Christina Applegate

Røper alvorlig diagnose

Tirsdag kunne skuespilleren fortelle fansen om sykdomsbeskjeden.

SYK: Skuespilleren avslører sykdomsdiagnose til fansen. Foto: Picture Perfect/REX Shutterstock/NTB
SYK: Skuespilleren avslører sykdomsdiagnose til fansen. Foto: Picture Perfect/REX Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Christina Applegate (49), som her i Norge kanskje aller best kjent som Kelly Bundy i komiserien «Våre verste år», kunne tirsdag røpe en dyster diagnose til fansen.

I nyere tid har Applegate dukket opp i filmer som «Bad Moms» og «Anchorman 2», samt Netflix tv-serien «Dead to Me» fra 2019. Nå kan det imidlertid virke som at filmstjerna tar en pause fra jobben.

Skuespilleren som ved et tidligere tilfelle fjerna både eggstokkene og egglederne i frykt for videreutvikling av en farlig kreftgenfeil, kan nemlig fortelle på Twitter at hun har blitt rammet av sykdommen multippel sklerose.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Tøff reise

I to Twitter-innlegg avslører stjerna den dystre diagnosen, og forteller om støtten hun har fått under den vanskelige tida.

«Hei venner. For noen måneder sida ble jeg diagnosert med MS. Det har vært en merkelig reise. Men jeg har fått stor støtte fra folk som jeg kjenner som også har denne lidelsen. Det har vært en tøff reise. Men som vi alle vet, veien fortsetter. Med mindre et rasshøl blokkerer den.»

SYKDOM: Skuespilleren har blitt diagnosert med Mutippel Sklerose. Her er hun avbildet sammen med ektemannen Martin LeNoble. Foto: REUTERS/Kevork Djansezian
SYKDOM: Skuespilleren har blitt diagnosert med Mutippel Sklerose. Her er hun avbildet sammen med ektemannen Martin LeNoble. Foto: REUTERS/Kevork Djansezian Vis mer

Hun spør også fansen om respekt overfor hennes privatliv idet hun gjennomgår sykdommen.

«Som en av vennene mine med MS sa: 'vi våkner opp og tar det angitte steget'. Og det er det jeg gjør. Så nå spør jeg om privatliv. Idet jeg går gjennom denne greia. Takk», skriver stjerna videre.

I følge Norsk Helseinformatikk er MS en sykdom som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen.

Symptomene skyldes feilfunksjoner i de delene av hjernen eller ryggmargen som rammes, og varierer fra blant annet balanseproblemer og manglende kontroll av muskler, til anfall, tretthet og synsfortsyrrelser.

I følge Helsenorge lever noen nærmest symptomfrie, men hos andre kan sykdommen gi alvorlig funksjonssvikt.

Brystkreft

Dette er imidlertid ikke Applegates første møte med sykdom, for i 2007 ble hun nemlig diagnostisert med brystkreft. Som datter av ei mor som selv hadde overlevd brystkreft, var tv-stjerna nøye med å gå til mammografi jevnlig for å sjekke brystene sine.

KREFT: Tidligere «God morgen Norge»-programleder, Eli Strand, åpner opp om kreftdiagnosen sin. Video: Filip Agnihotri. Vis mer

Det var likevel ikke det eneste sjokket hun fikk oppleve, da legen også kunne informere henne om en gen-mutasjon i kroppen, nemlig BRCA-genet som også kalles «brystkreft-genet».

Som tidligere nevnt fjernet 47-åringen eggstokkene og egglederne da hun oppdaga at hun var bærer av genfeilen, og i et intervju med Today fra 2017 kan Applegate røpe at hun gikk gjennom operasjonen i all stillhet.

- Du er den første personen jeg forteller dette til. For to uker siden, fikk jeg eggstokkene og egglederne mine fjernet, røper Applegate, og legger til - med en smule galgenhumor:

- Kusina min gikk bort som følge av eggstokkreft i 2008. Jeg kunne forhindre det der. Det er slik jeg har tatt kontroll over alt sammen. Det er en lettelse. Det er én ting til som er ryddet av veien. La oss nå bare håpe at jeg ikke blir påkjørt av en buss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer