«Helt ramme sporter»:

Røper: Måtte signere «skade-kontrakt»

Kjendisene stiller opp, men rammes hardt i «Helt ramme sporter».

FRYSER: Christina Vukicevic svømmer i Nord-Sveriges kaldeste elv i «Helt ramme sporter». Foto: NRK.
FRYSER: Christina Vukicevic svømmer i Nord-Sveriges kaldeste elv i «Helt ramme sporter». Foto: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nicolay Ramm (34) har gjennom høsten plukket med seg et knippe norske kjendis for å fly verden rundt, og konkurrere i klodens rareste og farligste sporter, i NRK-programmet «Helt ramme sporter».

Og farlige, det har de virkelig vært.

I de fire episodene som har blitt publisert og vist på tv denne høsten, har Ramm kommet hjem i rullestol etter et bilkrasj med Oskar Westerlin (25), Christina Vukicevic Demidov (36) har fått hypotermi og Cengiz Al (26) og Nicolay Ramm krasjer, og krasjer nesten i «jetsprint boatracing».

FULL FART: I NRK-programmet «Helt Ramme sporter» blir Cengiz Al med Nicolay Ramm på tur til New Zealand for å konkurrere i risikosporten Jetsprint. Duoen ender med å kjøre fullstendig over evne, og det går derfor galt for NRK-profilen. Reporter: Jonas Scheie Hammer. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

I tillegg har Emilie Nereng (28) tatt til sosiale medier og vist fram en brukket tann etter en innspilling av en episode som kommer i sesong tre.

Ikke trygg

Programlederen selv er ganske tydelig på hvordan følelsene har vært i forkant, og under innspilling.

NICOLAY RAMM: Nicolay Ramm tar tak i iskanten under verdenscupen i is-svømming i Sveriges kaldeste elv Foto: NRK.
NICOLAY RAMM: Nicolay Ramm tar tak i iskanten under verdenscupen i is-svømming i Sveriges kaldeste elv Foto: NRK. Vis mer

- Følte du deg trygg?

- Nei! Det gjør jeg ikke. Jeg er på ekte redd hele veien. Men man må gjennomføre, og da kan det gå gærent, og det har det. Selv om det kunne gått verre, sier han med litt nerver i latteren.

Dagbladet har vært i kontakt med NRK angående saken, les hva de hadde å si lenger ned.

I motsetning til programlederens frykt, er det ikke alle deltakerne som føler på det samme.

Den tidligere friidrettsstjerna Christina Vukicevic deltok i verdenscupen i isvømming i Nord-Sverige, og følte seg godt tatt vare på, til tross for at sporten hun skulle gjennomføre kunne medføre farligheter.

SKRIKER I SMERTE: Christina Vukicevic fikk virkelig kjenne på egen smerteterskel da hun endte opp i hypotermisk tilstand på innspilling i Nord-Sveriges kaldeste elv. Foto: NRK.
SKRIKER I SMERTE: Christina Vukicevic fikk virkelig kjenne på egen smerteterskel da hun endte opp i hypotermisk tilstand på innspilling i Nord-Sveriges kaldeste elv. Foto: NRK. Vis mer

- På forhånd følte jeg meg faktisk trygg, fordi vi ble fortalt hva som kunne skje etterpå. Vi fikk se hva som skjer med de som faktisk får hypotermi, men man tror aldri at man skal ende opp der selv. Man tenker heller «ja ja, huff, det var kjipt for dem», sier en lattermild Vukicevic.

FOR RAMM: «Helt Ramme sporter» tøyer strikken, men ett sted går grensa! Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Redd for skader

I likhet med både Vukicevic og Ramm hadde Cengiz Al blandede følelser om å delta i «Helt ramme sporter».

Han deltok i «jetsprint boatracing» på andre siden av kloden, på New Zealand.

- Først tenkte jeg «hvor farlig kan det være? Det kan ikke være så farlig», men rett før vi skulle inn måtte vi på legesjekk og svare på en del ting og da begynte jeg å kjenne «hva faen er det jeg egentlig skal? til New Zealand og drepe meg selv, liksom?», sier han ironisk.

Til tross for en viss usikkerhet om hva det var han faktisk hadde takket ja til å være med på, var Al særdeles stresset i øyeblikkene før han skulle begi seg ut i båtracingen.

REDD OG SPENT: Cengiz Al kjente på nervene før han skulle få kjenne på båtens nesten 1000 hestekrefter. Foto: NRK.
REDD OG SPENT: Cengiz Al kjente på nervene før han skulle få kjenne på båtens nesten 1000 hestekrefter. Foto: NRK. Vis mer

Han ble nemlig redd før han skulle gjennomføre.

- Ja, jeg var redd for å skade meg. Rett før tenker man: «Faen, faen, faen, nå må jeg slappe av og roe meg ned. Jeg kan ikke tenke at jeg kommer til å krasje, og må heller tenke at dette får jeg til». Men frykten for å skade seg kom rett før jeg kjørte, og den var ekte, sier Al.

Under er et par av skadene programleder Nicolay Ramm pådro seg under innspillingen av sesongen:

Ikke alt gikk som planlagt

Likevel er Anders Rove Bentsen, redaksjonssjef for utviklingen i NRK Sporten, ikke i tvil om at det aller meste gikk som det skulle under innspillingen av programmet.

- Det aller, aller meste har gått etter planen, med unntak av de to uhellene som allerede er kjent i media. Det vil si velten til Nicolay Ramm og Oskar Westerlin, og tannbruddet til Emilie Nereng, sier han.

Emilie Nereng tok til sosiale medier tidligere i år, etter at hun var ferdig på innspilling av hennes episode. Der la ut hun en Instagram-historie om en brukket tann.

KNEKT TANN: Foto: Matbloggeren fikk virkelig kjenne på sportens vrede da hun knakk den ene tanna etter deltagelsen i programmet. Skjermdump fra Instagram.
KNEKT TANN: Foto: Matbloggeren fikk virkelig kjenne på sportens vrede da hun knakk den ene tanna etter deltagelsen i programmet. Skjermdump fra Instagram. Vis mer

På innlegget skrev Nereng:

- Jeg har gitt alt. Rip (forkortelse for rest in peace, eller hvil i fred, journ.anm) tann.

Episoden til Nereng kommer i sesong tre på nyåret.

Tidligere har det blitt vist at i episoden med Nicolay Ramm og Oskar Westerlin, ender det galt.

HELT RAMME SPORTER: Herman Flesvig og Nicolay Ramm deltar i en brutal sport i England i NRK-serien «Helt Ramme Sporter». Serien kan du se når som helst i NRK TV. Video: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Duoen velter bilen de kjører i i ørkenen, og Ramm får foten klemt fast under bilen. Han ender opp på sykehus, og må belage seg på å se Westerlin gjennomføre alene, mens han sitter i rullestol.

- Det var kun på min kappe, og jeg ble for revet med, sier Westerlin, som var han som kjørte da bilen veltet.

Westerlin poengterer at han likvele følte seg trygg gjennom innspillingen og ble ivaretatt på en god måte.

KLAMRER SEG FAST: Oskar Westerlin kom seg helskinnet ut av Abu Dhabi. Foto: NRK.
KLAMRER SEG FAST: Oskar Westerlin kom seg helskinnet ut av Abu Dhabi. Foto: NRK. Vis mer

- Jeg var ikke redd for skader, jeg ble med for å utfordre meg, poengterer han.

Ramm, Westerlin og Al kan alle tre røpe at de måtte skrive under på en ansvarsfraskrivelseskontrakt der de står ansvarlige dersom det skal forekomme skader eller ulykker.

- Vi måtte signere kontrakter før sportene i Abu Dhabi og New Zealand, røper programlederen.

Ramm er til tross for skader, hypotermi og krasj, særdeles fornøyd med eget program.

- Vi ønsket jo å lage et spektakulært og livsfarlig program, og det ble kanskje enda villere enn jeg hadde sett for meg, innrømmer Ramm, før han legger til:

- Det går fullstendig over styr, det er galskap, avslutter han.

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Anders Rove Bentsen, redaksjonssjef for utviklingen i NRK Sporten hadde dette å si:

- Vi har tatt sikkerheten på største alvor og gjort en grundig risikoanalyse før hvert opptak. Under hver konkurranse har vi koblet oss på sikkerhetsopplegget til arrangøren, i tillegg til at vi har hatt egne folk som har fulgt både Nicolay og de andre deltakerne tett underveis, svarer redaksjonssjefen.

REDAKSJONSSJEF: Anders Rove Bentsen forklarer overfor Se og Hør at de tok flere risikovurderinger i forkant av alle sportene i «Helt ramme sporter». Foto: NRK.
REDAKSJONSSJEF: Anders Rove Bentsen forklarer overfor Se og Hør at de tok flere risikovurderinger i forkant av alle sportene i «Helt ramme sporter». Foto: NRK. Vis mer

NRK svarer at de har tatt skaderisikoen på stort alvor, for å forhindre at deltakerne skal komme hjem i ødelagt tilstand. På spørsmål om skaderisikoen bak disse sportene, svarer Bentsen i NRK dette:

- Redaksjonen og alle involverte var klar over at konseptet med «Helt Ramme Sporter»-serien er å teste idretter som både er annerledes og kuriøse. Noen av disse kan også innebære en skaderisiko. Nettopp derfor har vi tatt sikkerhet på største alvor og gjort en grundig risikoanalyse før hvert opptak, sier han, og tilføyer:

- Nicolay og gjestene var innforstått med risikoen de tok og aksepterte denne før alle opptakene, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer