PROBLEMER: Det tyske technobandet «Scooter» dro ulovlig til Krim-halvøya for å opptre. Nå kan det få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
PROBLEMER: Det tyske technobandet «Scooter» dro ulovlig til Krim-halvøya for å opptre. Nå kan det få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Scooter»:

«Scooter» reiste til Krim-halvøya for å opptre. Det burde de aldri ha gjort

Ukrainas ambassadør varsler betydelig juridiske følger.

(Dagbladet): Denne helgen var det duket for den årlige rockefestivalen «ZBFest» i byen Balklava på Krim-halvøya i Ukraina.

Lørdag sto det tyske technobandet «Scooter» på scenen, og selv om publikum tilsynelatende virket svært fornøyde, var det ikke alle som kunne ta bandet imot med åpne armer.

Nå kan nemlig det tyske bandet, bestående av Hans-Peter Geerdes, Hendrik Stedler og Michael Simon, vente seg juridiske følger.

- En seriøs forbrytelse

Det var i 2014 Russland startet opp festivalen som nå arrangeres på Krim-halvøya, og på grunn av den politiske spenningen mellom Russland og Ukraina, etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014, er dermed innreisen til det tyske bandet ulovlig.

Til den tyske avisa Funke Mediengruppe, gjengitt av Reuters, uttaler Andrij Melnyk, Ukrainas ambassadør til Tyskland, at bandets beslutning om å reise til øya ulovlig ikke bare er en skandale, men også en forbrytelse med alvorlige juridiske konsekvenser.

FESTIVAL: Her opptrer det tyske technobandet «Scooter» under rockefestivalen på Krim-halvøya. Foto: NTB Scanpix
FESTIVAL: Her opptrer det tyske technobandet «Scooter» under rockefestivalen på Krim-halvøya. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Melnyk har Ukraina allerede påbegynt rettssak mot bandet.

- Dette er ikke bare en bagatell, men en seriøs forbrytelse de kommer til å bli straffet for, uttalte han til avisa.

Ifølge den tyske avisa skal bandets frontfigur, H.P Baxxter, ha sagt at de bare dro til festivalen for å spille musikk, ikke for å utføre noe politisk.

Bandet har ikke kommentert omstendighetene noe ytterligere.

Kan nektes innreise

Tidligere i år opplevde den russiske sangeren Julija Samojlova (27) det samme marerittet.

Da Samojlova vant Russlands Melodi Grand Prix, og dermed ble Russlands bidrag til Eurovision, startet det som ble en evigvarende kamp for å slippe inn i Kiev, hvor finalen holdes mai.

Artisten sang nemlig på Krim i 2015, året etter at Russland annekterte halvøya som Ukraina mener er deres territorium.

Samojlova fikk tre års innreiseforbud, og Russland måtte trekke seg fra konkurransen.

RUSSLANDS HÅP:  Den russiske artisten Julia Samojlova kan bli nektet innreise til Ukraine i forbindelse med Eurovision i mai. Her skal hun etter planen framføre sangen «Flame Is Burning». Video: Youtube/Eurovision Song Contest Vis mer