VALGETS KVAL: I disse dager begynner tusenvis av elever på skoler landet over. I den anledning er mange på jakt etter skolesekk eller -veske. Ifølge fysioterapeuter Dagbladet har snakket med, bør du helst gå for det ene alternativet. Bildet er fra moteuka i Milano i september i fjor. Foto: Sartirana/XPOSUREPHOTOS.COM, NTB scanpix
VALGETS KVAL: I disse dager begynner tusenvis av elever på skoler landet over. I den anledning er mange på jakt etter skolesekk eller -veske. Ifølge fysioterapeuter Dagbladet har snakket med, bør du helst gå for det ene alternativet. Bildet er fra moteuka i Milano i september i fjor. Foto: Sartirana/XPOSUREPHOTOS.COM, NTB scanpixVis mer

Sekk eller veske? Dette sier ekspertene

Eksperter på fysioterapi kårer sin soleklare vinner. 

(Dagbladet): I anledning skolestart har mange gått til innkjøp av nye vesker. Dagbladet har ved tidligere anledninger denne uka skrevet om eksperter som fraråder foreldre å kjøpe dyre vesker til barna sine, da det kan skape mobbing og kjøpepress hos ungdommen.

Nå stilles det spørsmål ved om man bør kjøpe veske i det hele tatt.

Kommunikasjonsleder med Norsk Fysioterapeutforbund, Vidar Rekve, forteller til Dagbladet at veskebruk kan ha negative konsekvenser for kroppen.

Anbefaler sekk

Debatten rundt veske og sekk har rast i mange år. Rekve skriver i en e-post til Dagbladet at forbundet får spørsmål om dette hvert år, i forbindelse med skolestart. Det hender også at de får spørsmål knyttet til at ungdom velger veske framfor sekk.

- Det hender vi blir bedt om å bekrefte faglig at sekk er det aller beste, og forklare hvorfor. Det skjer gjennom media, med ulike målgrupper, og særlig rundt skolestart, forklarer Rekve.

Han forteller at de alltid vil anbefale en sekk framfor en veske.

- Vi forholder oss til tre hovedpunkter i denne debatten. Det første er at sekk gir en jevnere belastning på muskler og skjelett. For det andre er det er lettere å være fysisk aktiv med sekk, som å sykle eller å gå til skolen. For det tredje kan ungdommen bære tyngre over lengre tid, uten at det begynner å kjennes ubehagelig, forklarer kommunikasjonslederen.

- Avdramatiserer konsekvensene

Rekve mener likevel at det ikke er noe grunn til panikk.

- Vi pleier å avdramatisere konsekvensene. Er det ubehagelig eller vondt å gå med veske, vil barn og ungdom erfaringsmessig slutte med det, forklarer han.

- Det er ingen grunn til å frykte at vi får en generasjon med krok-/skjevrygger på grunn av skolebagger og vesker.

- Ugunstig

Alice Kvåle er professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Hun mener at mange tror bruk av veske er mye farligere enn det det er, men anbefaler fortsatt sekk framfor alt.

- Jeg synes barn og unge bør gå med sekk. De skal ha armene fri, slik at det skaper symmetri for kroppen og balansen. Det er ikke spesielt farlig å bruke en veske på en side av kroppen, men man får en skjev og ensidig belastning, forteller Kvåle.

Hun mener likevel at de som allerede sliter med muskel- og skjelettplager kan lide unødvendig om de bruker veske.

- Dagens sekker har polstring for datamaskiner og plass til bøker. Om man allerede har problemer med kroppen og velger å øke spenningen i kroppen ved veskebruk, er det ugunstig, sier hun og fortsetter:

- Må man velge, er det ingen tvil om at sekk er best. Da er du på den sikre siden, sier professoren.

- Ikke noe poeng

Førsteamanuensis ved Institutt for fysioterapi ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Yngve Røe, sier at han og andre fysioterapeuter er forsiktige med å rope høyt angående akkurat dette temaet.

- Jeg tenker at nyere forskning innen dette viser at det ikke er noe poeng i å være bombastisk. Det at man får et normalt bevegelsesmønster i ryggen er best, og det får man ved hjelp av sekk, sier Røe til Dagbladet.

Han synes ikke noe om at ungdom ned i barneskolealder bruker veske, men mener at det må være en avgjørelse foreldre må ta i samsvar med barna.

- Det finnes lite forskning som gjør at jeg kategorisk vil avkaste enten det ene eller det andre. Det som er mest naturlig er at de får brukt musklene sine, og med en sekk kan det fort bli litt «låst», forklarer han.