Salma Hayek:

Salma Hayek med sjokkpåstander om Harvey Weinstein

Hevder blant annet at filmmogulen truet med å drepe henne.

- MITT MONSTER: Skuespiller Salma Hayek har skrevet et lengre brev, publisert i The New York Times, der hun omtaler Harvey Weinstein som et monster og kommer med særdeles oppsiktsvekkende anklager mot filmprodusenten. Foto: NTB Scanpix
- MITT MONSTER: Skuespiller Salma Hayek har skrevet et lengre brev, publisert i The New York Times, der hun omtaler Harvey Weinstein som et monster og kommer med særdeles oppsiktsvekkende anklager mot filmprodusenten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den meksikanske skuespillerstjerna Salma Hayek (51) er foreløpig den siste i en lang rekke kvinner som anklager den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein (65) for sextrakassering.

Onsdag kveld publiserte The New York Times - som også står bak avsløringene om Harvey Weinstein - et lengre brev hvor Hayek påstår at Weinstein ved gjentatte tilfeller trakasserte henne i forbindelse med innspillingen av filmen «Frida» fra 2002.

- Nervøst sammenbrudd

Blant annet skal filmprodusenten ha truet med å avbryte filmprosjektet, med mindre Hayek «godtok å gjennomføre en sexscene med en kvinne». Ifølge skuespilleren krevde Weinstein også at «scenen skulle gjennomføres fullstendig naken».

- Det var ikke rom for forhandlinger. Jeg måtte si ja, hevder Hayek.

- For første gang i min karriere fikk jeg et nervøst sammenbrudd: Kroppen min begynte å riste helt ukontrollert, jeg sleit med å puste og jeg begynte å grine, uten mulighet til å stoppe tårene. Det var som om jeg kastet opp tårer.

51-åringen har tidligere omtalt «Frida» som sitt drømmeprosjekt. Hun var selv med å produsere og opptre i filmen, noe som seinere førte til to Oscar-priser, samt enda en nominasjon i samme prisutdeling.

- KASTET OPP TÅRER: Skuespiller Salma Hayek beskriver flere svært urovekkende tilnærmelser fra Harvey Weinstein under arbeidet med filmen «Frida». Her er Hayek i rollen som Frida Kahlo. Foto: NTB Scanpix
- KASTET OPP TÅRER: Skuespiller Salma Hayek beskriver flere svært urovekkende tilnærmelser fra Harvey Weinstein under arbeidet med filmen «Frida». Her er Hayek i rollen som Frida Kahlo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette førte naturligvis også til stor heder og ære for Weinsteins selskap Miramax, som var involvert i produksjonen.

Ifølge NBC News skal den gjeldende scenen også være å finne i filmen.

- Jeg skal drepe deg

Hayek - som i det lengre innlegget refererer til Weinstein som «sitt monster» - kommer foruten sextrakasseringsanklagene med enda drøyere påstander.

Hun hevder at 65-åringen skal ha forfulgt henne, presset henne til å ha sex med ham og på et tidspunkt ha truet med å drepe henne.

- Omfanget av hans overtalelsesteknikk var bredt. Det gikk fra å snakke søtt til meg, til den gangen han angrep meg i raseri og sa de skremmende ordene: «Jeg skal drepe deg. Ikke tro at jeg ikke er i stand til å gjøre det.»

Avviser påstandene

Weinstein har så langt ikke svart på Hayeks konkrete anklager, men har tidligere kommet med et generelt tilsvar på alle slike saker, der han avviser samtlige anklager mot ham.

- Alle anklager om sex uten samtykke benektes av Mr. Weinstein. Weinstein vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for gjengjeldelser mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, har Sallie Hofmeister, produsentens talskvinne, uttalt til The New Yorker.

I høst har så langt over 50 kvinner stått fram som ofre for Weinsteins angivelige trakassering. Politiet etterforsker flere av anklagene, både i USA og i Storbritannia. De mest profilerte kvinnene som har gått i strupen på produsenten er Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Léa Seydoux.

Norsk kvinne anklaget Weinstein

Harvey Weinstein har minst åtte ganger inngått forlik med kvinner som har anklaget ham for overgrep opp gjennom åra, avslørte The New York Times tidligere i år.

Norske Natassia Malthe er også blant kvinnene som har stått fram. Hun hevder produsenten voldtok henne i 2008, og at han etter det angivelig skal ha bedt henne om å ta del i gruppesex.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Omfanget av Weinstein-skandalen har vokst kontinuerlig de siste månedene. I tillegg har emneknaggen #metoo fått millioner til å engasjere seg i kampen mot seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og i sosiale og tradisjonelle medier har flere stått fram med sine historier.

Harvey Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, fikk sparken i filmselskapet han eier sammen med broren Bob Weinstein etter at New York Times' avsløringer kom til overflaten i starten av oktober.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer