TAPTE ALT: Seth-Roland Arnér hadde en stor formue på midten av 1990-tallet, men lever i dag av beskjedne pensjonsutbetalinger. Det er ikke helt tilfeldig. Foto: Lennart Rehnman, Erik Gustafson / Expressen
TAPTE ALT: Seth-Roland Arnér hadde en stor formue på midten av 1990-tallet, men lever i dag av beskjedne pensjonsutbetalinger. Det er ikke helt tilfeldig. Foto: Lennart Rehnman, Erik Gustafson / ExpressenVis mer

En av Sveriges rikeste menn lever i dag på pensjon:

Seth-Roland mistet rikdommen etter fengselsstraffer og skyteepisode. Slik lever den utskjelte eksmillionæren nå

Svensken lever i dag på pensjon og leier leilighet av en kompis.

(Dagbladet): Seth-Roland Arnér er kanskje ikke et navn som får bjeller til å klinge hos verken svensker eller nordmenn, men i Göteborgs økonomiske verden er han litt av en legende. På 1980- og 90-tallet tjente han store penger på såkalte skallselskaper, konsulentvirksomhet og aksjeaffærer, og hadde blant annet agentur på det eksklusive smykkemerket Cartier i Sverige.

Formuen hans var estimert til 145 millioner svenske kroner i 1993, han bodde stort og hadde flere eksklusive biler i garasjen. Hans store imperium begynte imidlertid å slå sprekker få år etter.

I dag er han 75 år, og leier et rom i en leilighet i Stockholm av en kompis. Han lever på pensjon. Flere fengselsstraffer og et torpedoangrep bidro til at han, på toppen av karrieren, ble lagt i ruiner.

Lurte seg unna skatt

- Jeg er fortsatt konkurs, og da får man ikke gjort særlig mye. Vil man gjøre noe, må man flytte utenlands, forteller han.

Det er svenske Expressen som har møtt den tidligere millionæren, som i en alder av 75 år lever et helt annet liv enn hva suksessen hans i forrige århundre tilsa at han skulle gjøre.

Avisa beskriver han som en av Sveriges rikeste menn på den tida. Han ble omtalt som «skallselskapskongen». Et skallselskap er en økonomisk betegnelse for transaksjoner gjennom et selskap som ikke trenger å ha nevneverdige eiendeler eller virksomhet.

Slike selskaper brukes ifølge SNL blant annet i skatteparadis til hemmelighold. Skatteunndragelser er den vanligste formen for svindel slike selskap brukes til, selv om man også kan operere skallselskap på lovlige måter. Flere milliarder dollar vaskes på denne måten hvert år.

Arnér startet som akademiker, men valgte å forlate universitetet på grunn av drømmer om forretningsvirksomhet. Han utnyttet datidas skatteregler «maksimalt», før politiet fikk nyss om hva han drev med.

Stiller seg uforstående til dommen

I 1995 startet han en skallselskapsvirksomhet med aviskonsernet Herenco, som blant annet eier Jönköpingsposten og Skövde News. En av Arnérs kolleger fra handelshøgskolen satt i konsernets styre. Det førte til en millionvirksomhet for de involverte, mente aktor i saken, da den kom opp i retten i 1997.

Skatteverket og skattebetalerne ble snytt for mange millioner, som ble skjult ved hjelp av skallselskapet. Virksomheten skal også ha omfattet tre filmselskap, som seinere ble tømt for penger gjennom kjøp av filmrettigheter og et patent på paller med papp.

MISTET ALT: Seth-Roland Arnér sier han ikke vet hvor det gikk galt, men at han gjerne skulle ha fikset ting tidligere. Foto: Expressen
MISTET ALT: Seth-Roland Arnér sier han ikke vet hvor det gikk galt, men at han gjerne skulle ha fikset ting tidligere. Foto: Expressen Vis mer

Sistnevnte påstand hevder Arnér at aldri skjedde, og han stiller seg uforstående til dommen han etter hvert fikk.

Millionæren ble dømt til tre års fengsel i tingretten, for grov skatteunndragelse og regnskapssnusk.

Saken ble imidlertid anket videre, og i 1998 ble han dømt til seks år bak murene for de tidligere nevnte tiltalene, samt grov uredelighet overfor borgerne. Karrieren hans som forretningsmann tok også monumentalt slutt i rettssalen, da han ble ilagt et forbud mot å drive i næringslivet.

Skutt av torpedo

Mens han ventet på å få dommen sin i 1997, skjedde en uforutsett hendelse den rike finansmannen. Han eide på dette tidspunktet en villa i Änggården i Göteborg, og i sin egen hage ble han skutt - kaldt og brutalt.

- Jeg var på vei ut av huset mitt da en smilende kar kom mot meg, og rettet sin pistol mot magen min. Jeg bare så på ham, og han sa: «Vel, jeg skal ikke drepe deg». Så skjøt han meg i beinet, og kula gikk hele veien gjennom. Jeg falt sammen og klarte ikke stå oppreist, sier Arnér til Expressen.

Han ble fraktet til sykehuset, og lappet sammen uten livstruende skader. Han vet fortsatt ikke hvorfor han ble skutt, men politiet fortalte ham at det trolig var hevn fordi han ikke ville kjøpe falske obligasjoner av noen.

- Men jeg har aldri fått noe tilbud om det personlig. Han var en torpedo og jobbet for en mann i Dalarne, tror jeg, sier han til avisa.

Gjemte bort millioner

I 2003 ble han sluppet ut av fengsel, der han hadde jobbet seg opp til å bli en respektert mann på anstalten. Han flyttet tilbake til sin 200 kvadratmeter store leilighet, som lå på en eksklusiv adresse på Östermalm.

Dette var starten på slutten. Året etter ble han slått personlig konkurs, og utad anså han sin eneste formue som leiligheten han eide. Konkursbehandleren mente imidlertid at han hadde gjemt unna «et par hundre millioner» kroner, som han skal ha hatt tilgang på.

- Han løy seg gjennom hele perioden i domstolen. Man kan ane at det ikke bare har rent mye vann i havet siden den gang, men også mye blod, forteller behandleren til avisa.

Det ble forhandlet om et forlik i 2005, men Arnér skal ha nektet å betale inn beløpet til behandlerne. Hadde det avtalte beløpet blitt betalt inn, ville de vært fornøyde den gangen.

- Han gikk med gevinst hele tida. Vi visste ikke om tilgangene han hadde, men det gjorde han. Han var for gjerrig.

Siden 2016 har konkursen blitt behandlet av en annen. I 2010 ble han dømt til seks års fengsel igjen, på grunnlag av bedrageri og grove brudd i forbindelse med konkursen. I 2013 ble han sluppet ut igjen.

Den tidligere mangemillionæren ser i praten med Expressen tilbake på livet sitt. Han vet ikke hvor alt gikk galt, men skulle ønske at alt kunne vært unngått.

- Selvfølgelig begikk jeg mange feil, men det er for vanskelig å peke på et spesifikt punkt. Jeg kan ikke si hvor det gikk galt, for da hadde jeg jo endret det for lengst, sier han.