Dag Otto Lauritzen:

- Sammen kan vi være sterkere

«Kompani Lauritzen»-sjefen snakker varmt om sin hjertesak. - Noe jeg brenner veldig for, sier han til Dagbladet.

HJERTESAK: Dag Otto Lauritzen, flankert av Ola Them-Enger Anfinset (t.v) og Øystein Landgraff fra VilMer. Foto: VilMer
HJERTESAK: Dag Otto Lauritzen, flankert av Ola Them-Enger Anfinset (t.v) og Øystein Landgraff fra VilMer. Foto: VilMer Vis mer
Publisert

Dag Otto Lauritzen (66) har med åra blitt en kjent og kjær TV-profil. Han er med i både «Huskestue», «Kompani Lauritzen» og «Kompani Lauritzen: Tropp 1 og 2». I tillegg har han en lang karriere som toppidrettsutøver bak seg.

For kort tid siden delte Lauritzen nyheten om at han hadde mistet sin far. Han ble 90 år gammel, og hadde demens.

Det er nettopp faren som vist 66-åringen veien til velferdsteknologiselskapet VilMer. Han er nå ambassadør for dem, og ønsker å spre budskapet om viktigheten av økt mosjon, aktivitet og sosialisering i de eldres hverdag.

STORMER UT: Da Kristin Ødegård avslører hva gaven fra Dag Otto Lauritzen til Åndalsnes er blir Dag Otto forbanna. Video: TV 2 Vis mer

- Jeg har alltid, selv om jeg er toppidrettsutøver, brent for hverdagstrim. Jeg tror det å investere i helsa er superviktig. Jeg har alltid vært opptatt av fysisk aktivitet, det er den beste medisin for fysisk og psykisk helse, forteller Lauritzen entusiastisk til Dagbladet.

De små tingene

Han forklarer videre at faren var en aktiv mann i alle år, som tilbrakte mye tid i friluft og fjell.

- Det å få han ut på tur og gi han de små øyeblikkene, er noe jeg gjorde mye da jeg var hjemme. Da jeg ble kontaktet av VilMer følte jeg at det var midt i blinken. Det er jo noe jeg brenner veldig for fra før, og noe jeg absolutt vil støtte.

- Jeg ser jo hvordan det var alle de åra i min fars liv, før de siste sju-åtte åra. Han bodde de siste 20 åra i campingvogn, en på fjellet og en på Sørlandet, og gikk lange turer hver dag. Han brakk lårhalsen to ganger, men etter den siste gangen var han så sterkt redusert at han måtte bo på omsorgsbolig for å få hjelpen han trengte, sier han og fortsetter:

Dag Otto Lauritzen kan røpe endringer til neste sesong av «Kompani Lauritzen». Video: Luna Lea/Rød Løper. Reporter: Bjørn Ekker/Dagbladet Vis mer

- Min far gikk bort for bare to uker siden, men jeg har jo sett hvor viktig de små tingene er.

- Syr puter under armene på barn

Lauritzen og VilMer har ambisjoner om å følge opp de eldre som sitter ensomme alene hjemme.

- De får selvfølgelig det de skal av medisiner og så videre, men de får kanskje ikke de små gode øyeblikkene. At noen tar en brat med deg, at noen bryr seg, at man blir tatt med ut på sykkeltur fordi man ikke greier det selv lengre. Det er et ønske om å motivere de på min alder, pensjonister, og unge for den saks skyld.

For TV 2-profilen tenker også mye på den yngre garde.

RØRENDE: Mayoo Indiran får trøst av Dag Otto Lauritzen etter å ha gjennomført tårnhopp. Reporter: Celina Morken: Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

- Vi syr puter under armene på barn og unge. Vi kjører dem til barnehagen, vi kjører dem til skolen, spiser lørdagsgodt flere ganger i uka. Det er mye der jeg mener det er viktig å ta tak i.

Lauritzen trekker også fram dem som sitter på eldrehjem som kanskje ikke har noen familie som kan besøke. Han tror det kan ha store fordeler dersom man setter av tid til å besøke folk de kanskje ikke kjenner så godt.

- Alle kan kanskje ikke hjelpe, eller har tid, men mange har nok mulighet til å sette av litt tid. Det ville være en enorm glede for de som fikk besøk. Det ville gjort hverdagen til noe helt annet, for dem som er ensomme.

- Viktig å bidra

Han tenker selv tilbake på besøkene med sin far.

- Han ble sterkt dement etter hvert, og husket ikke så mye. Det er lett å tenke at det ikke er så farlig om man besøker eller ikke, for det husker de ikke noe av uansett. Men du gir en god opplevelse mens du er der. Det er veldig viktig, selv om de kanskje ikke husker det dagen etter, eller om fem timer.

BLIR LURT: Dag Otto Lauritzen blir lurt av influenserne Vita og Wanda Mashadi i Klatrekongen Kjendis. Video: TV 2 Vis mer

Videre forteller Lauritzen at søsteren har alzheimer.

- I tillegg til pappa, så har jeg jo dessverre en søster som har fått alzheimer. Jeg ser hvor viktig det er å bidra, og å kunne være en liten hjelp for dem. Det er en sykdom, som det dessverre ser ut til å bli mer av framover, bedyrer han og legger til:

- Sammen er vi sterkere.

Han mener at fokus på helsa kan være nøkkelen til en enklere framtid, og en mer aktiv tilværelse som eldre i samfunnet.

- Gripende

- Det er viktig å tenke på helsa, og hverdagstrim. Bare sånne ting som å gå og hente kaffe, trappa istedenfor heisen, en liten 50-minutters tur med litt svette på ryggen, det er en investering i framtida. Det gir en enorm gevinst, kontra det og stort sett sitte stille. Dessverre er mange det, både unge og voksne.

TV-seerne lot seg begeistre av Julian Rassat i «Kompani Lauritzen - Tropp 1». Nå kan han vinne Publikumsprisen på Gullruten. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

«Kompani Lauritzen» og «Kompani Lauritzen: Tropp 1» har bidratt til at flere velger å være med aktive.

- Jeg har fått utrolig mange meldinger fra folk som har greid å ta tak i livet sitt på grunn av det. Det er gripende. Jeg får også mange sterke historier. Det er fantastisk, sier han.

Nå håper han at arbeidet med VilMer kan bidra til det samme.

- Jeg var oppe klokka sju i dag for å trimme litt, før jeg pratet med deg, ler han til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer