer. Her er han på en fest, men det er uvisst når bildet er tatt. Foto: NTB scanpix
PÅ FEST: Khashoggi var kjent for å ha store fester, gjerne med viktige klienter og prostituerte. Han var dessuten glad i damer. Her er han på en fest, men det er uvisst når bildet er tatt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kessler er ikke i tvil om at den rike saudiaraberen gjorde alt som sto i hans makt for å smøre de potensielle klientene.

- Han ga dem hva de ville, om det så var jenter, mat eller kontanter. Han hadde flere arrangementer på båten. Noen var formelle, andre var orgier, sier biografiforfatteren.

Ifølge New York Times eide han på det mest hele 12 eiendommer rundt om i verden, noe som inkluderte en eiendom på nærmere 18 tusen hektar i Kenya og en toetasjes leilighet i New York - som ble bygget ved å rive 16 eksisterende leiligheter. Våpenmilliardæren hadde dessuten også en hel stall full av araberhester, flere privatfly og en sørkoreansk livvakt - trent i kampsport - med kallenavnet «Mr. Kill».

Da han feiret 50-årsdagen sin i 1985 var Brooke Shields til stede, Shirley Bassey sang bursdagssangen og en kortesje med lastebiler ble brukt for å oppbevare champagnen til de 400 gjestene som tok turen til Marbella.

Gamblingproblem

Gullalderen skulle ikke vare for alltid for saudiaraberen. Det skal sies at han ikke døde en fattig mann, men milliardene forsvant sakte men sikkert på grunn av flere dårlige invisteringer, konkurser og våpenskandaler.

Alt dette skjedde på slutten av 1980-tallet, som i kombinasjon med et stadig økende gamblingproblem, gjorde det vanskelig for ham.

I 1998 ble det kjent at han hadde forsøkt å gamble med 3,2 millioner pund på et casino, men at sjekkene han hadde levert inn ikke hadde dekning. Dette ble en flau affære for rikmannen, som nå nærmet seg farlig fattig.

Privatfly, limousiner og «Mr. Kill» måtte gå, og kreditorer skal ha jaget ham resten av livet.

Den 6. juni døde han i London, mens han fikk behandling for Parkinsons. Han etterlater seg helle åtte barn, to ekskoner og en enke.

Hele Norges coronakart