Festival-tragedien

Saksøkt: Spilte videre mens tragedien pågikk

Rapperen Travis Scott og festivalarrangørene er saksøkte etter tragedien hvor åtte mennesker døde. Amerikanske medier rapporterer nå at rapperen fortsatte å opptre så lenge som over én time etter at det var åpenbart at noe var galt.

OPPTRÅDTE: Travis Scott opptrådte under Astroworld Music Festival i Houston fredag da tragedien skjedde. Foto: Amy Harris/Invision/AP
OPPTRÅDTE: Travis Scott opptrådte under Astroworld Music Festival i Houston fredag da tragedien skjedde. Foto: Amy Harris/Invision/AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Astroworld Festival i Houston i Texas fredag skulle vise seg å bli en av de dødeligste konsertarrangementene i amerikansk historie. Åtte personer mellom 14 og 27 år mistet livet. Flere titall mennesker ble skadd da publikum presset på fram mot scenen.

Nå stiller amerikanske medier spørsmål om hvorfor rapperen Travis Scott (29) fortsatte å opptre mens ambulansepersonell for lengst hadde begynt å gripe inn.

På forhånd skal politiet ha vært svært bekymret for sikkerheten når 50.000 mennesker skulle samles. Politisjefen i Houston, Troy Finner, kjenner Scott personlig. Samme dag som konserten, skal han ha besøkt rapperen bak scenen for å formidle bekymringen. Det opplyser Finner til New York Times.

ÅPNER OPP: Travis Scott uttaler seg etter hendelsene på Astroworld. Video: Instagram / @travisscott Vis mer

Dramatiske minutter

Avisa Houston Chronicle har gjennomgått videoer og andre poster i sosiale medier fra hendelsen fredag kveld. De viser at folk hadde begynt å kollapse innen klokka 21.39 lokal tid. Kort tid seinere sa konsertpromotoren, Live Nation, seg enig i å stoppe opptredenen til Travis Scott.

Men først klokka 22.15 - 36 minuter etter at tragedien allerede var åpenbar - avsluttet Scott, ifølge Houston Chronicle.

En analyse fra Washington Post antyder at konserten fortsatte i omtrent én time etter at publikum først begynte å vise tegn til panikk. Avisa har også fått dokumentasjon som tyder på at flere personer forsøkte å slå alarm, men at de ble overdøvet av Scotts opptreden.

- Folk dør

- Omtrent klokka 21-21.15 begynte publikum å bli tettpakket foran scenen. Det forårsaket noe panikk, og det begynte å forårsake skader. Folk begynte å fall om, miste bevisstheten, og det skapte ytterligere panikk, sa brannsjef i Houston, Samuel Pena, på en pressekonferanse etter hendelsen.

Videoer viser hvordan en mann rundt klokka 21.30 klatrer opp i en stige for å få oppmerksomheten til kameraoperatører som filmer konserten.

- Folk dør faen meg. Jeg vil bare redde noens liv. Det er noens barn. Jeg vil redde dem, sier mannen.

HJELP: Under konserten til Travis Scott på AstroWorld prøver artisten å få sikkerhetsvaktene til å bistå noen tilskuere. Åtte personer døde under konserten. Vis mer

Litt seinere klatrer en kvinne opp til den samme kameraoperatøren for å varsle.

Omtrent samtidig ser Scott ut til å legge merke til en golfbil med blålys blant publikum. Han ber publikum om å vise fingeren dersom de er ok. Det gjør store deler av publikum, ifølge Washington Post.

Stoppet låt

Klokka 21.42 stopper Scott midt i en låt etter å ha lagt merke til at noen i publikum har besvimt.

- Vi trenger at noen hjelper ham. Noen besvimte akkurat der. Alle må trekke seg tilbake. Sikkerhetsvakter, noen, gå å hjelp ham med én gang, sier rapperen fra scenen.

Noen sikkerhetsvakter ser ut til å komme bort til området Scott peker på. Deretter fortsetter rapperen konserten.

Video viser så hvordan en politimann og en annen festivalarbeider bærer en mann til siden av scenen. Politimannen forsøker å hjelpe ham, mens Scotts konsert pågår i bakgrunnen, ifølge Washington Post.

En annen video fra klokka 21.43 viser en gruppe publikummere som unisont roper «Stopp konserten! Stopp konserten» mens de roper og peker på kaoset som foregår.

Politiet er nå i full gang med å etterforske tragedien.

FESTIVALKAOS: Åtte personer døde etter festivalkaos på Atrowold festival, fredag 5. november. Det oppstod trengsel både ved inngangen og konserten. Vis mer

Søksmål

Søndag ble det også det første søksmålet mot Scott, andre arrangører og promotoren Live Nation offentligjort, ifølge Billboard.

Søksmålet kommer fra en publikummer som ble skadd i hendelsen. Advokatene hans hevder at tragedien var et direkte resultat av «en motivasjon for profitt på bekostning av konsertgjengernes helse og sikkerhet», og av «oppfordringen til vold».

- De saksøkte sørget ikke for å planlegge og gjennomføre konserten på en sikker måte. I stedet ignorerte de bevisst de ekstreme farene for skade på konsertgjengerne, og i noen tilfeller oppfordret de aktivt til farlig oppførsel, skriver saksøkerens advokat, Steve Kherkher, i søksmålet.

Ifølge Houston Chronicle er det nå svært sannsynlig at det kommer en flom av søksmål fra pårørende og folk som befant seg i publikum.

Arrestert i 2017

Travis Scott ble arrestert i 2017 etter at han angivelig skal ha oppfordret til opptøyer blant publikum. Den gang var han i Arkansas, ifølge blant andre CBS News. Han erkjente seinere straffskyld for ordenforstyrrelser.

Lørdag skrev Scott på Twitter at han gir sin fulle støtte til politiets etterforskning.

- Jeg er fullstendig sønderknust over det som skjedde i går kveld. Mine bønner går til familiene og alle dem som ble berørt av det som skjedde på Astroworld Festival, skriver rapperen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer