BLOGGER OM KAMPEN: Kristine Getz blogger om kampen mot anoreksi. Hun er skremt av avsløringene om at unge jenter ber om hjelp til å få spiseforstyrrelser. Foto: Privat
BLOGGER OM KAMPEN: Kristine Getz blogger om kampen mot anoreksi. Hun er skremt av avsløringene om at unge jenter ber om hjelp til å få spiseforstyrrelser. Foto: PrivatVis mer

- Seksåringer vil ikke spise lørdagsgodt fordi det er fetende

Kristine Getz (27) blogger om kampen mot anoreksi og får bekymrede mailer fra besteforeldre.

(Dagbladet): I sommer stod 27 år gamle Kristine Getz fram i et debattinnlegg Aftenposten, og fortalte om sine ti år med spiseforstyrrelser, skam og selvhat.

Hvordan sykdommen tok et jafs av selvtilliten hennes, og har resultert i at hun måtte avbryte tre ulike studier.

De siste dagene har Dagbladet skrevet om en urovekkende trend i den norske bloggverdenen. Jenter helt ned i 14-årsalderen kontakter bloggere som skriver om spiseforstyrrelser, og spør om hjelp til hvordan de selv kan utvikle spiseforstyrrelser.

Getz synes det er skremmende å høre om unge jenter som ber om tips for å få spiseforstyrrelser.

- Det er veldig skummelt at unge jenter ønsker å ha en spiseforstyrrelse. Dette sier noe om hvor lite kunnskap det er om spiseforstyrrelser. Dette er en alvorlig sykdom - ikke en slankekur, sier Getz til Dagbladet.

- Ikke oppmerksomhetssyk Tre måneder før hun skrev innlegget i Aftenposten, begynte Getz selv å blogge om sykdommen.

ADVARER: Blogger Linnéa Myhre får henvendelser fra jenter som ønsker seg spiseforstyrrelser. Hun ber dem innstendig om å oppsøke hjelp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVARER: Blogger Linnéa Myhre får henvendelser fra jenter som ønsker seg spiseforstyrrelser. Hun ber dem innstendig om å oppsøke hjelp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en av grunnene til at jeg begynte å blogge, jeg vil prøve å oppklare noen av de misforståelsene som florerer. Veldig mange tror at spiseforstyrrelser handler om å slanke seg. I bunn og grunn handler det veldig lite om mat og kropp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når man sliter med en alvorlig sykdom kan det være tøft og sårende å bli oppfattet som oppmerksomhetssyk og overfladisk, sier hun.

Bloggerne er forbilder I går skrev Dagbladet at «Skal vi danse»-deltaker Aylar Lie på sin blogg bombarderes med spørsmål fra unge jenter om hvordan de kan bli tynne.

Getz har også bitt seg merke i hvordan unge jenter spør profilerte bloggere om slanketips, hvordan de klarer å bli så tynne, og hvor ofte de trener. Hun reagerer også på at bloggere legger ut informasjon om hvor mye, eller lite, de spiser.

- Jeg synes det er helt tullete å blogge om hvor mange gram man spiser eller hvor mange kalorier man forbrenner. Mange jenter sammenligner seg med disse bloggerne. Årsaken til at man utvikler en spiseforstyrrelse er kompleks og sammensatt, men er man disponert tror jeg nok at dette kan være med på å trigge sykdommen, sier hun.

- Kan trigge sykdommen Getz sier hun har kommet langt på veien mot å bli frisk, og holder meg bevisst unna den typen informasjon.

- Har jeg en dårlig dag kan det være vanskelig å motivere seg til å spise for å gå enda mer opp i vekt hvis jeg leser om andre som trener mye og spiser lite, sier hun, og legger til:

FÅR SLANKESPØRSMÅL: «Skal vi danse»-deltaker Aylar Lie blir bombardert med spørsmål om slanking på sin blogg. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FÅR SLANKESPØRSMÅL: «Skal vi danse»-deltaker Aylar Lie blir bombardert med spørsmål om slanking på sin blogg. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg er redd unge jenter som ikke har utviklet et kritisk filter kan være veldig lettpåvirkelige. Noen ganger kan en spiseforstyrrelse trigges av en diett som spinner ut av kontroll.

Bekymrede besteforeldre Selv betrakter Getz bloggen som en motivasjonsfaktor. Hun sier at hun konsekvent unngår å skrive noe på bloggen sin som kan gi andre et sammenligningsgrunnlag. Det at så mange nå blogger om sykdommen, kan bidra til å bekjempe stigmaet og fjerne skammen som gjerne følger med, tror hun.

- Jeg tror at ekstremt mange skammer seg, og det tror jeg er med på å holde liv i spiseforstyrrelsen, sier hun.

Siden hun begynte å blogge, har hun fått mer enn hundre mail, både fra jenter som selv lider av spiseforstyrrelser og pårørende. I tillegg har hun fått en henvendelse fra bekymrede besteforeldre.

- Deres seks år gamle barnebarn vil ikke spise lørdagsgodt fordi hun har fått med seg at det er fetende. Det er en ganske skremmende utvikling, for å si det mildt, sier Getz.

LOVER BEDRING: Rafiq Charania i Blogg.no lover at de skal se på muligheter for å bedre annonsene sine. Foto: Dag A. Ivarsøy/Blogg.no
LOVER BEDRING: Rafiq Charania i Blogg.no lover at de skal se på muligheter for å bedre annonsene sine. Foto: Dag A. Ivarsøy/Blogg.no Vis mer