BLE KLIPPET VEKK: TV 2 valgte å fjerne kåringen av «de dumme» og «de smarte» på «Robinson»-øya før søndagens premiere. Foto: TV 2
BLE KLIPPET VEKK: TV 2 valgte å fjerne kåringen av «de dumme» og «de smarte» på «Robinson»-øya før søndagens premiere. Foto: TV 2Vis mer

«Robinson»-deltakerne ble IQ-testet og delt inn i «de smarte» og «de dumme»

Dette fikk du ikke se under søndagens «Robinson»-premiere.

Søndag ble den første sesongen av «Robinsonekspedisjonen» markert med en storstilt premierefest i Oslo.

På TV fikk seerne se at deltakerne kastet seg i vannet for å bli førstemann inn til stranda før de senere ble valgt til to lag.

Julian David Gursky (30), som var raskest inn til stranden, fikk velge først.

Men det seerne ikke fikk se, var at deltakerne ble delt inn i «de smarte» og «de dumme» før utvelgelsen startet.

Bakgrunnen var at alle ble bedt om å gjennomføre en IQ-test før de fikk reise fra Norge.

Flere av deltagerne har bekreftet hendelsen overfor Seoghør.no.

- Folk lo av det, men det var nok noen som ikke likte å få beskjed om at de var blant «de dumme». Senere ble dette noe vi ikke snakket om, sier en av årets deltakere, som vil være anonym, til Seoghør.no.

Ble klippet om «Robinson»-sesongen som nå sendes, ble spilt inn for TV3, men ble solgt til TV 2, etter at samme kanal i fjor kjøpte rettighetene til fremtidige versjoner av serien.

- IQ-testen ble gjort i forbindelse med opptaket og ble brukt som element i programmet, men med 50 timer opptak til hvert program, er det alltid ting som går ut av klippen, sier produsent i Strix, Jan Frode Johansen, til Dagbladet.
 
- Hvorfor ble ikke IQ-testen tatt med i programmet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

BLE IQ-TESTET: Årets deltagere i «Robinsonekspedisjonen» ble IQ-testet før avreise: (bak f.v.:) Sara Frostadottir, Monica dos Santos, Rolf Florida Kristensen, Erik Massimo Herstadhagen, Kristine Celeste Myhrehagen, Helena Holthe, Stig Arild Rønningen, Anders Dahle, Anne Sofie Kvitnes Foran: Lars Helge Brettingen, Tore Kalland, Jeanette Emberland, Julian Gursky, Lise Lotte Håndstad, Nicklas Olsen Hovland, Maiken Sæther Olsen. Foto: Anton Soggiu, TV 2
BLE IQ-TESTET: Årets deltagere i «Robinsonekspedisjonen» ble IQ-testet før avreise: (bak f.v.:) Sara Frostadottir, Monica dos Santos, Rolf Florida Kristensen, Erik Massimo Herstadhagen, Kristine Celeste Myhrehagen, Helena Holthe, Stig Arild Rønningen, Anders Dahle, Anne Sofie Kvitnes Foran: Lars Helge Brettingen, Tore Kalland, Jeanette Emberland, Julian Gursky, Lise Lotte Håndstad, Nicklas Olsen Hovland, Maiken Sæther Olsen. Foto: Anton Soggiu, TV 2 Vis mer

- Det ble vurdert, men etter en helhetsvurdering etter at vi begynte å jobbe med TV 2, valgte vi å ikke ta det med. Dette er bare ett av momentene vi hadde med i forberedelsene, sier Jan Frode Johansen.

Han vedgår at det er første gang produksjonen har IQ-testet deltakerne i «Robinsonekspedisjonen».

- Hva ville dere med resultatet?

- Tanken bak var at vi ville at deltakerne raskere skulle lære hverandre å kjenne. Det var aldri ment at vi skulle gå ut med noen tall.

- Fikk deltakerne vite hvem som var de smarte og hvem som var de mindre smarte?

- De fikk vite hvem som lå i den øverste delen og den laveste delen, men ikke en nærmere presisering utover det.

Klippet om serien TV 2 utsatte premieren til 2015 i stedet for 2014, fordi de ville klippe om serien.

Programleder Christer Falck hevder at IQ-testen ble klippet vekk fordi man ikke ville lage kunstig dramatikk.

- Jeg er jo tilhenger av å være litt slem. Men vi vil at dramatikken skal skje naturlig. Når jeg kommer med et sånt premiss, blir det veldig tydelig hva vi vil ha. Jeg tror vi gjorde riktig i å fjerne det, sier han til Seoghør.no.

Han avslører også at en av deltagerne ble skuffet over at IQ-testen ikke kom med.

- Han som ble utropt til den smarteste på øya var skuffet over at det ikke ble med i episoden. Vi fant jo ut at han var sånn Mensa-smart, sier Christer Falck.

Christer Falck som tidligere har uttalt at han elsker å gi deltagerne «onde» utfordringer, hinter likevel om at det blir flere kontroversielle episoder i årets utgave.

- Jeg har vært med i alle disse årene, og vi har vært veldig snille og veldig slemme, så jeg føler det utfyller hverandre, sier han, og legger til:

- Men det skjer kjipe ting i år også, selvfølgelig gjør det det.

- Mer forsikt utgave TV 2s programdirektør, Jarle Nakken, sier til Dagbladet at det ikke var naturlig for TV 2 å ha med IQ-testen.

- Vi har kjøpt en ferdig innspilt sesong av «Robinsonekspedisjonen» fra TV 3. Vi har brukt lang tid på å klippe dette programmet, og gi det en TV 2-profil med våre verdier. TV 2 tar egne redaksjonelle avgjørelser, og det var ikke naturlig for oss å ta med dette elementet, sier han.

Søndagens premiere ble sett av 480 000 personer. Nakken mener programmet har fått en tydelig TV 2-profil etter at de klippet det om.

- Vi har brukt flere måneder på å klippe dette sammen til resultatet vi fikk se i går kveld. Vi har ønsket å gi dette en sterk TV 2-profil, og føler vi har lyktes godt. Det er gjort en formidabel innsats både av produksjonsselskapet Strix og fra interne krefter i TV 2 i forkant av premieren, sier han i en pressemelding.

Pressesjef i TV3, Line Vee Hanum, har lagt merke til at TV 2s versjon av realityprogrammet er annerledes enn TV3s versjon.

- Jeg har notert meg at TV 2s versjon av «Robinsonekspedisjonen» er litt mer forsiktig enn den opprinnelige TV3-utgaven. «Robinsonekspedisjonen» har tradisjonelt sett vært et eventyr for sterke deltakere som ønsker å teste grensene sine, ikke en badeferie, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet, og fortsetter:

- Deltakerne er forberedt på at de vil bli stilt overfor en rekke prøvelser, og en såkalt IQ-test er en del av det store spillet. Om TV 2 mener at de opprinnelige utfordringene deltakerne ble stilt overfor er for drøye, så må de selvsagt få skåne sine seere for det.