«Romeo og Julie»:

Saksøkes for nakenscener: Var mindreårige

Skuespillerne går til sak og krever fem millarder kroner.

GÅR TIL SAK: Leonard Whiting og Olivia Hussey saksøker Paramount Pictures. Foto: DB Poletto/Paramount/Kobal/Rex/Shutterstock/NTB
GÅR TIL SAK: Leonard Whiting og Olivia Hussey saksøker Paramount Pictures. Foto: DB Poletto/Paramount/Kobal/Rex/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmen «Romeo og Julie» fra 1968 fikk folk til å strømme til kinosalene, og stakk av med to Osar-statuetter og fire nominasjoner.

Hovedrollene som det forelska Shakespeare-paret ble spilt av 16 og 15 år gamle Leonard Whiting (72) og Olivia Hussey (71).

Nå saksøker hovedrolleinnehaverne Paramount Pictures på bakgrunn av filmens nakenscener.

«Ville påvirke filmens suksess»

Ifølge flere medier, deriblant BBC, hevder skuespillerne at regissør Franco Zeffirelli oppfordret dem til å gjennomføre nakenscener. Dette til tross for at de hadde blitt forsikret om at dette var noe de slapp å gjøre.

De saksøker nå Paramount Pictures for seksuell vold, seksuell trakassering og svindel.

IKONISK: Filmen var en stor suksess på slutten av 60-tallet.
IKONISK: Filmen var en stor suksess på slutten av 60-tallet. Vis mer

Søksmålet anklager Hollywood-studioet for å ha seksuelt utnyttet de to unge skuespillerne og distribuert nakenbilder av barn.

Paramount Pictures har foreløpig ikke svart på anklagene.

EKSPLISITTE SEXACENER: Svenske foreldre raser mot TV 4 etter at kanalen viste filmen «Anomalisa» midt på dagen tredje juledag. Den kritikerroste animasjonsfilmen inneholder blant annet eksplisitte sexscener. Video: Paramount Pictures / Filmweb Vis mer

Whiting og Hussey ønsker nå en kompensasjon på 500 millioner dollar basert på lidelsen de sier de har opplevd i ettertid og inntektene som filmen har hentet inn siden utgivelsen.

De påstår samtidig at Zefferelli, som døde i 2019, først fortalte dem at de kunne bruke hudfarget undertøy i nakenscenen.

Samme morgen som scenen skulle spilles inn, skal regissøren ha fortalt dem at de kun kunne bruke kroppssminke, men skal ha betrygget skuespillerne med at kameravinkelen ville sørge for at ingen nakenhet ville synes på filmen.

I filmen synes imidlertid Whitings rumpe og Husseys bryster.

MASSIV: En scene i den nye «And just like that» har satt fyr på internett. Nå forklarer serieskaperne hvorfor det ble som det ble. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Ifølge skuespillerne skal Zefferelli ha fortalt dem at de var nødt til å stille nakne ellers ville det «påvirke filmens suksess» og at «karrierene deres ville bli skadet». Whiting og Hussey hevder de dermed ikke hadde noe valg.

- Var ikke noe valg

Ifølge rettsdokumentetene har Whiting og Hussey lidd følelsesmessig skade og psykiske lidelser i flere tiår som følge av måten de ble behandlet på.

Til Variety forteller skuespillernes talsperson, Tony Marinozzi, at de ble «fortalt noe helt annet i forkant enn det som ble gjennomført».

- De stolte på Franco. I en alder av 16, som skuespillere, stolte de på at han ville velge å ikke ødelegge tilliten deres. Franco var vennen deres, og i en alder av 16, hva gjør du? Det var ikke noe valg, det var ikke noe #MeToo.

INTIMT: En nakenseanse mellom mor og datter i det nye realityprogrammet «sMothered» skaper reaksjoner. Video: TLC / Rød Løper. Vis mer

Ifølge BBC har Whiting og Husseys advokat, Solomon Gresen, gitt en uttalelse om søksmålet.

- Nakenbilder av mindreårige er ikke lov og burde ikke vises. Dette var to veldig unge og naive barn på 60-tallet som ikke visste hva som ville skje.

I 2018 forsvarte imidlertid Hussey filmens nakenscener til Variety.

- Ingen på min alder hadde gjort det før. Det trengtes i filmen, sa hun den gang, og la til at Zefferelli gjorde det hele «på en smakfull måte».

«Den blå lagune»

Nakenscener med mindreårige skuespillere har den siste tida fått økt oppmerksomhet, blant annet i forbindelse med filmen «Den blå lagune».

Filmen inneholdt en rekke nakenhet og sexscener.

Der ble hovedrollen spilt av den da 14 år gamle Brooke Shields (57).

- Aldri mer vil en film bli laget som den. Det ville ikke vært lov, innrømmer Shields i en episode av podkasten «Now What?» og legger til:

- Dyr ble skadet i filmen. Vi spiste fisk og alle slags sprø ting. Barn løp nakne nedover stranda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer