EKSPERT: Kathrine Sørland har hele sin karriere jobbet med mote, hvor de siste åra har vært spesialisert på burdekjoler. Til Dagbladet forteller hun at det meste er lov, men at det er greit å følge visse kjøreregler. Foto: Stella Pictures
EKSPERT: Kathrine Sørland har hele sin karriere jobbet med mote, hvor de siste åra har vært spesialisert på burdekjoler. Til Dagbladet forteller hun at det meste er lov, men at det er greit å følge visse kjøreregler. Foto: Stella PicturesVis mer

Sesong for sommerbryllup: - Slik blir du verdens peneste brud

Bryllup- og moteekspertenes råd til den store dagen.

(Dagbladet): Sommer er høysesong for bryllup i Norge. Å si «ja» til din kjære i sommervarmen kan også by på utfordringer.

Hvordan skal man unngå å bli kokende varm under alle lagene med tyll? Hvilke sko skal man velge? Kan man gå med noe annet enn hvitt?

Svarene er mange, og det er lett å gå seg vill. Dagbladet har pratet med flere av Norges fremste mote- og bryllupseksperter, for å gjøre den store dagen hakket enklere.

- Bløtkakekjolen er død

Kathrine Sørland (36) er for mange kjent som modell og tv-personlighet. Hun har imidlertid dedikert mye av sitt voksne liv til bryllup og bruder, som innehaver av brudesalong og nå bryllupsambassadør.

BLONDER: Blonder er ifølge Sørland en stor trend i brudebildet om dagen. Her med lange ermer, som også har blitt populært. Kjolen er fra Pronovias sin visning. Foto: NTB scanpix
BLONDER: Blonder er ifølge Sørland en stor trend i brudebildet om dagen. Her med lange ermer, som også har blitt populært. Kjolen er fra Pronovias sin visning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun har gjennom sin helhetlige karriere i motebransjen sett det aller meste, og konkluderer med at vi har blitt mer individualistiske.

- Vi er nå i større grad opptatt av at vårt bryllup skal være unikt og annerledes. Det samme gjelder kjolen, sier hun og fortsetter:

- Bløtkakekjolen er død og kommer forhåpentligvis aldri tilbake. Nå ønsker norske bruder seg gjerne kjoler de har vært med på å designe. Spennet er stort, men tre tendenser man ser nå er blonder, tyll og enkle snitt, sier hun til Dagbladet.

Sørland påpeker at tiårene 50-, 60- og 70-tallet virkelig lar seg speile i dagens brudemote. Ermer på kjolen er nå lov, ryggen kan gjerne være åpen og det er helt lov å se til middelhavslandene.

- 20 000 for kjole

Ifølge bryllupseksperten bør man ha to kjoler klare til den store dagen - én til seremonien og én til festen.

A-SNITT: A-snittet på kjoler er tidløst og noe norske kvinner ofte velger. Bildet er fra visningen til Patricia Avedao. Foto: NTB scanpix
A-SNITT: A-snittet på kjoler er tidløst og noe norske kvinner ofte velger. Bildet er fra visningen til Patricia Avedao. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sistnevnte kan gjerne være litt billigere og mindre ekstravagant. Dette fordi man på festen skal være bevegelig. Nygifte som ikke er vant til å gå med høye hæler bør også ta av disse etter seremonien.

Kjolen du gifter deg i kan det imidlertid være verdt å bruke penger på.

- Realistisk sett vil jeg si at man bør forvente å bruke alt fra fem til 20 000 på drømmekjolen. Jeg anbefaler alle å bruke ekspertisen man finner i en salong, slik at man ender opp med best mulig resultat, forteller Sørland.

Ingenting er derimot galt ved å kjøpe en kjole brukt eller gå for et annet antrekksalternativ.

- Er man på budsjett anbefaler jeg å kanskje finne en kjole på Fretex. Og om kjole ikke er din greie, kan en skreddersydd dress være skikkelig stilig. Originale bruder er kult, sier hun entusiastisk.

- Trenger ikke være hvitt

Det er ifølge Sørland selv ingenting hun liker mer enn tradisjonelle aspekter.

- Jeg var nylig forlover i et bryllup, der jeg og den andre forloveren hadde lik kjole. Bruden hadde blå såler på skolene sine. Det er sånt synes er hyggelig. «Something blue» bør liksom være der. Jeg hadde strømpebånd med blå sløyfe da jeg giftet meg, sier hun.

På tross av mange uskrevne regler og konvensjoner en bør følge i bryllup, mener hun at man må gjøre det som føles mest naturlig.

ÅPEN RYGG: Så lenge man holder den åpne ryggen smakfull, er dette ifølge Sørland lekkert. En må derimot passe på at det ikke blir for vulgært. Kjolen er fra Hannibal Laguna. Foto: NTB scanpix
ÅPEN RYGG: Så lenge man holder den åpne ryggen smakfull, er dette ifølge Sørland lekkert. En må derimot passe på at det ikke blir for vulgært. Kjolen er fra Hannibal Laguna. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Du trenger ikke gifte deg i hvitt, for eksempel. Lyse pastellfarger kan være kjempefint, sier hun.

- Kjøp i butikk

Anna Storm er redaktør av Bridal Magazine, et nordisk magasin som fokuserer på bryllup. Storm skriver i en e-post til Dagbladet at trendene som preger brudemoten denne våren er mange.

- Store rosetter, belte i midten, tilbehør med fjær og masse, masse mer. Fargeskalaen på kjolen går fra tradisjonelt hvitt til lyst gull, champagne og blush. Dype rygger fortsetter å være populært, selv om trenden nå går mot mer tidløst design, forteller Storm.

Hun mener likevel at dagens bruder ofte er løsrevet fra trendbildet og heller vil kjøre sitt eget løp.

- Sats på en kjole som fremhever kroppen og personligheten din på best mulig måte, mener hun.

På spørsmål om hva bruder kan gjøre feil, kommer hun med en klar oppfordring.

- Kjøp kjolen i butikk for å være sikker på hva du får! Vi fraråder folk å handle brudekjole på nett sterkt, skriver hun.

- Vær en drømmeprinsesse!

Marianne Jemtegård er stylist og DJ, et yrke hun ofte kombinerer i bryllup. Hun nevner at det eksisterer praktiske problemer ved norske bryllup, som at være kan endre seg. Hun mener likevel at man må se bort fra det på bryllupsdagen.

- Valg av burdekjole trenger ikke være praktisk. Vær den drømmeprinsessen du vil være Hjertet skal råde her, det er tross alt den ene gangen i livet. Eller tredje, forteller hun og ler.

Når det kommer til hvordan sminken skal legges denne dagen, påpeker Jemtegård at tung Kardashian-sminke er noe en bør unngå.

NORSKE KVINNER SER TIL KATE: Ifølge Marianne Jemtegård har kvinner de siste årene hatt brudekjoler sterkt inspirert av Kate Middleton sin fra 2011. - Kjendiser og kongelige setter ofte trender på bryllupsfronten, sier hun. Foto: NTB scanpix
NORSKE KVINNER SER TIL KATE: Ifølge Marianne Jemtegård har kvinner de siste årene hatt brudekjoler sterkt inspirert av Kate Middleton sin fra 2011. - Kjendiser og kongelige setter ofte trender på bryllupsfronten, sier hun. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi liker konturering, men få en profesjonell til å gjøre det. Ikke kjør for tungt på, man skal tross alt se presentabel ut i nesten et helt døgn. Det er ikke pent med fem pudderlag over hverandre, sier hun.

Øyenskyggen bør også være minimal, og det samme gjelder neglene. Lipglossen mener Jemtegård at man også kan begrense seg på.

- Med mindre du vil ha kyssemerker i sløret, selvfølgelig, sier hun.