SJOKKERTE SEERNE: Sean Spicer, tidligere ansatt som Trumps pressesekretær, dukket plutselig opp på scenen under utdelingen av Emmy-prisene natt til mandag. Video; NTB Scanpix. Foto: Buckner/ Variety/ REX/Shutterstock/ NTB Scanpix. Vis mer

Sean Spicer bryter Emmy-stillheten

Salen måpte da Spicer dukket opp på scenen. Nå snakker han: - Folk legger for mye i dette

Sean Spicer sørget for internasjonale overskrifter med sine 20 sekunder på Emmy-utdelingen.

(Dagbladet): Natt til mandag feiret den amerikanske tv-bransjen seg selv, da den 79. årlige Emmy-utdelingen ble arrangert i Los Angeles. Stjernene glitret på den røde løperen, det ble tårevått på scenen og det oppsto intense følelser mellom kolleger og venner.

Ingenting har imidlertid sørget for like mye blest rundt programmet som en 20 sekunders sketsj som fant sted på scenen tidlig i sendingen. Programleder Stephen Colbert introduserte plutselig Donald Trumps tidligere pressesekretær Sean Spicer, som kom rullende inn på scenen stående på et slags talerstol.

Stjernene i publikum måpte da de så hvem som dukket opp. Fra scenen kom Spicer med en Trump-rettet spøk, som fikk flere til å reagere. Nå tar han bladet fra munnen om sjokkopptredenen.

Sparket mot ekssjefen

- Dette er det største publikummet som noen gang har sett Emmy-utdelingen, både her i salen og rundt om i verden, sa han fra scenen.

Spøken var et spark mot såkalte «alternative fakta», et begrep som pressesekretær Kellyanne Conway fant opp etter innsettelsen av Donald Trump.

Journalist Chuck Todd anklaget den 22. januar i år Spicer for å ha løyet om hvor mange som faktisk var på innsettelsen av Trump. Conway svarte på påstandene om løgn ved å heller omtale utsagnet til Spicer som «alternative fakta».

Spicers opptreden på Emmy-utdelingen fikk kritikk fra flere hold. Kommentator i New York Times, Frank Bruni, skrev at dette var et forsøk på å normalisere mannen som i flere måneder var Donald Trumps talerør.

- Betydningen av hans tilstedeværelse var ikke bare at vi kunne le av hans virke og smisking i Trumps administrasjon, men det betydde også at han er villig til å le av oss, skrev han i en kommentar.

Joy Behar i «The View» mente Spicer ikke kunne legge seg flat etter Emmy-spøken. Da ville USA «hatt det gøy med deg, Sean». Kommentator Keith Olbermann skrev på Twitter at Emmy mistet troverdigheten som følge av sketsjen.

Den anerkjente radiosjefen og tidligere journalisten April Ryan tok et oppgjør med Spicer på CNN og sa at «han burde unnskylde seg for flere ting.»

- Sean har forlatt Det hvite hus. Vi har hørt at flere TV-stasjoner ikke vil ansette ham. Sean blir ansett som en løgner. Sean fortalte verden at det kommer falske nyheter fra alle disse folkene som han nå prøver å få en jobb hos. Og de kommer ikke til å ansette ham, sa Ryan under en direktesending.

- Det ser ut til at de prøver å gi ham et bedre rykte. Men det er mye som må ordnes her. Eller at han viser anger.

KLASSISKE: Jane Fonda, Sofia Vergara og Jessica Biel var blant «de eldre» stjernene som dukket opp. Det stoppet likevel ikke glamfaktoren, og flere store medier mener det var de som vant kjolekrigen natt til mandag. Foto: NTB scanpix. Video: NTB Scnapix/ Splash DV. Vis mer

Spicer skjønner selv ikke hvorfor dette har tatt av, forklarer han overfor The Washington Post tirsdag.

- Folk legger altfor mye i dette, sier han og understreker at enkelte ikke burde ta opptredenen hans på Emmy-scenen for alvorlig.

Selv om store deler av salen reagerte med grimaser da Stephen Colbert introduserte ham, ble han behandlet bra resten av kvelden. Spicer hevder at han var på flere av etterfestene i Hollywood, og at reaksjonene der var mye bedre enn de i salen.

- Jeg ble overrasket over hvor snille folk var med meg, selv om det er mennesker som jeg vet er uenig med meg politisk, forklarer han.

Jobbytte

Det var komiker Stephen Colbert som ledet årets sending. Selv om Colbert i noen sekunder kunne senke skuldrene og la noen andre ta seg av de humoristiske innslagene på scenen, var han rask med å vitse da Spicer var ferdig.

- Melissa McCarthy, alle sammen, ropte han til publikum.

Dette var en referanse til nevnte komikers parodi av Spicer i det populære humorprogrammet «Saturday Night Live» - som i hele år har sparket hardt mot sentrale skikkelser i Trumps apparat.

Det var i juli at Spicer valgte å forlate sin stilling som Trumps pressesekretær. Han skal ha gått av i protest mot at Trump valgte å ansette Anthony Scaramucci, som for øvrig heller ikke er ansatt i Det hvite hus lenger.

Sistnevnte ble ansatt som kommunikasjonsdirektør for Det hvite hus, noe Spicer ser på som en stor feil. Scaramucci har bred erfaring som pengeinnsamler for politikere, deriblant Mitt Romney under sistnevntes presidentkampanje i 2012.

Siden mai i fjor har Scaramucci vært en av Trumps nærmeste rådgivere. Han ble sparket fra sin stilling som kommunikasjonsdirektør etter knappe to uker.

Sarah Huckabee Sanders er for øvrig ansatt som pressesekretær, i Spicers gamle stilling.