Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Runar Søgaard dømt til fengsel

Dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

FENGSEL: Runar Søgaard er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for brudd på skatte- og bokføringsloven. Det melder den svenske avisa Expressen. Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere predikant og «Farmen kjendis»-aktuelle Runar Søgaard (51) er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grovt brudd på skatte- og bokføringsloven. 51-åringen er i tillegg idømt fem års næringsforbud.

Det melder den svenske avisa Expressen.

Søgaard måtte forrige måned møte i retten hjemme i Sverige. Ifølge Expressen var årsaken at Søgaard var tiltalt for grov økonomisk kriminalitet, og risikerte lang fengselsstraff.

Ifølge tiltalen skal Søgaard og en slektning ha unnlatt å bokføre flere millioner svenske kroner i regnskapsårene 2013-2016 - samt inntekter på cirka 390 000 kroner.

Selv nekter han straffskyld, og fortalte i en uttalelse til Se og Hør at han føler seg urettferdig behandlet.

- Dette stemmer overhodet ikke. I denne saken har jeg gått god for andres gjeld. Det er en stor forskjell på Sverige og Norge dersom man leverer regnskapet for sent. I Sverige får man fengselsstraff, mens man i Norge får bøter på 18 000 kroner. Hele saken er tragisk, sa Søgaard til ukebladet i januar.

Anker saken

Dagbladet har vært i kontakt med Runar Søgaard, som henviser til sin forsvarer, Leif Gustavson. Overfor Dagbladet informerer forsvareren at dommen kommer til å ankes, da Søgaard mener at han ikke har gjort noe straffbart.

Gustavson hevder at Søgaard i dommen er blitt holdt ansvarlig for et selskap som han ikke har sittet i styret for, men har vært aktiv i. Videre mener forsvarer at Søgaard på den måten ikke hatt ansvar for regnskapet i bedriften.

Overfor VG har 51-åringen uttalt at han sikker på at dommen blir omgjort i neste rettsinstans.

- Dommen kommer aldri til å bli gyldig, sier Søgaard til VG, noe han også utdyper i et lengre innlegg på sin Facebook-profil torsdag kveld.

- Ingen konsekvenser

Som nevnt over er Søgaard en av deltakerne i «Farmen kjendis», som går på tv i disse dager. Overfor Dagbladet har pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, følgende kommentar til saken:

- Dette får ingen konsekvenser for Søgaards deltagelse i «Farmen kjendis». Innspillingen ble avsluttet i juli 2018. Ut over det har vi ingen kommentar til dommen.

SMUGLING: Under årets kjendis-Farmen ble Rune Søgaard så lei av «50 shades of potato» at han bestilte Peppes. Video: Jonas Scheie Hammer / Kine Falch Vis mer

På kant med loven

Dette er langt fra første gang 51-åringen, opprinnelig fra Kongsvinger, er i rettslig trøbbel. Seinest i november skrev VG at han var anmeldt for trusler mot en journalist, og for ulovlig bildebruk av den fornærmede reporteren. Denne saken ble imidlertid henlagt.

I 2014 ble han dessuten dømt til to måneders fengsel for brudd på regnskapsloven, en dom han sonet med fotlenke hjemme. Han ble også dømt for lignende forhold i 2011, da han i flere år hadde unngått å betale husleie for en leilighet i Stockholm. To år etterpå skapte han nok en gang overskrifter, da han ble dømt til å betale nærmere en halv million kroner til det amerikanske selskapet On Strategies, som følge av pengerot.

Søgaard var også involvert i en pengekrangel i 2009, der han blant annet troppet opp i en bryllupsbutikk og pøste 13 000 femtiøringer ut på gulvet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!