SKAPER REAKSJONER: Disse bena på en utstillingsdukke hos den britiske kjeden Oasis ble i tynneste laget for flere kunder. Foto: Katherine Baker / Rhiannon Cosslett
SKAPER REAKSJONER: Disse bena på en utstillingsdukke hos den britiske kjeden Oasis ble i tynneste laget for flere kunder. Foto: Katherine Baker / Rhiannon CosslettVis mer

Ser du hvorfor kundene raser?

- Dette er frastøtende, skadelig og uansvarlig.

(Dagbladet): Dette bildet har skapt debatt på nettet og oppslag i britiske medier det siste døgnet.

Det er naturligvis de unaturlig tynne bena på utstillingsdukka hos den britiske kjeden Oasis som får kunder til å reagere.

Rhiannon Cosslett la ut bilde på sin Twitter-profil, med en undertekst henvendt til Oasis-kjeden:

«Dette er frastøtende, skadelig og uansvarlig, Oasis. For ikke å nevne at det ser veldig merkelig ut.»

- Oppfordrer til overdreven slanking Overfor The Independent utdyper Cosslett sin reaksjon:

- Alle sider ved moteindustrien oppfordrer til overdreven slanking, og i alle mulige medier får kvinner et budskap om at de ikke ser bra ut før de slanker seg fra alle naturlige former og sulter seg i et forsøk på å opprettholde en kroppstype som kun en liten prosentandel av kvinner naturlig har.


Den britiske kleskjeden har svart på kritikken overfor Huffington Post:

- Dukkene våre er over 180 cm høye og mangler ansiktstrekk, de er altså meget stiliserte for å representere en kunsterisk rekvisitt, og på ingen måte noe forsøk på å nøyaktig gjengi virkelige proporsjoner, sier en talsperson, som samtidig opplyser om at kjeden vurderer å endre på dukkene i framtiden.

Ikke første gang Kjendis.no har tidligere omtalt den massive kritikken som ble kjeden Topshop til del etter at 22-årige Becky Leigh la ut et bilde med sammenligning av sine egne ben mot utstillingsdukkenes.

Bildet fikk nesten 10 000 delinger på Twitter, og tvang Topshop til å kommentere kritikken.

Den gang brukte kjeden samme forsvar som Oasis: at dukkene ikke var ment å skulle representere den gjennomsnittlige kvinnekroppen, men var utformet på denne måten blant annet fordi det skulle være enkelt å ta klær av og på.