EN ALTERNATIV FYR: Mikkel Gaup skal helbrede gjennom joik under Mikkelmessa til helga Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
EN ALTERNATIV FYR: Mikkel Gaup skal helbrede gjennom joik under Mikkelmessa til helga Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

- Samer må ikke gjemme seg bak en mosedott på Finnmarksvidda

Mikkel Gaup tror mange samer er redd for å bli latterliggjort for deres tro på sjamaner og healing.

(Dagbladet): Skuespilleren Mikkel Gaup (42) har lenge vært åpen om sin sjamantro, der helbredelse og healing gjennom joik og håndspåleggelse er to helt vanlige ting.

I helga holder han sin egne alternativmesse, Mikkelsmessa på Hafjell, med blant annet spøkelsesvandring, joik, trommesirkler og healing.

Gaup etterlyser imidlertid mer spirituelt engasjement fra flere samer.

- Samene vil ikke være med på Mikkelmesse. Det er nesten som om vi fremdeles lever på 1700-tallet der heksene ble brent på bålet. Noen samer er nok litt redde for å bli latterliggjorte om de er åpen om sin tro på healing og sjamaner, men de må ikke gjemme seg bak en mosedott på Finnmarksvidda, sier Gaup til Dagbladet.

Helbredelsesjoik På Mikkelmessa skal han selv joike.

- Joik har en helbredelse kraft i seg. Den gir en varm følelse som gjør at man både kan bli glad og begynne å gråte, sier skuespilleren.

Han forklarer at han kommer fra en familie der helbredelse var en naturlig del av hverdagen. Bestefaren hans, Mikkel Anders Gaup, ble kalt for Mirakel-Mikkel.

- Bestefaren min var akkurat som Snåsamannen. Han utrettet mirakler, sier Gaup.

- 100 000 alternative nordmenn Også komikeren Jon Schau skal delta på Mikkelmessen.

- Jon har «vært død» to ganger allerede. Han skal gjøre stand-up rundt hvordan man skal gripe tak i de gode tingene i livet, sier Gaup.

Den samisk-norske 42-åringen er ikke den eneste kjendisen som omfavner alternative behandlingsmetoder. Også kjendiser som Jan Thomas Mørch Husby, Guri Schanke og Ane Dahl Torp har omfavnet det som mange vil kalle for overnaturlig.

Denne industrien har eksplodert og arrangementer med klarsynte går for fulle hus uten annonsering, og bøker rundt temaet topper salgslistene.

I 2007 hadde om lag halvparten av Norges befolkning brukt en eller annen form for alternativ behandling det siste året. Det viser en undersøkelse i regi av Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ Behandling.

Også Jon Schau har selv gitt ut to bøker om sine opplevelser fra «den andre siden», og har også prøvd healing.

- Jeg kan ikke si om healing virker eller ikke, men at jeg har kjent en kraft er det ingen tvil om.

    

SJAMANBESTEFAR: Mikkel Anders Gaup. Foto: Terje Davidsen
SJAMANBESTEFAR: Mikkel Anders Gaup. Foto: Terje Davidsen Vis mer