PSYKOLOG:  Robert Speare er ny psykologiekspert i Luksusfellen. Foto: TV3
PSYKOLOG: Robert Speare er ny psykologiekspert i Luksusfellen. Foto: TV3Vis mer

Robert er Luksusfellens nye psykolog: - Det viktigste for meg er å hjelpe andre

Robert Speare opplevde at faren gikk fra en trygg jobb til å bli arbeidsledig.

(Dagbladet): Det er klart for fjortende sesong av «Luksusfellen», denne gang med en helt ny psykolog. Robert Speare vil nå hjelpe vanskeligstilte over hele det ganske land, selv om han er skeptisk til å gå inn i rollen som en offentlig person.

Støtte fra familien - Det kan være utfordrende å bli en offentlig person når man jobber som klinisk psykolog. Vi skal helst være ganske nøytrale. Men jeg fikk sett noen episoder av programmet før jeg takket ja, og da så jeg at målsettingen var å hjelpe mennesker som har det vanskelig, sier Speare til Dagbladet.

Han bor til daglig i Göteborg, men har en virksomhet i Norge hvor han driver et bemanningsselskap med psykologer.

- Det blir en del reising fram og tilbake, men familien min støtter meg og det er jo veldig viktig, sier trebarnsfaren, og fortsetter:

- Det at jeg bor i Sverige hjelper litt på privatlivet, og overgangen fra å være privat til offentlig blir nok ikke så stor her.

Faren mistet jobben Selv om Speare nå har trygg økonomi, har han selv opplevd hvordan økonomiske utfordringer påvirker mennesker.

- På starten av 90-tallet gikk min far fra å ha en trygg jobb til å bli arbeidsledig. Jeg så da hvordan livet hans ble forandret. Dette er jo høyst aktuelt i dag, hvor mange er i denne situasjonen. Min erfaring fra far har ikke preget meg direkte, men jeg har nok lært mye av det, sier han.

Speare sier at han fra starten har vært tydelig på at han i programmet skal drive forsvarlig psykologi, som er opptatt av å hjelpe på menneskenes premisser.

Er det for deltagerne - Min rolle skal være å ivareta og veilede. Den største utfordringen blir å identifisere deltakernes atferd og vaner. Det er viktig å sette seg inn i deltakernes problem fort. Problemene varierer fra person til person, og alle vil trenge forskjellig former for hjelp.

- Jeg vil være en ivaretakende, men god psykolog. Jeg er der for deltakerne, men det er de som må gjøre selve jobben. Jeg gir råd og innspill og hjelper dem på vei.

Luksusfellen har sesongpremiere på TV3 i morgen klokka 20.30.