Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ian Holm:

«Ringenes herre»-stjerne er død

Ble 88 år gammel.

DØD: Den britiske skuespilleren Ian Holm er død. Han ble 88 år gammel. Her er han avbildet i rollen som Bilbo Baggins i filmen «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring». Foto: NTB Scanpix
DØD: Den britiske skuespilleren Ian Holm er død. Han ble 88 år gammel. Her er han avbildet i rollen som Bilbo Baggins i filmen «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den britiske skuespilleren Ian Holm er død, 88 år gammel. Det bekrefter skuespillerens agent til The Guardian.

- Det er med stor sorg at skuespilleren Ian Holm døde i morges i en alder av 88 år. Han døde fredelig på sykehus sammen med sin familie og hjelpepleier, heter det i uttalelsen fra agenten.

Videre uttaler 88-åringens agent at sykdommen var relatert til Parkinson.

Ifølge NHI skyldes Parkinson sykdom at celler i hjernen som er med å styre bevegelser, blir ødelagte. Symptomene kan komme snikende, og det kan ta litt tid å få stilt riktig diagnose.

- Sjarmerende, snill og voldsomt talentfull, vi vil savne ham enormt, heter det videre i agentens uttalelse.

2019: Ifølge skuespillerens agent døde Ian Holm av sykdom relatert til Parkinson.Her er han avbildet i fjor. Foto: NTB Scanpix
2019: Ifølge skuespillerens agent døde Ian Holm av sykdom relatert til Parkinson.Her er han avbildet i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Anerkjent rolle

Holm er blant annet kjent fra rollen som Bilbo Baggins i filmen «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring», og for samme rolle i filmen «The Hobbit: An Unexpected Journey».

GIKK BORT: Ian Holm her avbildet i rollen som Bilbo Baggins i filmen «The Hobbit: An Unexpected Journey». Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Ian Holm her avbildet i rollen som Bilbo Baggins i filmen «The Hobbit: An Unexpected Journey». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Holm, som vant en British Academy Film Award og ble nominert til en Oscar for sin skildring av treneren Sam Mussabini i filmen «Chariots of Fire», gjorde det først stort i teaterbransjen, men valgte å slutte i 1976 etter et alvorlig tilfelle av sceneskrekk.

Han fant imidlertid en ny generasjon beundrere etter at han ble kastet inn i rollen som Bilbo Baggins i den ovennevnte «Ringenes herre»-filmen.

VANT PRIS: Her er Ian Holm avbildet i 1969 under The British Film Aademy Award sammen med Billie Whitelaw og Charlie Bubbles.
VANT PRIS: Her er Ian Holm avbildet i 1969 under The British Film Aademy Award sammen med Billie Whitelaw og Charlie Bubbles. Vis mer

Tidligere denne måneden uttrykte han sin tristhet over at han ikke var i stand til å delta i et virtuelt gjensyn for filmene.

- Jeg er lei meg for å ikke se dere personlig, jeg savner dere alle, og håper at eventyrene deres har ført dere til mange steder, uttalte Holm.

88-åringen ble født i 1931 i Essex, der faren var overlege på det psykiatriske sykehuset West Ham Corporation. Holm har tidligere beskrevet sin barndom som en ganske idyllisk tilstedeværelse, ifølge The Guardian.

DØD: Little Richard er død, 87 år gammel. Nå bekrefter sønnen dødsårsaken. Video: CNN/AP Vis mer

Nominasjoner

I en tidlig alder forelsket han seg i skuespill og ble en del av Royal Shakespeare Company som ble grunnlagt i 1960. Der ble Holm en ledende skikkelse, og vant en Evening Standard for beste skuespiller.

Etter at han la teaterkarrieren på hylla bestemte han seg for å begynne med tv og film. I 1978 var han å se i den prisbelønte tv-serien «The Lost Boys».

Det var imidlertid først i 1997 at 88-åringen for alvor ble kjent med to framtredende roller. Først ut var hans rolle som presten Vito Cornelius i «The Fifth Element», og deretter som advokat i «The Sweet Hereafter».

På 1980-tallet hadde Holm flere roller i filmer som «Time Bandits», «Greystoke - The Legend Of Tarzan», «Lord of the Apes» og «Brazil».

Holm har også blitt nominert til Emmy Award ved to anledninger. I 1999 ble han nominert for sin opptreden i «King Lear», og to år seinere for en birolle i HBO-filmen «The Last of the Blond Bombshells».

DØDE: Skuespilleren og komikeren gikk bort av naturlige årsaker, 92 år gammel. Video: Dagbladet TV Vis mer

I 1990 ble Holm tildelt Order of the British Empire, som på norsk vil tilsi Den britiske imperieordenen, for sin innsats for britisk drama og film.

Dette er en britisk ridderorden som ble stiftet i 1917 av kong George V av Storbritannia til belønning av sivil og militær krigsinnsats.

Holm etterlater seg kona Sophie De Stempel (60) og hans fem barn Harry, Jessica, Barnaby, Sarah-Jane og Lissy Holm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!