Robin Gibb (62) er død

Bee Gees-stjernen døde etter lang tids kamp mot kreften.

(Dagbladet): Den britiske popartisten Robin Gibb, mest kjent som medlem av familiegruppa Bee Gees, er død, 62 gammel, kunngjør hans offisielle hjemmeside.

Gibb har kjempet mot sykdom i lengre tid, og har sett åpenbart syk ut på bilder den seinere tida. For en drøy måned siden måtte han avlyse en opptreden på grunn av sykehusopphold. Han døde på et sykehus i London.

- Robin Gibbs familie - Bee Gees' familie - kunngjør med stor sorg at Robin er gått bort etter hans langvarige kamp mot kreften, og etter å ha gjennomgått mageoperasjoner, lyder en offisiell erklæring ifølge Rolling Stone.

Gibb ble rammet av tykktarms- og leverkreft for to år siden, men ble tilsynelatende frisk igjen. Han utviklet imidlertid nye kreftsvulster, og tilstanden ble forverret av lungebetennelse.

Hovedstemme Som del av Bee Gees (av "Brothers Gibb", red.anm.) hadde Robin Gibb en over 45 år lang karriere i rampelyset. Gruppa, som han dannet med tvillingbroren Maurice og storebror Barry, har hatt flere distinkte perioder, og Robin var hovedvokalist på mange av Bee Gees' tidlige hits, som "New York Mining Disaster 1941", "I Started a Joke" og "I've Gotta Get a Message to You".

Familien er opprinnelig fra Isle of Man i Irskesjøen, men brødrene vokste opp i Manchester, før de emigrerte til Australia. De returnerte imidlertid til Storbritannia i tida rundt gjennombruddet i 1967.

Det var stadig rivalisering mellom Robin og Barry om hvis låter som skulle vektlegges, og i 1969 forlot Robin gruppa. Han var imidlertid tilbake etter knappe to år, og striden ble bilagt. Barry kom etter dette til å dominere Bee Gees så vel låtskriver- som vokalmessig, og Robin inntok en mer tilbaketrukket rolle ved siden av storebroren.

Disko-comeback Etter noen trå år fikk Bee Gees et oppsving i og med den gryende diskobølgen, og med singelen "Nights on Broadway" (1974) ble deres andre store periode innledet. Det var også første gang gruppas etter hvert så typiske falsettsang ble introdusert.

Men for mange er det gruppas kobling til filmen og soundtracket "Saturday Night Fever" (1977) som blir sittende i minnet. Per dags dato har soundtrack-albumet, der Gibb-brødrene dominerte som utøvere og låtskrivere, solgt i over 40 millioner eksemplarer. Til sammen har Bee Gees solgt over 220 millioner album.

I tillegg til å ha skrevet sine egne hits står brødretrioen bak en rekke svært suksessfulle låter for andre artister, som "If I Can't Have You" (Yvonne Elliman), "Heartbreaker" (Dionne Warwick) og "Islands in the Stream" (Dolly Parton og Kenny Rogers).

Skulle fortsette Etter oppfølgeren til "Saturday Night Fever", supersuksessen "Spirits Having Flown" (1979), ble Bee Gees' aktivitet mer sporadisk, og "This Is Where I Came In" (2001) ble gruppas siste album; Maurice døde av magekomplikasjoner i 2003, og Robin og Barry hadde bare en håndfull opptredener sammen etter det, selv om de i 2009 kunngjorde at gruppa ville bestå.

Robin har utgitt en rekke soloalbum, men ingen av dem har kunnet matche Bee Gees-suksessene. 62-åringen har i lang tid hatt bosted både på fødestedet Isle of Man, i England og i Florida. Han etterlater seg fire barn og kona Dwina Murphy Gibb.

Barry Gibb (65) er nå den eneste gjenlevende av artistbrødrene i Gibb-familien; Bee Gees' lillebror Andy Gibb døde av hjertekomplikasjoner i 1988.

PÅ TOPPEN: Bee Gees fotografert i 1979, under promoteringen av albumet "Spirits Having Flown". F.v. Robin, Barry og Maurice Gibb. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer