Det danske og britiske kongehus:

Sammenliknes: - Blitt satt til side

Mener situasjonene i Storbritannia og Danmark minner om hverandre.

SKAPT OVERSKRIFTER: Hertuginne Meghan og prins Harry har stått for en rekke overskrifter etter sin nye dokumentarserie. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB
SKAPT OVERSKRIFTER: Hertuginne Meghan og prins Harry har stått for en rekke overskrifter etter sin nye dokumentarserie. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Europas kongehus er ikke fremmed for å by på skandaler.

Den siste tida har vi fått servert offentlig skittentøysvask fra både kongehuset i Danmark og Storbritannia.

Det er særlig prins Harrys (38) seineste intervju som får kongereporter i B.T., Jacob Heinel Jensen, til å trekke paralleller mellom de to kongehusene.

- Situasjonen er veldig lik

I et ferskt videoklipp fra et kommende intervju med prins Harry, uttaler han seg om det kjølige forholdet med faren, kong Charles (73) og broren, prins William (40).

I intervjuklippet, hvor man riktignok ikke får høre spørsmålene som blir stilt, bare Harrys svar, forteller han at familien ikke har vist noe som helst vilje til forsoning.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle er produsenter for den nye Nelson Mandela-inspirerte dokumentarserien «Live to Lead». Video: Netflix Vis mer

- Det hadde ikke trengt å bli sånn som dette. (...) Jeg vil ha en familie, ikke en institusjon, er blant det han sier.

Ifølge Heinel Jensen er dette noen «ganske ville uttalelser».

- Jeg kan ikke unngå å tenke at situasjonen er veldig lik den som foregår i det danske kongehuset. Også her har vi en situasjon hvor en del av familien har blitt så satt til side at de ikke kan kommunisere på annen måte enn gjennom pressen, forklarer kongereporteren til B.T.

Måtte beklage

I fjor høst annonserte danskenes dronning Margrethe (82) at hun ville frata prins Joachims (53) fire barn prins-og prinsessetitlene fra over nyttår.

Både prins Joachim og kona prinsesse Marie (46) har uttalt at de ble sjokkert over dronningens beslutning. Blant annet kunne prinsen fortelle at han kun fikk fem dagers varsel.

Dronningens andre sønn, kronprins Frederik (54) og kona kronprinsesse Mary (50), har offentlig støttet dronning Margrethes valg.

Seinere gikk dronning Margrethe ut og beklaget for hvordan beslutningen hadde påvirket familien.

Heinel Jensen understreker imidlertid at det kun er måten de to kongehusene kommuniserer familiekriser offentlig på som er overraskende like hverandre.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sier Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

I motsetning til Harry og Meghan (41) ønsker ikke prins Joachim og hans familie selv å forlate kongehuset.

Bør ikke forvente store avsløringer

Til tross for de oppsiktsvekkende uttalelsene i det kommende prins Harry-intervjuet, bør vi ikke forvente store avsløringer, tror Jacob Heinel Jensen.

Siden de meldte seg ut av det britiske kongehuset har paret gradvis «sluppet så mange bomber at du ikke kan høre dem lenger», mener eksperten.

Dermed håper han at ITV holder sine ord når de sier de vil utfordre Sussex-parets tidligere uttalelser.

HARRY OG MEGHAN: Slik vil dokumentaren påvirke kong Charles og det britiske folk. Video: Netflix Vis mer

- Først og fremst: Hvorfor inngår du en multimillionkontrakt med Netflix når du trekker deg fra kongehuset med den begrunnelse at du vil vekk fra media?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer