Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jan Tore Kjær:

Røper smertehelvete etter «Skal vi danse»

- På et tidspunkt var det ene kneet dobbelt så stort som det andre.

HAVNET PÅ LEGEVAKTA: «Skal vi danse» ble en smertefull affære for Jan Tore Kjær. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HAVNET PÅ LEGEVAKTA: «Skal vi danse» ble en smertefull affære for Jan Tore Kjær. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

I mange år spilte Jan Tore Kjær (50) ishockey for Furuset, Vålerenga, Hasle/Løren og Lørenskog, før han i 1997 la opp og gikk inn i Vålerenga.

Der ble han værende som direktør i hele 18 år, før han gikk av i 2015.

I høst har imidlertid Jan Tore Kjær vært å se i en ny rolle, denne gangen som danser.

Han var nemlig en av de tolv kjendisene som hadde et håp om å nå helt til topps i årets «Skal vi danse», men måtte se seg slått da han havnet i danseduell mot tidligere håndballspiller Trine Haltvik (54) i program fem. Da var dansen over for Kjær, som dermed ble den fjerde deltakeren til å forlate konkurransen.

Da hadde han i flere uker slitt med kraftige smerter i kneet, røper han.

KJEFT: VIF Hockey-spillerne fester på klubbdirektør Jan Tore Kjærs hytte, men Kjær liker ikke alle påfunnene. Video: TV 2 Vis mer

Problem i menisken

Overfor Dagbladet kan nemlig 50-åringen fortelle at han ble nødt til å reise rett til legevakta etter at han forlot «Skal vi danse», hvorpå han ble sendt til MR for å undersøke kneet.

- Der fikk jeg påvist et problem i menisken, samt at det var mye brusk mot brusk inne i kneet. Så da dro jeg på Volvat, der de tappet kneet for væske og tok blodet mitt gjennom en sentrifuge for å skille de hvite og de røde blodlegemene. Så satte de inn igjen de hvite blodlegemene, som nå driver og jobber inne i kneet mitt for å reparere skadene, forteller han.

BEHANDLING: På Volvat tappet de det skadde kneet for væske. Foto: Privat
BEHANDLING: På Volvat tappet de det skadde kneet for væske. Foto: Privat Vis mer

Behandlingen Kjær har gått gjennom heter Platerikt Plasma, og på Volvats hjemmesider beskrives den slik:

«Man tapper ca. 50 ml av pasientens blod som så sentrifugeres i en sterilbeholder. Prosessen skiller ut blodplatene fra de røde blodlegemer og serum. De 6 til 7 ml med platerikt plasma som gjenstår injiseres i det skadde vevet. Gradvis kan da trening og økende belastning gjenopptas».

SMERTEFULLT: Jan Tore Kjær legger ikke skjul på at behandlingen gjorde vondt. Foto: Privat
SMERTEFULLT: Jan Tore Kjær legger ikke skjul på at behandlingen gjorde vondt. Foto: Privat Vis mer

Smertene hadde han i forkant av legebesøket kjent på i flere uker, og det hele toppet seg da han danset jive i program tre. Sju timer konstant hopping på et allerede sårt kne hver dag i ei uke, hjalp ikke på problemet.

- Etter jiven hovnet kneet mitt helt opp, og jeg måtte kjøle det ned etter trening. På et tidspunkt var det dobbelt så stort som det andre.

HOVENT: Jan Tore Kjærs kne avbildet etter program tre, der han danset jive. Foto: Privat
HOVENT: Jan Tore Kjærs kne avbildet etter program tre, der han danset jive. Foto: Privat Vis mer

- Det er jo sannsynlig at dette er en gammel skade som antakelig oppsto da jeg spilte hockey, men den harde dansetreninga var nok ikke det beste for slitne knær, fortsetter han.

JIVE: Det var etter en uke med intens trening til denne energiske jiven at Jan Tore Kjær for alvor kjente hvor vonde smertene i kneet var. Foto: TV 2 / NTB Scanpix
JIVE: Det var etter en uke med intens trening til denne energiske jiven at Jan Tore Kjær for alvor kjente hvor vonde smertene i kneet var. Foto: TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

- En konstant smerte

Mens han fortsatt var med i konkurransen fikk han behandling i form av fysioterapeut, smertestillende og kortisontabletter.

- På trening var det en konstant smerte. Jeg våknet om morgenen og hadde ekstremt vondt, iset ned kneet og satte på ei støtte. TV 2 kjøpte også en spesialstøtte med skinner til meg, som jeg danset med både på trening og på sending. Men i siste sendingen fikk jeg ikke brukt den på grunn av kostymet. Men skinna hjalp så jeg kunne opprettholde treningen.

Til legen dro han ikke før han var ute av konkurransen, i frykt for å få beskjed om at han ikke fikk lov til å danse. Å måtte trekke seg var nemlig aldri et alternativ for Jan Tore Kjær.

- Jeg ofret bokstavelig talt lemmer for å fullføre. Som ung følte man seg jo udødelig, og det gjorde jeg også nå da jeg var med i «Skal vi danse». Men samtidig så tenkte jeg jo ikke på at det her kunne gi meg varige men, forteller 50-åringen.

- Men jeg har jo vært skada før, og har vondt både her og der, har blant annet ei skulder som har gått ut av ledd en gang for mye, så det går bra, sier han, og legger lattermildt til at det jo passet bra at han danset til Elton John-låta «I'm Still Standing» den uka kneet var på sitt vondeste.

Returnerer til parketten

Hittil har Kjær gjennomgått én behandling, og skal tilbake til legen om ei uke. Han har trua på at kneet vil bli bra igjen, og fastslår at han ikke har noen problemer med å gå.

- Jeg har trua på at det her ikke blir en varig skade. Men hvis jeg utsetter kneet for ekstrem fysisk aktivitet seinere, kan det være at det påvirker det i negativ forstand. Å fjerne menisken vil ikke hjelpe, så i verste fall blir jeg nødt til å erstatte kneet med et kunstig kne, men det er i så fall mange år fram i tid, forteller han.

SKADD PÅ PARKETTEN: Santino Mirenna skadet seg under «Skal vi danse»-sending. Video: TV 2. Reporter: Jonas Scheie Hammer / Rød Løper Vis mer

At behandlingen virker, er han ikke i tvil om. Under finalesendingen av «Skal vi danse» 16. november, blir Kjær igjen å se på danseparketten.

- Nå føles det mye bedre, så jeg stiller opp på finalesendingen. Jeg gikk jo ned 20 kilo da jeg var med, og nå har jeg gått opp igjen én, så jeg tenker at hvis jeg klarer å holde meg i god form fram til da så får jeg trent det opp igjen, sier han, og roser videre «Skal vi danse»-produksjonen:

- Og hadde det ikke skjedd nå, så hadde det jo skjedd seinere. Nå fikk jeg jo også muligheten til å behandle det, så det var bra. Jeg har fått fantastisk oppfølging med tanke på behandling, og hadde jeg ikke blitt «tvunget» til å gå til legen hadde jeg antakelig ikke gjort det. Det er jo typisk det, at man ikke drar før beinet nesten har falt av, sier Kjær og ler.

Framover skal han holde seg i ro og la behandlingen gjøre sitt.

- De hvite blodlegemene jobber inne i kneet mitt nå, så da har jeg bare fått beskjed om å holde meg i ro og slappe av, før jeg skal på oppfølging uka før jeg skal være med på finalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media