Keith Raniere:

Sexkult-lederen: - En forferdelig situasjon

Et helt år etter at han ble funnet skyldig på alle punkter, får kultleder Keith Raniere endelig sin straff. Han står likevel på sitt og hevder han er uskyldig.

SEXKULT: Sexkulten NXIVM har fått mye oppmerksomhet. Dette er traileren til dokumentaren om kulten som ligger på HBO. Video: HBO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Selvhjelpsgruppa» NXIVM, med sine forgreninger inn i Hollywood, begynte i 2017 å skape overskrifter for sin lyssky virksomhet. Etter at stadig flere historier som pekte på det som omtales som en «sexkult» nådde offentligheten, tok myndighetene grep.

I 2018 ble lederen av NXIVM, Keith Raniere, arrestert og siktet for sexhandel, pengeutpressing og for besittelse av overgrepsmateriale av barn.

Bekymringene rundt gruppa skal imidlertid ha oppstått allerede i 2003.

Risikerer livstid

I rettssaken, som varte i seks uker i fjor høst, ble Raniere funnet skyldig på alle punkter.

Straffeutmålingen har imidlertid latt vente på seg, og først et år etter at rettssalen lukket dørene bak Keith Reniere, kommer den.

DØMT: Keith Raniere ble dømt på alle sju punkter, og kan vente seg en lang fengselsstraff. Her er rettstegningen av ham med hans to advokater Paul DerOhannesian og Marc Agnifilo. Foto: Elizabeth Williams/AP/NTB
DØMT: Keith Raniere ble dømt på alle sju punkter, og kan vente seg en lang fengselsstraff. Her er rettstegningen av ham med hans to advokater Paul DerOhannesian og Marc Agnifilo. Foto: Elizabeth Williams/AP/NTB Vis mer

27. oktober blir det klart hvor lang tid 60-åringen får bak murene.

- Raniere skapte en sti av ødeleggelse gjennom sine ofres liv», skrev aktoratet i dokumentet hvor de ba om livstid i fengsel for kultlederen, ifølge NY Times.

Minimumsstraffen for de til sammen sju punktene han er dømt for, er imidlertid 15 år. Det er på en annen side ingen tvil om at Raniere har mange år i fengsel foran seg.

Den første uttalelsen

Straffeutmålingen kommer også parallelt med at to dokumentarserier om kulten går på skjermene. HBO-serien «The Vow» følger flere mennesker som ble med i gruppa, og allerede er en sesong to på trappene.

  • Se trailer øverst i saken!
SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det er knyttet stor spenning til den andre sesongen, ettersom den første avsluttet med et glimt av intervjuet med Raniere selv.

- Det er mange måter å presentere en dokumentar. Deres side er bare det øverste laget. Og avhengig av hva dere velger å presentere som sannheten, kan det gå veldig dypt. Så - snakk til meg, sier han i klippet.

Samtalen, som ble tatt opp fra varetektsfengselet i New York, er ifølge serieskaperne tatt opp i september 2020.

I et nytt intervju med «NBC Nightly News with Lester Holt» benekter Raniere for å stå bak sexhandel, besittelse av overgrepsmateriale og pengeutpressing. Det melder nettstedet Deadline.

Dette er første gangen han uttaler seg etter å ha blitt dømt i saken.

- En fryktelig urettferdighet

Han omtaler det hele som en fryktelig tragedie med mange, mange mennesker som blir såret.

- Det er en fryktelig urettferdighet her. Om du tror jeg er djevelen eller ikke, så må rettsprosessen undersøkes, uttaler Raniere i intervjuet.

Nettstedet skriver videre at Raniere har bedt om en ny rettssak, men at denne ble avvist av en dommer i går. Han har som nevnt ikke fått straffeutmålingen, men skal altså tirsdag møte i retten.

Videre i intervjuet beklager Raniere for at han har deltatt i all smerte og lidelse.

- Jeg har vært leder for samfunnet. Og det har kommet til dette. Selv om det er av undertrykkelse, er jeg lei meg og smertefull. Dette er en forferdelig situasjon.

Serien «Seduced: Inside the NXIVM Cult » har også fått mye oppmerksomhet den siste uka, ettersom kjendisdattera India Oxenberg (39) for første gang snakker ut om sin tid i kulten. Den hadde premiere forrige torsdag.

Rekrutterte sexslaver

Lederen av kulten har nektet straffskyld på alle punkter. Det har imidlertid ikke «Smallville»-skuespiller Allison Mack (38). Hun sa seg skyldig i menneskehandel og konspirasjon, etter at det var kommet fram at hun hadde rekruttert en rekke kvinner til å være sexslave for nettopp Raniere.

- Det siste året har vært selvransakende. Det har vært et år hvor jeg har kikket på hva jeg har drevet med de fire siste åra. Gjennom det hele trodde jeg på Ranieres intensjon om å hjelpe folk. Jeg tok feil, sa hun i retten.

Heller ikke Macks straffeutmåling er klar, men hun står overfor opp til 40 år i fengsel. Det er ikke satt noen dato for når fasiten er klar.

Den som imidlertid har fått sin dom er sprit-arving Clare Bronfman. Hun var den første av de fem tiltalte som ble dømt, og hun må belage seg på seks år og ni måneder i fengsel for å konspirere for å skjule personer som ikke var i USA lovlig for økonomisk vinning, samt ID-tyveri.

LANG FENGSELSSTRAFF: Millardær Clare Bronfman var den første som fikk dommen i NXIVM-saken. Her er hun utenfor retten 30. september. AP Photo/John Minchillo)
LANG FENGSELSSTRAFF: Millardær Clare Bronfman var den første som fikk dommen i NXIVM-saken. Her er hun utenfor retten 30. september. AP Photo/John Minchillo) Vis mer

«Skrekkfilm»

Mack og Ranieres lovbrudd knytter seg til den hemmelige gruppa under NXIVM, DOS, som står for «Dominus Obsequious Sororium», som grovt oversatt betyr «mester over slave».

Her skal kvinnene som ble rekruttert ha blitt tvunget til å være sexslaver for kultlederen, fått brennemerket initialene hans i hoftekammen, samt truet til taushet ved at de ga fra seg informasjon som kunne skade familie og venner.

Det skal også ha blitt arrangert seremonier - der handlingene som fant sted ble beskrevet som noe fra «en skrekkfilm».

Tidligere vitner har hevdet at kultleder Raniere foretrakk at sexslavene hans var tynne, tappet for søvn og lydige. Nevnte Oxenberg har fortalt at hun av Mack ble satt på en diett på bare 500 kalorier daglig.

En av grunnene til at domsavsigelsen har kommet så seint er på grunn av coronapandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer