KLAR TALE: Denne videoen, av Arnold Schwarzeneggers er sett 40 millioner ganger. Her tar han et kraftig oppgjør med Trumps uttalelser i etterkant av hendelsen i Charlottesville forrige helg. Video ATTN via AP / NTB Scanpix Vis mer

Trump og Schwarzenegger

Schwarzeneggers klare lekse til Trump er sett 40 millioner ganger: - Du har et moralsk ansvar

Angriper Trump etter Charlottesville-uttalelsene.

(Dagbladet): - Som president for dette flotte landet, har du et moralsk ansvar for å sende en utvetydig melding om at du ikke står for hat og rasisme, sier skuespiller og republikaner Arnold Schwarzenegger i en video fra medieselskapet ATTN.

Samtidig holder Schwarzenegger opp en liten figur av den amerikanske presidenten. Videoen er sett 40 millioner ganger, og delt av mer enn 1,5 millioner.

Se videoen øverst i saken.

Schwarzenegger har ikke vært alene den siste uka.

Det har ikke manglet på kritikk mot president Donald Trump for måten han håndterte demonstrasjonene i Charlottesville, da en 32 år gammel kvinne ble drept og om lag 20 ble såret etter at en mann med antatte nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe motdemonstranter.

Først fikk Trump kritikk for å ikke omtale demonstrantene som nazister eller hvite nasjonalister. Det hvite hus korrigerte så uttalelsen, før Trump igjen hevdet at det var «veldig fine folk» i nazimarsjen, og klandret «begge sider» for det som skjedde.

- La meg hjelpe deg

Kritikken har haglet fra flere hold. Inkludert fra republikanere, Barack Obama, kjendiser, og utenlandske statsledere. Nå får han også høre det fra skuespilleren, vennen og partifellen Schwarzenegger.

- Det er ikke to sider av ignoranse. Det er ikke to sider av hat, sier Schwarzenegger i videoen.

- La meg hjelpe deg litt med å skrive denne talen: «Som president i USA, og som en republikaner, avviser jeg støtten til hvit overlegenhet. Landet som beseiret Hitlers hærer er ikke et sted for nazistiske flagg. Lincolns parti vil ikke stå samme med dem som bærer flaggene til en mislykket konføderasjon», sier han videre.

Krangler i offentligheten

Donald Trump og Arnold Schwarzenegger har tidligere omtalt hverandre som venner. Etter at Trump flyttet inn i Det hvite hus, har de to imidlertid kranglet om flere saker i offentligheten.

Schwarzenegger, som tidligere har vært guvernør i California for Trumps parti, overtok Trumps jobb som programleder i «The Celebrity Apprentice», da Trump fikk andre ting å arbeide med.

«Terminator»-stjerna måtte sluttet ikke lenge etter premieren, etter en massiv seerflukt fra programmet. En «skandale» Trump selv adresserte på talerstolen og Twitter flere ganger.

Schwarzenegger har ikke latt seg kue av presidentens kritikk, og har flere ganger utfordret Trump.

Han forslo blant annet at de to skulle bytte jobber, da det tilsynelatende så ut til at presidenten heller ikke var spesielt populær i sin nye jobb.

Skuespilleren gikk også hardt ut etter at Trump annonserte at han ville trekke USA ut av Parisavtalen.

- En mann kan ikke ødelegge vår framgang, en mann kan ikke stoppe vår grønne energirevolusjon, en mann kan ikke gå tilbake i tid. Det er det bare jeg som kan gjøre, sa Schwarzenegger den gang.

OPPRØR: Arnold Schwarzenegger langer ut mot Donald Trumps nei til Parisavtalen. Klimaforkjemperen slår hardt tilbake mot klimaskeptikeren. I videoen advarer Arnold Schwarzenegger Trump mot følgene. Video: ATTN Vis mer