Satt fem timer i avhør

I et fem timer langt avhør med politiet forteller Atle Antonsen at han «var i toppform» kvelden han ble anmeldt for hatefulle ytringer mot Sumaya Jirde Ali

«VASET RUNDT»: I et avhør med politiet fortalte Atle Antonsen at han hadde drukket både vin, øl og sprit, kvelden han ble anmeldt for hatefulle ytringer Foto: Terje Bendiksby / NTB
«VASET RUNDT»: I et avhør med politiet fortalte Atle Antonsen at han hadde drukket både vin, øl og sprit, kvelden han ble anmeldt for hatefulle ytringer Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Komiker og TV-profil Atle Antonsen (53) tilbrakte fem timer i avhør med politiet, etter han ble anmeldt for hatefulle ytringer av samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (26), etter en hendelse på Bar Boca i Oslo, i oktober.

Det skriver TV 2, som har fått innsyn i avhøret.

Under avhøret, som tok sted 3. november, fortalte Antonsen at han «vaset rundt i en eller annen køddesituasjon».

Blant annet skal 53-åringen ha sagt at Ali var «for mørkhudet til å være her».

Antonsen har seinere beklaget hendelsen og fortalt at det var ment som et dårlig forsøk på humor.

«I toppform»

I avhøret forteller Antonsen at han og sin mangeårige kollega Bård Tufte Johansen (53) hadde drukket vin på baren Chat Noir, før de ankom Bar Boca.

Johansen forlot stedet raskt og Antonsen ble sittende med kollega Johan Golden (48). Antonsen forteller at kameratene «var i toppform», ifølge TV 2.

HENLAGT: Forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali anmeldte Antonsen for hatefulle ytringer. Anmeldelsen ble senere henlagt av riksadvokaten Foto: Beate Oma Dahle / NTB
HENLAGT: Forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali anmeldte Antonsen for hatefulle ytringer. Anmeldelsen ble senere henlagt av riksadvokaten Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

«Slengte ut en vits»

Antonsen forklarte under avhøret at han på dette tidspunktet hadde drukket vin, øl og sprit, slik han selv husker det.

Deretter forteller Antonsen at han fikk øye på Ali og deretter «slengte ut en vits» der han sa: «jøss, slipper de inn brune folk her også».

- Ikke morsomt

I et innlegg på Facebook etter hendelsen skrev Antonsen at han alltid har respektert Ali, og beskriver henne som et forbilde med en sterk og viktig stemme.

- Det var mitt utgangspunkt da jeg gikk bort for å snakke med henne. Det gikk som alle forstår skikkelig galt. Unnskyld, Sumaya Jirde Ali. Unnskyld, dere andre som var til stede den kvelden. Og unnskyld til alle dere andre som blir lei seg eller forbanna over mitt ekstremt klønete forsøk på å være morsom. Dette var ikke morsomt. Dette er ikke morsomt. Det kommer aldri til å bli det heller.

Komikeren og TV-profilen opplyser at han i etterkant av hendelsen vil revurdere sitt forhold til alkohol - og spesielt hvordan han kommuniserer med andre når han er alkoholpåvirket.

Atle Antonsen ble et tema under innspilling av Nytt på Nytt. Vis mer

Henlagt av riksadvokaten

Anmeldelsen ble henlagt av riksadvokaten 6. januar, som besluttet at Antonsens utsagn om at Sumaya Jirde Ali var for mørk til å være på bar, var et mislykket forsøk på satire over rasisme.

- Riksadvokaten har besluttet å opprettholde henleggelsen med samme begrunnelse som statsadvokaten, skriver statsadvokat Ingelin Hauge i Oslo statsadvokatembeter.

Riksadvokatens beslutning kom etter at statsadvokat Hauge i november henla anmeldelsen mot Atle Antonsen. Vedtaket ble påklaget og siden sendt til Riksadvokaten som avgjorde saken 6. januar.

- Beslutningen er endelig, og Riksadvokatens vedtak kan ikke påklages.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer