Kong Harald på tiårsmarkeringen:

Rørende tale: - Lei meg

Kongen talte fra samme scene i Oslo Spektrum - ti år etter terroren.

TALE: For ti år siden holdt kong Harald en rørende tale under den nasjonale minneseremonien. I kveld gjør han det samme. Foto: Kyrre Lien / NTB
TALE: For ti år siden holdt kong Harald en rørende tale under den nasjonale minneseremonien. I kveld gjør han det samme. Foto: Kyrre Lien / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er gått ti år siden 77 menneskeliv gikk tapt på Utøya og i Regjeringskvartalet. Igjen satt en hel verden i sjokk og sorg. Dagen har blitt markert med nasjonale minnemarkeringer landet over, deriblant i Oslo og på Utøya.

Tidlig torsdag morgen var kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (47) å se under en minnemarkering foran regjeringskvartalet, før kong Harald (84) og dronning Sonja (84) seinere var å se i Oslo domkirke for gudstjeneste.

Kronprinsparet, samt prinsesse Ingrid Alexandra (17), var også på Utøya tidligere i dag, der kronprinsen talte til 270 overlevende og pårørende.

En måned etter at terroren rammet Norge, 22. august, holdt kongen vår tale under den nasjonale minneseremonien i Oslo Spektrum. Talen er blant annet blitt omtalt som «hans aller beste tale».

- Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig rørt kong Harald den gang.

I kveld - ti år etter - taler han til folket igjen.

  • Les talen i sin helhet nederst i saken

- Sjokk, sorg og sinne

Det er en like tydelig berørt konge som taler fra scenen denne kvelden, som for ti år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer