Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Peter Jöback ble utsatt for overgrep som barn:

Røper 33 år gammel hemmelighet: Ble seksuelt misbrukt på teater som 13-åring

- Første gang jeg hadde sex med en mann var da jeg var 13, og det var med noen jeg ikke ville ha sex med.

TRAUMATISK AVSLØRING: Den svenske stjerneartisten Peter Jöback avslører at han ble seksuelt misbrukt som tenåring. Foto: Magnus Sandberg/ Aftonbladet/ IBL Bildbyrå/ NTB scanpix
TRAUMATISK AVSLØRING: Den svenske stjerneartisten Peter Jöback avslører at han ble seksuelt misbrukt som tenåring. Foto: Magnus Sandberg/ Aftonbladet/ IBL Bildbyrå/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Peter Jöback (46) er et kjent navn både i hjemlandet Sverige og her i Norge, og det er mange som forbinder den svenske sangeren og artisten med jula.

«Jag kommer hem igen till jul»-sangeren er denne romjula aktuell i SVT-programmet «Stjärnorna på slottet», et programkonsept som også er blitt sendt i norsk utgave på TV 2.

I programmet, som sendes på svensk tv lørdag, velger Jöback imidlertid å avsløre en traumatisk hemmelighet fra sin egen oppvekst:

- Første gang jeg hadde sex med en mann var da jeg var 13, og det var med noen jeg ikke ville ha sex med, sier han i programmet, ifølge Expressen.

- Tok av seg klærne

I «Stjärnorna på slottet» forteller Jöback at han i voken alder har bearbeidet de seksuelle overgrepene han ble utsatt for som tenåring. 46-åringen er likevel tydelig preget når han snakker om fortida i tv-programmet.

Musikalartisten røper at overgrepene fant sted da han var barneskuespiller på et teater som 13-åring.

- Det fantes en mann der som jeg så veldig opp til, jeg så opp til de som var eldre hele tida. De var mine reserveforeldre, minnes han, og legger til:

- Men en dag kom han inn i garderoben min, og så tok han av seg klærne og spurte om jeg kunne tilfredsstille ham. Og så gjorde jeg det.

PROFILERT ARTIST: Peter Jöback på scenen under den svenske Melodifestivalens finale i Globen i Stockholm i 2010.

Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix
PROFILERT ARTIST: Peter Jöback på scenen under den svenske Melodifestivalens finale i Globen i Stockholm i 2010. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Peter Jöback gjentok overgrepene seg, og det var flere enn den ikke navngitte mannen som skal ha utnyttet ham på teateret.

Artisten mener at de voksne rundt ham utnyttet det behovet han hadde for nærhet og kjærlighet, og Jöback forteller at han sleit med mye skyldfølelse.

- Jeg kunne ikke skylde på at noen hadde voldtatt meg eller noe sånt, det var jeg som hadde sagt at det var OK fordi jeg trengte den nærheten, trengte å bli sett. Det tok kjempelang tid for meg å fortså at det ikke var min feil.

KLIPPET BORT: Skuespiller Toralv Maurstad forteller om da han lurte tyskerne trill rundt under andre verdens krig. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

Håper å hjelpe andre ofre

Peter Jöback har ikke kommentert avsløringen ytterligere overfor Expressen, men på den offisielle Facebook-profilen hans er det blitt publisert et innlegg om det kommende SVT-programmet.

Der omtaler Jöback blant annet overgrepene som en av sine «tyngste historier», og reflekterer rundt hvorfor han valgte å snakke om det på tv etter så mange år:

- Det finnes en kraft i å dele, i å ikke bære på skam og skyld, og forhåpentligvis gir det trøst til dem som er i lignende situasjoner - og mot til å våge å prate og å omfavne sin historie, skriver han.

Saken fortsetter under bildet.

MED EKTEMANNEN: Peter (t.h.) og Oscar Jöback avbildet sammen sommeren 2010. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix
MED EKTEMANNEN: Peter (t.h.) og Oscar Jöback avbildet sammen sommeren 2010. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix Vis mer

Jöback legger til at han er fornøyd med SVTs framstilling av historien hans, og at han ikke har behov for å uttale seg om saken utover det som framgår i programmet.​

I dag er Peter Jöback gift med Oscar Jöback (42). Ekteparet, som giftet seg i 2010, har to barn sammen. I SVT-programmet «Sverige» fra 2015, fortalte artisten litt om hvordan det er å være far til to små døtre:

- Det har forandret meg kjempemye. Man får et annet perspektiv også. Men jeg synes at man sakte, men sikkert kommer inn i det. Det er herlig, de er så fine, sa han den gang, ifølge Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!