Skjønnhetsroboter beskyldes for rasisme:

Roboter bestemte hvem som vant skjønnhetskonkurransen. Nå beskyldes maskinene for rasisme

Av 44 vinnere hadde bare én av dem mørk hud. 

ALGORITMENE VALGTE HVITE MENNESKER: Å få fem robotoer til å bedømme en skjønnhetskonkurranse virket som en drøm for selskapet Youth Labarotories. Resultatene har derimot skapt oppstyr. Bildet er fra Miss Earth i 2006 og er brukt som en illustrasjon. Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN, NTB scanpix 
ALGORITMENE VALGTE HVITE MENNESKER: Å få fem robotoer til å bedømme en skjønnhetskonkurranse virket som en drøm for selskapet Youth Labarotories. Resultatene har derimot skapt oppstyr. Bildet er fra Miss Earth i 2006 og er brukt som en illustrasjon. Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN, NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I ei tid hvor maskiner blir stadig mer avanserte, er det ikke alltid like enkelt å følge med på den voksende utviklingen.

For ti år siden hadde det vært utenkelig at noe som abstrakt som skjønnhet kunne bedømmes av maskiner, men 6000 mennesker fra hele verden har i år sendt inn bilder av seg selv for å bli bedømt av roboter.

Skjønnhetskonkurransen Beauty.AI (AI betyr artificial intelligence / kunstig intelligens, journ anm) fikk bidrag fra over 100 land, og en rekke roboter skulle sammen kåre de vakreste deltakerne, oppdelt etter aldersgrupper og kjønn.

Det gikk imidlertid ikke helt godt for seg.

Konkurransen blir nå beskyldt for rasisme, ettersom kun én av 44 vinnere hadde mørk hud.

Én mørkhudet vinner

Totalt fem forskjellige roboter skulle bedømme de innsendte bidragene basert på faktorer som rynker, urenhet og symmetri. Det er selskapet Youth Laboratories som står bak den teknologiske skjønnhetskonkurransen.

Totalt ble 44 vinnere valgt ut av robotene. Det skriver The Guardian.

«Selv om majoriteten av dem som meldte seg på var hvite, sendte mange mørkhudene mennesker inn bilder, inkludert store grupper i India og Afrika», skriver avisa.

VINNERE: Disse fem kvinnene var ifølge roboten de peneste i aldersgruppen 18-29 år. Robotene har dømt etter antall rynker i ansiktet og symmetri, blant annet. Foto: Youth Laboratories
VINNERE: Disse fem kvinnene var ifølge roboten de peneste i aldersgruppen 18-29 år. Robotene har dømt etter antall rynker i ansiktet og symmetri, blant annet. Foto: Youth Laboratories Vis mer

Den britiske storavisa går hardt ut mot resultatet, som de mener er algoritmene robotene bruker gir støtende resultater, selv om det kanskje ikke er meningen. Daily Mail stiller også spørsmål ved resultatene.

Skal endre algoritmen

Alex Zhavoronkov er Beauty.AIs forskningssjef. Han forteller til den britiske avisa at robotene benyttet seg av store databaser med forskjellige bilder for å bygge algoritmen som skulle definere skjønnhet.

- Om man ikke har så mange mørkhudede i bildesettet, kan man sitte igjen med partiske resultater, forteller han til avisa.

Zhavoronkov sier at han ble overrasket over vinnerne robotene valgte ut.

- Når man trener opp algoritmer til å se spesielle mønstre... Man har kanskje ikke nok data, eller så er dataen partisk, forklarer han.

The Guardian skriver at algoritmer ofte reflekterer menneskene som har laget dem. «Selv om algoritmene skal opptre nøytralt og objektivt, kan de ofte reprodusere og foresterke allerede eksisterende fordommer», skriver de.

Forskningssjefen i selskapet bak skjønnhetskonkurransen forklarer at de skal prøve å endre algoritmene til neste konkurranse, som skal arrangeres i høst.

Han påpeker imidlertid at algoritmer og roboter kanskje ikke er de beste til å bedømme skjønnhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer