Christine Koht:

Risikerer full stans i kreftbehandlingen

- Leveren tåler ikke en omgang til, og det kan man i verste fall dø av.

KREFTSYK: Christine Koht fikk påvist kreft i desember. Nå deler hun åpenhjertig om behandlingen i podkasten «Koht vil leve». Foto: NTB Scanpix
KREFTSYK: Christine Koht fikk påvist kreft i desember. Nå deler hun åpenhjertig om behandlingen i podkasten «Koht vil leve». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I slutten av januar ble det kjent at komiker Christine Koht (51) i desember hadde fått påvist kreft med spredning, og at hun var i gang med en intensiv behandling.

Koht er midt i behandlingen, og i podkasten «Koht vil leve», gjort i samarbeid med Aftenposten, kommer komikeren med en ukentlig oppdatering om behandlingen hun gjennomgår.

I den nyeste episoden kommer det fram at 51-åringen har fått alvorlige bivirkninger grunnet en leverbetennelse.

Komikeren ble i slutten av forrige podkast-episode hasteinnlagt på sykehuset. Der fikk hun påvist en leverbetennelse, som har kommet som en bivirkning av den tøffe kreftbehandlingen hun har fått.

Behandlingen kan bli stoppet

På grunn av leverbetennelsen, kan kreftbehandlingen potensielt bli stoppet. I podkasten forteller journalist Joachim Førsund at Kohts leverbetennelse blir behandlet med steroider. På sykesenga får hun følgende spørsmål fra Førsund:

- Har du blitt enda reddere for å dø?

- Det som har skjedd på dette oppholdet her, er at jeg har blitt mer realist. Jeg har på en måte fått en sånn aha-opplevelse på at jeg kan dø. Jeg kan være død om et år, svarer Koht åpenhjertig og ærlig.

- Ler helt til begravelsen

I podkasten ringer Koht lillesøsteren, som er lege. Hun forteller at prøvene er bedre, og at hun skal trappe ned på steroidene.

Samtidig erkjenner hun at hun ikke lenger kan styre over behandlingen, men at hun heller fokuserer på å kunne styre over små mål og små gleder i hverdagen.

- Vi ler helt til begravelsen, sier hun til søsteren sin over telefonen.

Etter fem dager på Tønsberg sykehus, så betennelsen ut til å dempe seg, og Koht ble skrevet ut av sykehuset. Faren er over - i alle fall for denne gang.

- Jeg har ikke lyst til å dø

Koht har krefttypen Slimhinne melanom. Det er en sjelden føflekkreft som ikke sitter på føflekkene utenpå kroppen, men på slimhinnene inne i kroppen.

Diagnosen er alvorlig, samtidig som stadig nye og mer effektive behandlingsformer er blitt utviklet de seineste åra.

TV-profilen har allerede operert ut svulsten i magen, men hun har også en svulst i ryggen, i tillegg til tre i halsen, noe som gjør det vanskelig å svelge.

MED KONA: Christine Koht og kona Pernille Rygg under komiprisen på Chat Noir i Oslo i 2013. Foto: NTB Scanpix
MED KONA: Christine Koht og kona Pernille Rygg under komiprisen på Chat Noir i Oslo i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I podkasten får lytterne høre åpenhjertige samtaler med Kohts nærmeste, og få et innblikk i hvordan hverdagen hjemme i Tønsberg går for seg mens hun kjemper sitt livs kamp. Koht deler også sine egne tanker om både livet og døden.

I podkastens første episode, som kom for et par uker siden, delte hun hva hun er aller mest redd for.

- Jeg har ikke lyst til å dø. Jeg kan ikke tro at jeg skal dø. Men det som er så rart, er at det jeg nå er reddest for, er at Pernille skal være igjen alene. For det er liksom det verste, sa 51-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer