Prins William og hertuginne Kate:

Se, så like de er!

Ingen av de britiske kongelige har besøkt Pakistan siden 2006. Nå har Kate og William fulgt i fotsporene til prinsesse Diana.

LOKALE TRADISJONER: Både Kate og Diana fikk tildelt lokale antrekk i Pakistan. Hertuginnen har flere ganger i løpet av turen kledd seg i liknende antrekk som sin avdøde svigermor gikk kledd i da hun besøkte landet i 1996. Foto: NTB Scanpix
LOKALE TRADISJONER: Både Kate og Diana fikk tildelt lokale antrekk i Pakistan. Hertuginnen har flere ganger i løpet av turen kledd seg i liknende antrekk som sin avdøde svigermor gikk kledd i da hun besøkte landet i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag reiste prins William (37) og hertuginne Kate (37) til Pakistan, der de blir værende til i dag, fredag. Dette er den første turen de britiske kongelige har tatt til landet siden 2006.

Den gang var det prins Charles (70) og hertuginne Camilla (72) som dro.

Hertugparet har i løpet av disse fem dagene dekket store områder, og har hatt et svært tettpakket program. Programmet i sin helhet var imidlertid ikke kjent på forhånd, av sikkerhetsmessige årsaker. Det skriver Forbes, som påpeker at turen har hatt flere sikkerhetstiltak enn noen kongelig tur har hatt tidligere.

Sikkerhetstiltak

«Dette er den mest komplekse turen hertugen og hertuginnen har tatt til dags dato, gitt de logistiske og sikkerhetsmessige hensynene», står det på kongehusets nettsider.

TILTAK: Det er satt opp omfattende sikkerhetstiltak rundt hertugparets besøk. Her ankom de på mandag. Foto: NTB Scanpix
TILTAK: Det er satt opp omfattende sikkerhetstiltak rundt hertugparets besøk. Her ankom de på mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mer enn 1000 politimenn er satt til jobben med å beskytte hertugparet, som besøker landet for å sette lys på Pakistan slik det er i dag - en dynamisk, ambisiøs og framtidsrettet nasjon. Pakistan har på sin side som mål at ekteparets tilstedeværelse vil bidra til å reparere landets omdømme.

Kate og William har reist på tvers av landet og besøkt flere områder.

Pakistanske myndigheter har uttalt at programmet ville bli tett fulgt av militæret, og at lokale medier ville få vite hva som skjer kort tid i forveien.

TETT PROGRAM: Hertugparet har mye på programmet under besøket. Foto: NTB Scanpix
TETT PROGRAM: Hertugparet har mye på programmet under besøket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Kate-effekten»

Sist de britiske kongelige var på besøk i landet, var altså i 2006. Før det var dronning Elizabeth (93) der i 1961 og i 1997, mens avdøde prinsesse Diana reiste dit i 1996.

I forkant av turen har flere kongehuseksperter uttalt at det var ventet at hertuginne Kate ville gjøre som Diana i sin tid gjorde, når det kommer til hva hun går kledd i. Det vil også ha en positiv effekt på den pakistanske moteindustrien at hertuginnen har gått kledd i lokale klær.

OMFAVNER KULTUREN: Kate ser ut til å stortrives i Pakistan. Foto: NTB Scanpix
OMFAVNER KULTUREN: Kate ser ut til å stortrives i Pakistan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Allerede før avreise fikk en pakistansk designer kjenne på det som Forbes kaller «Kate-effekten», etter at hertuginnen hadde på seg øredobber fra designeren Zeen da hun besøkte Aga Khan-senteret i London. Bare minutter etter at Kate ble avbildet med øredobbene til designeren, ble de utsolgt overalt.

Gjorde som Diana

Og kongehusekspertene som forutså at Kate ville kle seg som sin avdøde svigermor, hadde helt rett.

Allerede da hertugparet ankom landet mandag, var Kate kledd i et antrekk som minnet mye om det Diana hadde på seg da hun var i den pakistanske byen Lahore i 1996.

Det aktuelle antrekket består av en turkis kjole med matchende bukser, og minner om svigermors antrekk.

SOM DIANA: Mange synes Kates ankomstantrekk hadde likheter til det Diana gikk kledd i da hun besøkte et barnehjem i Lahore i 1996. Foto: NTB Scanpix
SOM DIANA: Mange synes Kates ankomstantrekk hadde likheter til det Diana gikk kledd i da hun besøkte et barnehjem i Lahore i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da hertugparet onsdag var på tur i de pakistanske fjellene, med formål om å se hvilken effekt klimaendringene har på de lokale samfunnene nord i landet, var det også mange som trakk paralleller til Dianas besøk der for 23 år siden.

Kate og William fikk nemlig tildelt lokale klær av befolkningen, og mens den britiske prinsen holdt seg til ei jakke, fikk Kate en hatt.

Den tradisjonelle hatten heter, ifølge People, Chitrali, og også Diana gikk kledd i denne under sitt besøk.

TRADISJONELL HATT: Kate og Diana avbildet med så godt som nøyaktig samme antrekk, med 23 års mellomrom. Foto: NTB Scanpix
TRADISJONELL HATT: Kate og Diana avbildet med så godt som nøyaktig samme antrekk, med 23 års mellomrom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
LOKALE KLÆR: I likhet med Diana, velger Kate å gå kledd i klær laget i Pakistan under besøket. Foto: NTB Scanpix
LOKALE KLÆR: I likhet med Diana, velger Kate å gå kledd i klær laget i Pakistan under besøket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Stor fan av moren min

Men det var ikke bare hertuginnen som hedret Diana under besøket i Pakistan denne uka. Da den kongelige duoen tirsdag besøkte en skole i Islamabad, snakket de blant annet med noen som var tydelig begeistret for Williams avdøde mor.

Ifølge BBC fortalte nemlig en 14 år gammel jente til prinsen at både hun og klassevenninnene var «store fans» av moren hans.

GJORDE INNTRYKK: Det er liten tvil om at Diana knyttet seg til de lokale da hun besøkte Pakistan i 1996. Foto: NTB Scanpix
GJORDE INNTRYKK: Det er liten tvil om at Diana knyttet seg til de lokale da hun besøkte Pakistan i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Åh, det er veldig søtt av deg. Jeg var en stor fan av moren min, jeg og, svarte prins William, og fortsatte:

- Hun kom hit tre ganger. Jeg var veldig ung. Dette er min første tur hit, og det er veldig hyggelig å være her og å møte dere - alle sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer