Jan Waldekranz:

«Selskapsreisen»-stjerna ble rammet av prostatakreft. Måtte selv betale for operasjon

Jan Waldekranz ville ikke risikere livet ved å vente.

BETALTE SELV: Da den svenske skuespilleren Jan Waldekranz ble diagnostisert med prostatakreft for tre år siden, valgte han å bruke 130 000 svenske kroner fra egen lomme. Foto: NTB scanpix
BETALTE SELV: Da den svenske skuespilleren Jan Waldekranz ble diagnostisert med prostatakreft for tre år siden, valgte han å bruke 130 000 svenske kroner fra egen lomme. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På 1980-tallet var det mange som fikk et forhold til Lasse Åbergs «Selskapsreisen»-filmer, der Åberg selv spilte en av hovedrollene, sammen med norske Jon Skolmen.

Mange beit seg nok også seg merke i skilæreren Nalle i «Selskapsreisen 2: Snowroller», som kom ut i 1985.

Den svenske skuespilleren Jan Waldekranz (65) imponerte mange, og har i ettertid gjort det stort i en rekke roller, både på film og teater.

Men til tross for en suksessrik karriere, har ikke livet bestandig gått på skinner for 65-åringen.

- Kjøpe en operasjon

For tre år siden ble han nemlig rammet av prostatakreft og uten klare svar på når han kunne få operasjon, valgte han å bla opp fra egen lomme.

130 000 svenske kroner måtte Waldekranz betale for å bli operert på et privat sykehus.

- Jeg ringte til fylkeskommunen og de kunne ikke svare på når jeg skulle få komme inn. Da sa legen min: «Dersom du kan få tak i penger, så kan du kjøpe en operasjon og da gjør vi det med én gang», så jeg skrapet sammen beløpet jeg trengte. Det kostet 130 000 kroner, sier 65-åringen i et intervju med Expressen.

Selv om han måtte betale operasjonen selv, er det ikke en avgjørelse han angrer på. Waldekranz understreker heller at han ser på det hele som svært nødvendig.

- Ingen lege kan si hvor lenge man kan gå med kreften før den må opereres. Jeg ville ikke leve i den virkeligheten. Jeg hadde heller solgt alt jeg eier og har, legger han til.

FILMKLASSIKER: Jon Skolmen og Lasse Åberg (t.h.) spilte hovedrollene i filmen «SOS Selskapsreisen» fra 1988. Foto: Maj-britt Rehnström/flt-pica / NTB Scanpix
FILMKLASSIKER: Jon Skolmen og Lasse Åberg (t.h.) spilte hovedrollene i filmen «SOS Selskapsreisen» fra 1988. Foto: Maj-britt Rehnström/flt-pica / NTB Scanpix Vis mer

Åpen om kreften

Ifølge Kreftforeningen er prostatakreft den kreftformen som rammer flest menn i Norge, og i 2016 sto prostatakreft for cirka én av seks nye krefttilfeller. Sykdommen rammer i hovedsak eldre menn, og det er sjelden menn under 50 år får denne kreftdiagnosen.

Hollywood-stjerna Ben Stiller (52) er imidlertid blant dem som fikk prostatakreft før fylte 50. Høsten 2016 avslørte skuespilleren at han hadde fått diagnosen to år tidligere, men at han i lang tid valgte å holde den skjult fra offentligheten.

Da Stiller til slutt valgte å fortelle om sykdommen, var det i et håp om å få flere menn til å teste seg for kreftformen.

Milliardær Stein Erik Hagen (61) fikk diagnosen prostatakreft for noen år siden, og har ved flere anledningern vært åpen om sykdommen og de inngrepene han har gjennomgått.

Hagen fikk gjennomført flere operasjoner i USA, men ble også behandlet i Norge, og forretningsmannen har dessuten engasjert seg i forskningen på krefttypen ved å donere penger til saken.

Skuespiller Nils Ole Oftebro (73) har også valgt å snakke åpent om sin prostatakreft, og fortalte til Dagbladet i 2016 at han valgte å betale for operasjonen selv, utenfor Norges grenser.

Dette fordi behandlingen han ble forespeilet i Norge innebar at han trolig kom til å miste potensen.

- Jeg dro, måtte betale alt selv, 120 000 kroner, fikk ikke refundert en krone. Jeg sa til meg selv at jeg vil heller leve 10 år kortere enn å miste potensen, sa Oftebro til Dagbladet.

Full forvirring

De populære «Selskapsreisen»-filmene har for øvrig gitt mange en god latter, og da «SOS Selskapsreisen 3» fra 1988 ble innspillt, førte det til forvirring blant båtfolket i området​ der filmen ble spilt inn.

Birgitte Söndergaard (60), som spilte rollen som Anna-Vera i filmen, har tidligere fortalt til Expressen at det ikke var alle som forsto at de faktisk holdt på å spille inn en film, og at Stråholmen bare besto av kulisser.

Folk kom innom for å fylle bensin, og for å kjøpe avisen, og skjønte ikke hvorfor det ikke var mulig.

- Det ble veldig komisk. Folk forsto ikke at det bare var kulisser og ville fylle bensin. Da vi forsøkte å forklare at det bare var en filminnspilling sa de «Jeg ser jo at det går an å fylle bensin her», sa Söndergaard til avisa.

Hun fortalte også at filminnspillingen dessuten førte til at flere båter gikk på grunn.

- Folk gikk på grunn. Det var som om virkeligheten på en måte tok igjen filmen, sa hun til Expressen i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer