Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Backstreet Boys

Rus, festing og pengeproblemer. Slik var skandaleåra til Backstreet Boys

Kommer til Norge igjen neste år.

TOK VERDEN MED STORM: «Alle» som vokste opp på 1990-tallet har et forhold til disse gutta. Neste år kommer de til Norge igjen, men det har på ingen måte vært gitt - om man ser på den trøblete fortida deres. Foto: NTB scanpix
TOK VERDEN MED STORM: «Alle» som vokste opp på 1990-tallet har et forhold til disse gutta. Neste år kommer de til Norge igjen, men det har på ingen måte vært gitt - om man ser på den trøblete fortida deres. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige måned begynte utvilsomt hjertene til mange i 30-40-åra å banke nokså fort, da det ble kjent at den ikoniske guttegruppa Backstreet Boys på nyåret atter en gang kommer tilbake til Norge.

De erobret mildt sagt popbransjen på 1990-tallet, og er for mange er deres musikk en nostalgisk del av livet. Det er ikke første gang gutta samler kreftene og setter ut på turné etter suksessen. Sist gang de gjestet vårt langstrakte land var i 2014, da de besøkte hele seks byer.

Den gang, som nå, skal alle de fem originale bandmedlemmene stå på scenen sammen. Slike comeback i hytt og vær er derimot ikke gitt, spesielt om man ser på boybandets kompliserte historie. Mange år med rus, voldtektsanklager, prangende livsstiler og andre ting har tidvis skjøvet de fem gutta fra hverandre.

Erobret verden

AJ McLean (40), Howie Dorough (45), Nick Carter (38), Kevin Richardson (47) og Brian Littrell (43) dannet det som skulle bli en av verdens mest populære boyband i 1993. Det var Lou Pearlman som førte dem sammen, og det skulle raskt vise seg at han hadde funnet gull. At de fem gutta alle var svært forskjellige fungerte godt i salgssammenheng. Fans kunne velge seg sin favoritt, og deretter tapetsere veggene hjemme med plakater av vedkommende.

UNGE OG LOVENDE: Gutta, her fotografert i 1997, erobret raskt verden etter debuten. Foto: Reuters / NTB scanpix
UNGE OG LOVENDE: Gutta, her fotografert i 1997, erobret raskt verden etter debuten. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Deres første album, med samme navn som gruppa, solgte over ti millioner kopier på verdensbasis.

De har gitt ut totalt åtte album, og det niende er ventet i januar. Totalt har de solgt over 100 millioner album på verdensbasis, som beskjedent skrevet er imponerende. Det gjør dem til en av verdens bestselgende grupper noensinne.

I 1996 besøkte de Norge for første gang, og spilte da på Sentrum Scene i Oslo. Det skulle bli starten på hyppige besøk til både landet vårt og resten av Skandinavia.

VILLE TILSTANDER: Dette bildet er tatt av gutta i Oslo Spektrum vinteren 1997. Det var ville tilstander under konserten, og flere jenter svimte av. Foto: Robert S. Eik / Dagbladet
VILLE TILSTANDER: Dette bildet er tatt av gutta i Oslo Spektrum vinteren 1997. Det var ville tilstander under konserten, og flere jenter svimte av. Foto: Robert S. Eik / Dagbladet Vis mer

Idyllen skulle imidlertid ikke vare enig. Allerede på slutten av 1990-tallet begynte det å skrante for bandet. I 1998 saksøkte gruppemedlemmet Brian Littrell tidligere manager Lou Pearlman, Grunnen var at han ikke skal ha vært ærlig om inntekten til bandet, skriver Bizjournals.

Fra 1993 til 1997 skal Pearlman og hans selskap ha tatt rundt 10 millioner dollar i inntekter, mens bandet bare fikk 300 000. I 1999 ble A.J. MacLean, Kevin Richardson og Howard Dorough med på søksmålet, ifølge Billboard.

Dette ble det første nederlaget for artistene. Deretter ble rusproblemer et ødeleggende element for gutta.

KJENT GJENG: Backstreet Boys-medlemmene poserer før en opptreden i Barcelona i 1997. Foto: NTB Scanpix
KJENT GJENG: Backstreet Boys-medlemmene poserer før en opptreden i Barcelona i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Må snakke om det

Spesielt vanskelig var det for AJ McLean. Han var på mange måter gruppas «bad boy», et stempel han dessverre levde opp til. Han har blant annet vært innlagt på rehab i 2001, 2002 og 2011 på grunn av store alkoholproblemer. Han hadde også problemer med andre rusmidler, samt at han ble slått personlig konkurs. Seinest i fjor havnet den tidligere popstjerna på kjøret igjen, da han fikk et tilbakefall. Det uttalte han nylig selv til People.

VANSKELIG: AJ McLean er blant medlemmene som har hatt det aller vanskeligst. Han har blant annet vært på rehab tre ganger. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: AJ McLean er blant medlemmene som har hatt det aller vanskeligst. Han har blant annet vært på rehab tre ganger. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Noen ganger kommer du til å ha de verst tenkelige dagene noensinne. Men om du omringer deg med en god støttegruppe, om du går på AA-møter, om du snakker med andre avhengige … Du må gjøre en livsstil ut av det, virkelig, sa han til magasinet.

Samtlige av medlemmene i den suksessrike gruppa lekte med alkohol og narkotika mens suksessen var på topp, men enkelte valgte etter hvert å forlate det livet.

I sin selvbiografi fra 2013 hevdet Nick Carter å ha tatt sin første drink allerede som toåring, da han fant foreldrenes alkohollager ved en feiltakelse.

Kunne dødd

Artistens lillebror Aaron Carter (30) har også slitt med rusproblemer, og i februar 2012 døde søsteren Leslie av en overdose - bare 25 år gammel. For Nicks del handlet det også om liv og død, har han tidligere sagt til Los Angeles Times

- Jeg var på turné i Europa, og festet hver kveld samtidig som jeg var skikkelig deprimert. Jeg endte i Russland, og jeg husker at jeg forsøkte å holde følge med de lokale i en drikkelek. Jeg følte meg jævlig, sa han, og fortsatte:

- KUNNE DØDD: Nick Carters sykdom satte en stopper for det ville festlivet. Foto: NTB scanpix
- KUNNE DØDD: Nick Carters sykdom satte en stopper for det ville festlivet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg kunne ikke opptre normalt på scenen lenger, og etter det oppsøkte jeg en lege som fortalte meg at hjertet mitt hadde vokst på grunn av dop og alkohol. Jeg ble advart om at jeg kunne dø om jeg fortsatte med det livet, fortalte han.

Det ble heller ikke færre presseoppslag av at Kevin Richardson i 2006 bestemte seg for å forlate gruppa. Mange trodde da at de hadde sett det siste av ham, men han skulle likevel returnere i 2012. Da tok han seg tid til å forklare den brå avskjeden fra både bandet og rampelyset.

- Tanken var rett og slett tom. I 2006 var det en del ting jeg ville gjøre i livet mitt, som å starte en familie og være normal en stund. Jeg følte meg ikke inspirert, har han uttalt, ifølge Women.

I tillegg til problemer med enkelte medlemmer, skal det heller ikke legges skjul på at gruppa etter hvert mistet sin popularitet. Medlemmene og deres opprinnelige publikum ble eldre, som igjen sørget for at interessen forsvant.

Nå som de igjen skal rundt på turné, er det fortsatt samme målgruppe de appellerer til. Forskjellen er bare at de ungene jentene på 1990-tallet i dag er mye eldre, som gjør at The Gamer har valgt å omtale bandet som «mammamusikk»

Anklaget for voldtekt

I et langt blogginnlegg i fjor høst anklaget sangeren Melissa Schuman (34), kjent fra popgruppa Dream, Nick Carter for voldtekt.

I blogginnlegget hevdet 34-åringen at Carter skal ha forgrepet seg på henne hjemme i leiligheten hennes mens de jobbet med en film sammen.

Schuman skal angivelig ha sagt til Carter, som på den tida var 22 år gammel, at hun var jomfru og ikke ville ha sex før hun giftet seg. Ifølge Schuman skal Backstreet Boys-stjerna deretter ha tvunget henne til å ha sex med ham.

I en uttalelse hevdet imidlertid Carter at han aldri hadde hørt noe om dette før innlegget dukket opp.

BACKSTREETS BACK: Backstreet Boys gjør atter en gang comback, og kommer til Norge neste år. Her er de fotografert i november i år. Foto: NTB scanpix
BACKSTREETS BACK: Backstreet Boys gjør atter en gang comback, og kommer til Norge neste år. Her er de fotografert i november i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er sjokkert og trist over Schumans anklagelser. Melissa ga aldri uttrykk for dette da vi var sammen, eller noen gang siden, at det vi gjorde ikke var under samtykke. Dette er første gang jeg hører om disse anklagelsene, nesten to tiår seinere. Å påføre andre ubehag, eller skade noen, er i strid med alt jeg står for, skrev popstjerna i en offentlig uttalelse, ifølge The Guardian.

Det ble aldri tatt ut noe tiltale mot Carter etter dette. Ifølge CBS er siste nytt i saken fra august i år, der saken angivelig ble etterforsket av påtalemyndigheten i Los Angeles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!