Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jay Aston i Bucks Fizz:

Sangstjerna må fjerne deler av tunga

Den tidligere Eurovision-vinneren har fått munnkreft og risikerer å miste taleevnen.

FIKK SJOKKBESKJEDEN: Den engelske artisten Jay Aston (57) bekrefter at hun er rammet av kreft i munnen, og at hun nå må gjennom en operasjon. Foto: NTB Scanpix
FIKK SJOKKBESKJEDEN: Den engelske artisten Jay Aston (57) bekrefter at hun er rammet av kreft i munnen, og at hun nå må gjennom en operasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1981 ble den engelske artisten Jay Aston (57) verdenskjent da hun vant Eurovision Song Contest med gruppa Bucks Fizz.

I et større intervju med Mirror avslører sangeren, som fortsatt er aktiv på scenen, at hun nå tvinges til å operere bort deler av tunga. Årsaken er at hun er blitt rammet av munnkreft.

Betegnelsen munnkreft omfatter kreft i munnhulen, tunge, mandler, svelg, gommer, spyttkjertler og lepper, ifølge Kreftforeningen.

VANT EUROVISION: Den britiske popgruppa Bucks Fizz stakk av med seieren i musikkonkurransen i Dublin i 1981. Her er de originale medlemmene avbildet den gang. Fra venstre: Michael Nolan, Cheryl Baker, Jay Aston og Bobby G. Foto: NTB Scanpix
VANT EUROVISION: Den britiske popgruppa Bucks Fizz stakk av med seieren i musikkonkurransen i Dublin i 1981. Her er de originale medlemmene avbildet den gang. Fra venstre: Michael Nolan, Cheryl Baker, Jay Aston og Bobby G. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Legene har informert Aston om at operasjonen i verste fall kan ødelegge mulighetene hennes for å noensinne kunne opptre på en scene igjen. Dersom man under operasjonen oppdager at kreften har spredd seg, vil det også være en risiko for å miste taleevnen fullstendig, forteller hun.

- Dersom de fjerner mer av tunga mi, tror jeg sjansen for å kunne synge eller snakke igjen er minimal, sier Aston til avisa.

Ikke et alternativ

Årlig blir i overkant av 500 personer i Norge diagnostisert med kreft i munnen og i munndelen av svelget, ifølge NHI.

Knapt 150 personer i Norge dør årlig av kreft i munnhulen og svelget. Ved kreft i tunga, kan det være aktuelt å fjerne enten en del av eller halve tunga.

Aston fikk den knusende kreftdiagnosen av legene for to uker siden. Tidlig diagnose medfører imidlertid at sykdommen i de fleste tilfeller kan behandles med svært godt resultat, skriver NHI.

For 57-åringen er det ikke et alternativ å velge bort operasjonen, til tross for det mulige utfallet om å miste stemmen. I tillegg har hun dattera Josie (15) å tenke på.

- Jeg har en ung datter. Jeg vil se henne vokse opp, gifte seg og få barn. Det første jeg sa etter at jeg fikk diagnosen, var: «Jeg vil være her for henne».

Håp om å fortsette

Den britiske popgruppa Bucks Fizz ble stiftet samme år som de deltok i Eurovision Song Contest. De klatret helt til topps med låta «Making Your Mind Up», og fikk seinere en suksessfull popkarriere.

FORTSATT AKTIV: Sammen med to av de originale Bucks Fizz-medlemmene, Cheryl Baker og Mike Nolan, har Jay Aston turnert rundt i Storbritannia den siste tida. Foto: NTB Scanpix
FORTSATT AKTIV: Sammen med to av de originale Bucks Fizz-medlemmene, Cheryl Baker og Mike Nolan, har Jay Aston turnert rundt i Storbritannia den siste tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Evening Standard har gruppa, nå bestående av Aston, Cheryl Baker og Mike Nolan, turnert rundt i Storbritannia den siste tida.

Førstnevnte forteller i intervjuet at Baker og Nolan vil fortsette som duo alene, dersom hun ikke lenger har mulighet til å bidra.

- Tanken om å fortsette i bandet, er det som holder meg gående. Jeg trives aller best på scenen med dem, sier hun til Mirror.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media