Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rybaks far jaget av KGB

På turné i Norge hoppet Alexander Rybaks far av fra Sovjetunionen. I tre døgn måtte han skjule seg i et hus på Nesodden fordi KGBs agent jaktet på ham.

ANDRE TIDER: Også pappa Igor og mamma Natalia havnet i rampelyset da Alexander Rybak vant den norske Melodi Grand Prix-finalen. Nå forteller Igor Alexandrovitsj Rybak historien om hvordan han kom til Norge. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
ANDRE TIDER: Også pappa Igor og mamma Natalia havnet i rampelyset da Alexander Rybak vant den norske Melodi Grand Prix-finalen. Nå forteller Igor Alexandrovitsj Rybak historien om hvordan han kom til Norge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no): — Det var fryktelig, jeg visste ikke om jeg kom til å få se Alexander eller min kone Natalia igjen, sier Igor Rybak (55) til Dagbladet.

Avgjørelsen om å hoppe av ble tatt i da fiolinisten var på turné i Norge med det hviterussiske nasjonalorkesteret. Det var 1990 og Hviterussland var ennå del av kommunistiske Sovjetunionen.

— Jeg ønsket bare å ha frihet til å kunne si hva jeg ville og reise hvor jeg ville, sier han til Dagbladet.

Forfulgt av KGB
For å få lov til å reise utenlands, ble Igor Rybak og orkesterkollegene fulgt av en agent for KGB. Han skulle nettopp passe på at ingen av dem falt for fristelsen til å hoppe av.

På en fest hos musikervenner på Nesodden ble Igor Rybak overbevist. Han bestemte seg der og da for å gå i dekning.

De norske vennene hjalp ham med skjulested i et hus de eide.

— I tre dager gjemte jeg meg. Jeg var livredd for å bli tatt, sier Igor Rybak.

Fryktet fengsel
Agenten fra KGB jaktet på ham. Men Rybaks musikervenner klarte å holde ham helt skjult. Til slutt ga han opp, og orkesteret reiste videre.

— Hva ville skjedd om du var blitt tatt av KGB?

— I verste fall ville jeg blitt ført tilbake til Hviterussland og satt i fengsel. I beste fall ville jeg blitt fratatt alle muligheter til å jobbe som musiker igjen, sier Igor Rybak.

Uten familien
Hjemme i Hviterussland satt kona Natalia og den fireårige veslesønnen Alexander, som mange år senere skulle gå helt til topps i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen.

Igor Rybak søkte og fikk innvilget opphold i Norge.

Først to år senere fikk Rybak se familien sin igjen, og i 1993 fikk kona Natalia og Alexander oppholdstillatelse.

• Mer om denne historien, samt Magasinet, får du i morgendagens papirutgave!

Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media