NOK TIL SALT I GRØTEN: De svenske kongebarna tjener alle «egne penger» ved siden av apansjen, og dro inn millionbeløp i fjor. Her er de samlet i forbindelse med kronprinsesse Victorias 40-årsfeiring i sommer. Foto: NTB scanpix
NOK TIL SALT I GRØTEN: De svenske kongebarna tjener alle «egne penger» ved siden av apansjen, og dro inn millionbeløp i fjor. Her er de samlet i forbindelse med kronprinsesse Victorias 40-årsfeiring i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Så mye tjener de svenske kongebarna

Håver inn millioner på arv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I likhet med norske kongelige får medlemmer av den svenske kongefamilien en årlig apanasje - som skal dekke personlige utgifter og diverse offisielle oppgaver.

Det betyr ikke at kongemedlemmene ikke har sørget for å ha litt ekstra å rutte med.

I svenskenes skatteoppgjør for 2016, som blant andre Expressen har fått tilgang til, kommer det fram at de svenske kongebarna dro inn både seks- og syvsifrede summer i fjor.

Tjener fett på arv

Øverst troner prinsesse Madeleine (35), som ifølge skattetallene satt igjen med godt over 2,2 millioner svenske kroner da året var omme. Storesøster Victoria (40) følger hakk i hæl med rett over 2 millioner, mens prins Carl Philip (38) kunne smile hele veien til banken med et utbytte på 810 000 svenske kroner.

Prins Daniel (44), kronprinsesse Victorias ektemann, måtte nøye seg med 279 000 på bok. Carl Philips kone, prinsesse Sofia (32) tjente på sin side ikke en eneste krone, viser tallene hos Expressen.

Økonomidirektør ved det svenske hoffet, Jan Lindman, forklarer til den svenske avisa at kongebarnas inntekt er basert på penger de har arvet.

- Arven inkluderer også aksjer og obligasjoner som gir dem kapitalgevinster, noe som danner grunnlaget for deres normale inntekt, sier Lindman.

Må skatte

Men selv om de svenske kongebarna har nok til salt i grøten, får de ikke leve helt som konger likevel.

Både Victoria, Carl Philip og Madeleine må følge de samme skattereglene som alle andre, og førstnevnte måtte eksempelvis gi 670 000 kroner tilbake til statskassen - beholdningen som ironisk nok yter apanasjen. Apanasjen er for øvrig, som i Norge, skattefri.

At prinsesse Sofia står oppført med 0 i inntekt, handler rett og slett om at hun ikke har noe å dra avkastning på.

- Hun har mest sannsynlig ingen stor formue i utgangspunktet, uttaler Joakim Bornold, en økonom Expressen har snakket med.

Fikk kritikk

Han tror de svenske kongebarna kan ha tjent penger på aksjevirksomhet, eller at de har solgt noe, og fått fortjeneste.

Her hjemme har kronprins Haakon tidligere fått kritikk for nettopp aksjevirksomhet, etter at Dagbladet skrev om hvordan kronprinsen i lang tid hadde eid aksjer i norsk næringsliv under aliaset «KHM» - uten at det var offentlig kjent.

Selv om Haakon seinere solgte aksjene, bidro avsløringen til debatt om hemmeligholdet rundt kongebarnas eiendommer og aksjeinvesteringer.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer