- Russisk dommer trekker seg på grunn av Rybak

- Ryktene har vært en påkjenning.

||| (Dagbladet.no): - En storm i et vodkaglass, kalte programleder og MGP-kommentator Synnøve Svabø debatten rundt Alexanders Rybaks vennskap med det russiske jurymedlemmet Philip Kirkorov.

Men Kirkorov selv ser ut til å være av en annen oppfatning. Nå vil han trekke seg som dommer i Eurovision-finalen, melder den russiske avisa Life.ru. 

Ifølge avisa vil han unngå at noen skal kunne slå tvil om hans objektivitet. De siterer venner av Kirkorov på at han har informert den den russiske kringkastingen og den internasjonale kringskastingsorganisasjonen EBU om at han frivillig vil fratre sin stilling. Dette med forbehold om at konkurransereglene tillater at en dommer trekker seg på et såpass sent tidspunkt.

Bekrefter
Svante Stockselius, sjef for Melodi Grand Prix i EBU, bekrefter overfor Aftenposten.no i dag at Kirkorov trekker seg.

- Ja det stemmer, og han vil selv sende ut en pressemelding, hvor han forteller at han trekker seg av egen vilje. Vi synes dette var en riktig beslutning alt i alt. Det vil derfor bli oppnevnt et nytt medlem i den russiske juryen foran morgendagens finale, sier Stockselius til Aftenposten.no.

- Ønsker ikke rykter
Kirkorov er en av de virkelig store stjernene i Russlands underholdningsverden og har lenge vist en stor interesse for den internasjonale sangkonkurransen. Kretsen rundt ham forteller imidlertid at all oppmerksomhet rundt hans omgang med flere Eurovision-deltakere har vært en stor påkjenning for ham.

- Fillip vil ikke at folk skal tenke at han har hjulpet sine venner hvis Sakis Rouvas eller Aleksander Rybak vinner, forteller en venn av Kirkorov til Life.ru.

- De fleste forstår at Kirkorov ikke vil utsette seg for noe sånt. Han ønsker ikke slike rykter. Fillip vil også gjerne omgås sine venner og ikke gjemme seg fra dem, siden dommerrollen krever at han ikke har noen tett kontakt med konkurransedeltakerne, sier vennen.

Organisert av NRK
Kirkorov er en av fem russiske fagdommere. Deres stemmer teller til sammen like mye som de russiske TV-seernes stemmer i konkurransen. Jurymedlemmene har forpliktet seg til å være objektive, derfor ble det oppstyr da den danske avisa Ekstrabladet tidligere denne uka avslørte at Kirkorov hadde møtt Alexander Rybak privat ved flere anledninger.

Blant annet har Rybak vært på en privat middag hjemme hos den russiske popstjernen. NRK organiserte møtet mellom dem tidligere i år, i forbindelse med innspillingen av et vorspielprogram som skal sendes før finalen i morgen. Men de skal ikke ha vært klar over at Kirkorov satt i dommerpanelet.  

Alexander Rybak har selv avfeid hele saken. Det samme har TV-direktør Bjørn Erichsen i den europeiske kringkastingsunionen EBU, som arrangerer Eurovision Song Contest.

- Han kan invitere hvem han vil og han kan drikke vin med hvem han vil. Det er ikke ulovlig og ingen skandale. Vi kan ikke sette jurymedlemmene i fengsel eller en lukket boks, heller, sa Erichsen til Dagbladet på onsdag.

- Ferdig med saken
Pressetalskvinne i NRK, Mette Skjong, forteller at de er ferdig med denne saken, og vil ikke kommentere den utover det de allerede har sagt.

MIDDAGSBESØK: Alexander Rybak var hjemme hos Kirkorov i forbindelse med innspillingen av et vorspielprogram NRK vil sende før finalen i morgen. Da visste verken han eller NRK at Kirkorov satt i det russiske dommerpanelet. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX
MIDDAGSBESØK: Alexander Rybak var hjemme hos Kirkorov i forbindelse med innspillingen av et vorspielprogram NRK vil sende før finalen i morgen. Da visste verken han eller NRK at Kirkorov satt i det russiske dommerpanelet. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX Vis mer