Angrepet på Kongressen:

Rockestjerna overga seg til FBI

«Iced Earth»-frontfiguren er siktet for seks lovbrudd etter at han stormet Kongressen i årets første uke.

AVBILDET: Dette bildet viser rockestjerne Jon Schaffer (i blått) inne i Kongressens sete under opprøret. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB
AVBILDET: Dette bildet viser rockestjerne Jon Schaffer (i blått) inne i Kongressens sete under opprøret. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB Vis mer
Publisert

6. januar ble Kongressen stormet av opprørere, samtidig som at Joe Biden (78) offisielt skulle velges som president.

Hundrevis av Trump-supportere tok seg inn i den amerikanske bygningen, som er regnet som et symbol på demokratiet. Det har vakt stor oppsikt, og har preget nyhetsbilde i årets første uker.

Flere av opprørene har vakt stor oppsikt, blant dem «QAnon-sjamanen» som er arrestert av politiet. Også andre som lot seg avbilde har fått ansiktene sine klistret på aviser verden rundt.

Blant dem er gitarist og låtskriver i metallbandet «Iced Earth», Jon Schaffer (52).

STORMET KONGRESSEN: Jon Schaffer i bandet Iced Earth ble avbildet inne i Kongressen. Foto: Privat/Instagram
STORMET KONGRESSEN: Jon Schaffer i bandet Iced Earth ble avbildet inne i Kongressen. Foto: Privat/Instagram Vis mer

Siktet for å ha sprayet politiet

Iført caps fra den høyreekstreme gruppa Oath Keepers, ble rockeren avbildet tilsynelatende rasende inne i Kongressen. Han ble også etterlyst av FBI.

Først mandag er han imidlertid pågrepet. Det skriver FBI selv på Twitter.

«Jon Schaffer er arrestert i forbindelse med hendelsen 6. januar ved Kongressen. Schaffer står overfor siktelse på seks punkter som inkluderer en fysisk voldshandling inne i et regjeringsbygg. Schaffer var angivelig blant opprørerne som sprayet politiet med 'bjørnespray'», står det i meldingen.

Bjørnespray bruker for å avskrekke aggressive eller angripende bjørner.

Talsperson for Indianapolis FBI, Chris Bavender, sier til lokalavisa IndieStar at Scheffer overga seg selv til politiet.

Fem personer er døde etter angrepet, og flere ble skadd.

Bandet får kritikk

Selv om Schaffer tidlig ble identifisert som en av opprørerne, tok det flere dager før resten av bandet uttalte seg i saken. I et innlegg på Instagram skriver de at de ikke støtter opprøret, og at de håper de involverte får sin straff.

«Vi tolerer absolutt ikke, eller støtter, opprøret eller voldshandlingene som opprørerne var involvert i 6. januar i kongressbygningen. Vi håper at alle dem som var involverte den dagen blir etterforsket og ført for retten og må svare for sine handlinger», står det.

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

De nevner imidlertid ikke gitaristen sin med navn. Schaffer har også i en årrekke vært høylytt rundt sine holdninger, og det har neppe kommet som noen overraskelse på bandmedlemmene at han tilhører ytre høyre.

Heiet på opprørerne

Selv har også frontfigur Stu Block havnet i hardt vær. Ifølge musikknettstedet MetalSucks heiet han fram demonstrantene 6. januar på Facebook, i et nå slettet innlegg. Flere har imidlertid lagt ut skjermdump på Twitter.

Han skal ifølge nettstedet også blokkere fans som stiller kritiske spørsmål.

Schaffer har også anvendt sørstatsflagget på scenen, noe bandmedlemmene tilsynelatende ikke har hatt noen innvendinger om.

I dagens samfunn har flagget blitt et symbol på rasisme, og bruken av det vekker sterke reaksjoner.

Bandet har mange hundretusener følgere i sosiale medier, og har blant annet vært oppvarmingsband for det mer anerkjente, danske bandet Volbeat. De har også opptrådt i Norge ved flere anledninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer