Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Røk ut av «Anno»: - Jeg klarte ikke å gjøre noe de første dagene, både mamma og pappa ble bekymra

Hanne Vikan hadde lengtet til komforten utenfor «Anno»-bobla, men ble skuffa.

VANSKELIG OVERGANG: Fredag kveld var det Hanne Vikans tur til å forlate NRK-programmet «Anno». Hun forteller at hun slet med å venne seg til det moderne livet igjen. Foto: NRK/ Strix
VANSKELIG OVERGANG: Fredag kveld var det Hanne Vikans tur til å forlate NRK-programmet «Anno». Hun forteller at hun slet med å venne seg til det moderne livet igjen. Foto: NRK/ Strix Vis mer

(Dagbladet): I fredagens episode av «Anno» var det Hanne Vikan (23) som måtte se seg slått av Katja Kålheim (42), etter en svært nervepirrende fekteduell.

Kålheim har vært i to dueller tidligere, og tok raskt ifra. Imidlertid klarte 23-åringen å ta henne igjen, og på et tidspunkt ledet hun 7-6 over sin nesten 20 år eldre motstander.

Plutselig slo imidlertid Kålheim tilbake, og ble kåret til duellens vinner med 10 poeng uten at Vikan fikk inn noen flere treff. Dét var hun ikke forberedt på.

- Jeg skjønner nesten ikke hva som skjedde ennå. Jeg klarte ikke helt å koble på alvoret, at jeg plutselig stod i en kamp for tilværelsen der inne. Etter åtte uker med mye artig i «Anno» klarte jeg ikke helt å vekke meg selv til å gi alt. Det var så surrealistisk å stå der, forteller Vikan til Dagbladet om duellen.

SURREALISTISK: Hanne Vikan (t.v.) syntes det var vanskelig å ta fekteduellen alvorlig nok, og måtte se seg slått av Katja Kålheim. Foto: NRK/ Strix
SURREALISTISK: Hanne Vikan (t.v.) syntes det var vanskelig å ta fekteduellen alvorlig nok, og måtte se seg slått av Katja Kålheim. Foto: NRK/ Strix Vis mer

Den 23-årige studenten legger til at hun brukte lang tid på å få utfallet av fekteduellen til å synke inn.

- Jeg skjønte det nesten ikke før jeg var på hotellet at jeg hadde tapt og skulle hjem. Jeg hadde aldri trodd at Katja skulle slå meg. Hun hadde jo gjort det to ganger før, så jeg burde vel egentlig ha lukta lunta før jeg stod der. Men man jo ha troa på seg selv før man går inn i en sånn duell, og det var det jeg hadde, sier hun.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere har fått gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer

Lå våken hele natta

Da det endelig gikk opp for Hanne Vikan at «Anno»-eventyret var over for hennes del, etter hele åtte uker, var følelsene hennes ambivalente.

- Jeg var veldig glad og veldig trist, jeg kjente på begge deler. Jeg gikk på 7-Eleven og handlet masse godsaker for 350 kroner, og koste meg skikkelig.

- Men den følelsen gav seg utover kvelden, jeg ble veldig lei meg. Jeg lå våken hele natta, jeg hadde ikke sjanse til å sove. Jeg sov nesten ingenting natten etter heller. Jeg tenkte masse på duellen, opplevelsene, alle inntrykkene. Jeg hadde ikke trodd at «Anno» skulle gjøre så stort inntrykk på meg, sier Vikan.

RØK UT: Hanne Vikan hadde stor tro på egen seier før fekteduellen. Foto: Frank Foss/ NRK/ Strix
RØK UT: Hanne Vikan hadde stor tro på egen seier før fekteduellen. Foto: Frank Foss/ NRK/ Strix Vis mer

23-åringen fra Trondheim forteller at hun opplevde det å komme tilbake til det moderne, komfortable livet som en nedtur.

- Jeg ble ikke så glad som jeg hadde trodd da jeg kom ut i 2016 igjen, det var ikke like fantastisk som man hadde sett for seg. Jeg innså at vi hadde hatt det like bra der inne, egentlig.

- Mistet all motivasjon

Tidligere har «Anno»-deltakere som Ove Ravn Hansen (49) og Christian Olowo (36) fortalt at overgangen fra «Anno»-bobla og tilbake til hverdagen var utfordrende.

Også Hanne Vikan kjente den store overgangen på kroppen, røper hun.

- Jeg ble så giddalaus da jeg kom ut. Jeg mistet egentlig motivasjonen til alt de første dagene. Jeg klarte ikke å gjøre noe, jeg ble helt tappa. Og jeg ble litt skuffa over 2016, vi gikk jo rundt der inne og fantaserte om den første dusjen, burgeren, ølen… og så blir det ikke sånn som man har tenkt seg.

- Jeg lå bare inne de første dagene. Jeg var hjemme hos foreldrene mine den første uka etter at jeg kom ut, og både mamma og pappa ble bekymra for meg. Det gikk 6-7 dager før jeg orket å ta tak i ting igjen, minnes hun.

- Fikk dere oppfølging fra psykolog etter at dere røk ut?

- Vi fikk en samtale med psykolog, og så kunne vi få flere om vi følte behov for det. Og etter å ha røket ut ble man lagt til i en lukket Facebook-gruppe, det var veldig deilig å kunne skrive med de andre der og dele tanker og følelser, forteller Vikan.

GOD TONE: For et par uker siden stod Hanne Vikan i svennebua sammen med Simen Havig-Gjelseth. Foto: NRK/ Strix
GOD TONE: For et par uker siden stod Hanne Vikan i svennebua sammen med Simen Havig-Gjelseth. Foto: NRK/ Strix Vis mer

- Slet litt med å skifte truse

I «Anno»-bobla måtte hun også tilpasse seg en konstruert versjon av 1537. Da hun først hadde blitt vant til det, slet hun litt med å gjenoppta moderne rutiner igjen.

- Jeg tok med meg en del vaner fra 1537. Jeg slet litt med å skulle skifte truse hver dag, det føltes litt unødvendig, hehe. Vi hadde jo bare tre truser der inne, og jeg hadde brukt dem på alle mulige måter. Så jeg måtte skjerpe meg for å dusje, bytte truse og alt mulig hver dag, innrømmer hun lattermildt.

Moderne teknologi som mobiltelefon, PC og TV var andre ting Vikan opplevde å ha fått et litt annet forhold til etter «Anno»-oppholdet.

- I «Anno» ble jeg veldig inspirert til å kutte ut de tingene. De første dagene etterpå, da jeg lå og så på tven, gav det meg ingenting. Men man går jo tilbake til gamle mønstre etter hvert.

Gikk over til «gammel» mobil

Selv om hun ikke har kvittet seg med TV'en sin, har 23-åringen per i dag ikke noen smarttelefon.

- Det er jo en stor endring. Jeg ødela Iphonen min like før «Anno». Nå har jeg en bitteliten Nokia uten kamera, den har så vidt fargeskjerm.

- Da jeg hadde smarttelefon så jeg liksom bare de samme tingene inne på Facebook, det var aldri noe nytt. Det var bare noe jeg gjorde på automatikk når jeg kjedet meg.

I SVENNEBUA: Hanne Vikan prøvde seg på svennestykke i harniskmakerlauget for et par uker siden, men måtte se seg slått av Simen Havig-Gjelseth. Foto: NRK/ Strix
I SVENNEBUA: Hanne Vikan prøvde seg på svennestykke i harniskmakerlauget for et par uker siden, men måtte se seg slått av Simen Havig-Gjelseth. Foto: NRK/ Strix Vis mer

Vikan forteller at hun i dag nesten bare bruker Facebook til å holde kontakten med medstudenter og organisere ting. Og mobilen ligger mest i jakkelomma når hun kommer hjem.

- Nå kan jeg gå nesten en hel kveld uten å være på nett i det hele tatt.

- Jeg har ikke vært fristet til å kjøpe meg noe smarttelefon, jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre det heller. Alle blir veldig overrasket når jeg drar den fram, de tror alltid det er en reservetelefon og at smarttelefonen min er på reparasjon. Det er gøy å vise folk at man kan klare seg uten «smart’en». Men den store ulempen er at jeg ikke kan ha Tinder, hehe, konkluderer hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media