Wasim Zahid om «Debatten»:

Roser NRK etter Debatten: - Hjertevarmende

«Charter-Svein» og «Lothepus» barket sammen i «Debatten». Wasim Zahid er begeistret for NRKs grep.

CORONA-SKEPSIS: Leif Einar Lothe mener han og Svein Østvik ikke har noe å gjøre i «Debatten», og overlege Elisabeth Toverud Landaas hadde dette å si til «Charter-Svein». Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Tirsdag kveld møttes Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein» og Leif Einar «Lothepus» Lothe i NRKs «Debatten». Der var temaet nordmenns coronaskepsis.

Helt siden 10. april har Østvik vært i hardt vær, etter at han deltok på en demonstrasjon mot coronatiltak utenfor Stortinget, hvor han blant annet brant et munnbind i protest.

Det fikk «Lothepus» til å se rødt, og han reagerte kraftig i en tirade på Instagram.

Reagerte

Godt over en halv million seere fikk med seg tirsdagens «Debatten», deriblant kjendislege Wasim Zahid.

«Tidligere i dag tenkte jeg: Herregud #nrkdebatt, Charter-Svein og Lothepus, hva tenker dere??! Når jeg sitter og ser sendingen nå, er den en av de mest spennende og folkeopplysende noensinne. Takknemlig for NRK og flinke fagfolk som vet å formidle vitenskap», skrev han på Twitter tirsdag kveld.

Legen har viet mye av det siste året til å opplyse den norske befolkningen om pandemien - hva coronaviruset er, hvordan det smitter og annen viktig informasjon som kan være nødvendig å vite.

Zahid forteller til Dagbladet at han var skeptisk til at de to realitydeltakerne skulle debattere på NRK.

- Da jeg hørte at Charter-Svein og Lothepus skulle være gjester i «Debatten», ble jeg veldig overrasket. Jeg tenkte «har de noe å tilføre denne debatten?». Det er en verdensomspennende pandemi, med forverringer i India med folk som gisper etter luft og dør. Jeg hadde en tanke om at det ble veldig tabloid med to realitydeltakere, sier han.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein», var med på debatten for å svare på kritikken mot hans corona-utsagn. 27. april 2021. VIDEO: Edward Stenlund REPORTER: Henriette Eilertsen Vis mer

- Et godt trekk

Han endret imidlertid fort mening, og forteller nå at han sitter igjen med et godt inntrykk etter gårsdagens debatt.

- Da jeg så «Debatten», ble jeg veldig positivt overrasket. Det var en av de beste sendingene på lang, lang tid. Det har ingenting med Svein eller Lothe å gjøre, men meget gode innlegg fra svært kompetente fagfolk, som formidlet avansert vitenskap og kunnskap som mange kunne forstå og ha glede av, påpeker han.

Han fortsetter:

- For meg, som er opptatt av folkeopplysning, var det en hjertevarmende seanse, hvor NRK virkelig fikk sendt ut masse god kunnskap. Da tenker jeg at hvis dét var det grepet de måtte gjøre, hvor de måtte ha sånne deltakere, synes jeg det var et godt trekk.

HARDT UT: Leif Einar Lothe går hardt ut mot Svein Østvik og andre corona-skeptikere i tirsdagens «Debatten». Video: NRK / Lothepus. Vis mer

- Han er ikke alene

Han forteller videre at grunnen til at han i utgangspunktet var skeptisk til at Charter-Svein og Lothepus skulle være med i debattprogrammet, bunner i at han var redd for at det skulle bli manko på viktigere ting i sendingen.

- Jeg er opptatt av vitenskap og forskning, så jeg tenkte: «Hvis man skal bruke en så viktig sendeflate, så kunne man tatt inn langt viktigere ting». Og så var dette ting som faktisk kom med i sendingen, sier han, og påpeker at han derfor sitter igjen med et godt inntrykk.

- Hvorfor er det viktig at slike temaer blir tatt opp i programmer som «Debatten»?

GRÅTKVALT: Svein «Charter-Svein» Østvik bryter sammen i tårer etter han deltok på lørdagens demonstrasjon i Oslo mot coronatiltakene. Video: Brage Lie Jor / Dagbladet TV Vis mer

- Alle er opptatt av det, og det er greit å kunne snakke om ting. Det er viktig å tenke på at de tankene Svein har, de er han ikke alene om å ha. Det er et mindretall, men en del mennesker tenker litt i samme baner, sier han, og legger til:

- NRK har tatt det folk har bekymringer for på alvor, adressert det på en ordentlig måte og fått fagfolk til å svare på det.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Ingen data sendes over til Dagbladet, alt skjer kun på din datamaskin.

Dagbladet har så langt ikke lykkes med å få en kommentar fra Svein Østvik eller Leif Einar Lothe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer